Logic czy Cubase?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Marck9
Re: Logic czy Cubase?

Post autor: Marck9 » piątek 07 paź 2005, 11:35

......Mam okazję pracować na obu. Generalnie nie chodzi tu o to, który lepszy bo oba są porównywalne.

Nie powiedzialbym, no ale to moja subiektywna opinia oczywiscie

Myślę, o Logic 7 i Cubase 3

Jeśli chodzi o stabilność to Logic na Macówce wywala się równie często jak Cubase na PC (winXP) czyli trzeba nieźle w obu systemach i programach namieszać...

Ja ostatni raz instalowałem system (winXP) i Cubusia w czerwcu 2004 i od tamtej pory działa bez problemu. Jedyne problemy jakie czasem sprawia mi Cubase to gdy odpale jakąś dziwną wtyczkę freeware.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 07 paź 2005, 13:25

Mozesz wyjasnic, o co chodzi? Przyznam, ze nigdy nie uzywam funkcji copy/paste, bo wystarczy ze zaznaczone fragmenty przesune z wcisnietym altem i umieszczam je dokladnie tam, gdzie chce.

************************************...

Jesli zanaczysz obszar . naciskasz ALT i przenosisz zaznaczone obiekty . np AUDIO , nie kopjujesz wcale tych obiektów tylko je duplikujesz, co oznacza ze w pamieci spoczywa Ci np, orginał i duplikat danej sciezki AUDIO co tym samym oznacza 2X wieksze zuzycie pamieci , jesli robisz to kilka krotnie, oznacza to ze masz kilka krotnie wiecej duplikatów, co zawala strasznie pamiec . Jesli korzystasz z COPY . masz ten sam obiekt powielony kilka krotnie , Ale to jest nadal ten sam obiekt .

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 07 paź 2005, 13:46

Swoja droga to wyjasnila sie afera z TC Electronic w ktora byles zamieszany Mr Hardi?

...

prowokacja? takie pytania proszę na priva. swoją drogą to nie byłem zamieszany tylko ktoś próbował mnie wmieszać, a to dwie zupełnie inne sprawy.
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » piątek 07 paź 2005, 13:51

Dziękuję za wszystkie opinie. Dzisiaj miałem okazję „pobawić” się programem Logic, CHYBA jednak pozostanę przy Kubusiu i zapoznam się z nim lepiej.
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 07 paź 2005, 15:38

...beda chodzic na intelach tyle ze nie na pc a specjalnie skonstruowanym macu(tyle wyczytalem)...

Mac-OS w wersji "beta" na PC jest już do zassania z netu, ale nieoficjalnie. Poza tym działa na WSZYSTKICH procesorach, które obsługują SSE3 (chociaż powstały modyfikacje pozwalające odpalić go na procesorach z SSE2). Tak więc chodzi i na Intelach i na Athlonach 64 od jądra Venice/San Diego.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » sobota 08 paź 2005, 09:19

......beda chodzic na intelach tyle ze nie na pc a specjalnie skonstruowanym macu(tyle wyczytalem)...

Mac-OS w wersji "beta" na PC jest już do zassania z netu, ale nieoficjalnie. Poza tym działa na WSZYSTKICH procesorach, które obsługują SSE3 (chociaż powstały modyfikacje pozwalające odpalić go na procesorach z SSE2). Tak więc chodzi i na Intelach i na Athlonach 64 od jądra Venice/San Diego....

Z tym ze jest to "lewa" wersja i tylko takowe maja szanse chodzisz na pc. Rynkowa oryginalna ma byc tylko na sprzet appla, chyba nikt nie ma zludzen, ze bedzie inaczej.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » sobota 08 paź 2005, 09:37

Jesli zanaczysz obszar . naciskasz ALT i przenosisz zaznaczone obiekty . np AUDIO , nie kopjujesz wcale tych obiektów tylko je duplikujesz, co oznacza ze w pamieci spoczywa Ci np, orginał i duplikat danej sciezki AUDIO co tym samym oznacza 2X wieksze zuzycie pamieci , jesli robisz to kilka krotnie, oznacza to ze masz kilka krotnie wiecej duplikatów, co zawala strasznie pamiec . Jesli korzystasz z COPY . masz ten sam obiekt powielony kilka krotnie , Ale to jest nadal ten sam obiekt .

...

Masz na mysli pamiec ram, czy miejsce na dysku?

W przypadku ram, niczego takiego nie stwierdzilem. Poprzenosilem przed chwile spore fragmenty zarowno za pomoca "z alt" jak i copy/paste monitorujac jednoczesnie pamiec. Nic z tych rzeczy o ktorych piszesz nie wystepuje. Skad ta teoria?

Jesli chodzi o zajmowanie miejsca na dysku, przenoszenie "z altem" nie powiela materialu - mimo ze jest w roznych miejscach, edycja na jednym zmienia pozostale. Dopiero wybranie opcji "convert regions to individual audio files" powoduje, ze fragment ten zostaje na dysku powielony.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 08 paź 2005, 10:01

prowokacja? takie pytania proszę na priva. swoją drogą to nie byłem zamieszany tylko ktoś próbował mnie wmieszać, a to dwie zupełnie inne sprawy.

...

prowokacja? to slowo jest mi obce grzecznie zapytalem ale widze ze sprawa sie nie rozwiazala bo boisz sie odpowiedziec..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 08 paź 2005, 10:05

Mac-OS w wersji "beta" na PC jest już do zassania z netu, ale nieoficjalnie.

A ja chce to zobaczyc! i dotknac...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 08 paź 2005, 10:07

.........beda chodzic na intelach tyle ze nie na pc a specjalnie skonstruowanym macu(tyle wyczytalem)...

Mac-OS w wersji "beta" na PC jest już do zassania z netu, ale nieoficjalnie. Poza tym działa na WSZYSTKICH procesorach, które obsługują SSE3 (chociaż powstały modyfikacje pozwalające odpalić go na procesorach z SSE2). Tak więc chodzi i na Intelach i na Athlonach 64 od jądra Venice/San Diego....

Z tym ze jest to "lewa" wersja i tylko takowe maja szanse chodzisz na pc. Rynkowa oryginalna ma byc tylko na sprzet appla, chyba nikt nie ma zludzen, ze bedzie inaczej....

To nie jest "lewa" wersja jak to ująłeś. Apple oficjalnie potwierdziło, że tworzy system Mac-OS na PC i to nie żadne złudzenie, tyle, że póki co dostępna jest tylko beta.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ