Niecodzienny zakup sprzętu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Liftlitr
Niecodzienny zakup sprzętu

Post autor: Liftlitr » poniedziałek 03 paź 2005, 14:23

Witam.

Sytuacja jest niecodzienna i zwracam się do Was z wielką prośbą o pomoc, a mianowicie mam do dyspozycji 3.700 zł i chcę za tą sumę zakupić trochę sprzętu do domowego studio.

Prosił bym o pomoc w doradzeniu, czy sprzęt wybrany prze zemnie jest jakościowo odpowiedni do ceny, chciałbym aby to był udany zakup już na lata. I tak :

1.Aktywne monitory Behringer Truh B2031A,

bądź pasywne Behringer Truh B2031P + wzmacniacz Behringer Reference Amplifier A500, mają mi służyć jako odsłuch i do pracy nad domowym masteringiem.

2.Kartę dźwiękową Echo Gina 3G. Co do kary, wybrałem ją ale nie wiem czy jest to trafny wybór, gdyż ma ona zasilanie Phantom +48 V w które jest już wyposażony mój MIC100, a nie chciałbym płacić za coś co już mam, główne chodzi mi o to by karta była dobra do nagrywania wokali, instrumentów, dobrej współpracy z klawiaturą midi i odsłuchami.

2.Słuchawki półotwarte AKG K 240 Monitor – jako odsłuch słuchawkowy.

4.Słuchawki zamknięte AKG K 55 – jako odsłuch dla wokalisty podczas nagrywania.

Zastanawiam się nad kupnem tego całego pakietu w jakimś zagranicznym sklepie, bo z Waszych wypowiedzi na forum wnioskuję, że za granicą można kupić taniej niż u nas w kraju i tu zwracam się z kolejną prośbą do Wszystkich Tych którzy już kupowali sprzęt w zagranicznych sklepach i mogą podać linki sprawdzonych sklepów.

Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
netes

Re: Niecodzienny zakup sprzętu

Post autor: netes » poniedziałek 03 paź 2005, 16:09

Przede wszystkim nie wiem co w tym sprzęcie bądź zakupie takiego "niecodziennego", no ale pomińmy.

1. Monitory Alesis mkII Active

2.Kartę dźwiękową...

EMU 1212m, dostaniesz jeszcze solidny pakiet oprogramowania.

2.Słuchawki półotwarte AKG K 240 Monitor – jako odsłuch słuchawkowy.

Osobiście używam K240 Studio, jestem bardzo zadowolony (mają głębszy bas niż Monitor i mniejszą impedancję)

4.Słuchawki zamknięte AKG K 55 – jako odsłuch dla wokalisty podczas nagrywania.

Starczą swobodnie

Zastanawiam się nad kupnem tego całego pakietu w jakimś zagranicznym sklepie...

www.music123.com, www.musicianfriend.com (sklepy z USA)

Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam....

Nie ma za co.

Pozdrawiam

EMD

Post autor: EMD » poniedziałek 03 paź 2005, 16:26

Moje drobne uwagi:

1)

Sprzedaj MIC100 - chyba ze masz super egzemplarz.

Masz chec kupna dobrej karty ale ten preamp Ci zaszumi wszystko.

2)

AKG - sluchawki

Bardzo je lubie (bo mam ) Zamien tylko Monitor na Studio.

3)

Sklepy: USA chyba odpada bo jak nie masz doswiadczenia jak i co bedzie to droga przez meke (i/lub strach). Polecam dwa rozwiazania:

- Niemcy - ja sprawdzilem Thomann.de i Musicstore.de i jestem zadowolony

- zrobienie listy co chcesz kupic i ile to kosztuje (gdzies tam nataniej), zaniesienie jej do sklepu najblizej Ciebie i danie im szansy, niech sie wykaza (mi sie raz wykazali i na komplet kilku rzeczy zrobili ta sama cene co w kilku sklepach po calej Europie)

Powodzenia

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » poniedziałek 03 paź 2005, 18:22

2)

AKG - sluchawki

Bardzo je lubie (bo mam ) Zamien tylko Monitor na Studio.

Zmień Studio na DF;-)

..ludzie uzasadniajcie swoje wypowiedzi.

Do mnie właśnie lecą akg k240DF. Kupowałem szczerze mówiąc w ciemno. Jedyne czym się wspierałem to zachwyt (?) użytkowników.

Co do karty, to przyłączam się do w/w. Emu 1212m to świetna maszynka, w dodatku bardzo przyszłościowa. No i ma komplet złącz, które jak wspomniałeś przydadzą się.

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » wtorek 04 paź 2005, 01:25

Dzięki Wam za zainteresowanie.

Zastanawiam się jeszcze nad kartą dźwiękową EMU 1212m, czy będzie to udany zakup.

Z tego co czytam jest to chwalona karta, ale znalazłem inną kartę Creative, która jest nowością na rynku, jest to model Sound Blaster X-Fi.

Czy ktoś z Was już pracował z tą kartą i może coś o niej napisać?

byłbym dźwięczny

Jak już pisałem wcześniej zależy mi aby karta była dobra do nagrywania wokali, instrumentów, dobrej współpracy z klawiaturą midi i odsłuchami no i aby miała jak najmniejszą latęcję. Natomiast nie zależy mi na dodatkach w postaci softu za który i tak trzeba nieźle zapłacić.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » wtorek 04 paź 2005, 01:35

Z tego co czytam jest to chwalona karta, ale znalazłem inną kartę Creative, która jest nowością na rynku, jest to model Sound Blaster X-Fi.

Niedawno watek tej karty już się przewijał na forum.

Link do tematu
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 paź 2005, 02:26

chcesz dobra karte to bierz emu - napewno nie porzalujesz

mam dwie i sa naprawde porzadne - teraz jeszcze masz calkiem dobry pakiet oprogramowania(notabene do kupienia osobno dla uzytkownikow emu za 25 dolcow) - wiec dzialasz legalnie:D

sa juz nowe sterowniki a karta oferuje bardzo dobry dzwiek i spore mozliwosci polaczen - i sa efekty ktore mozesz w wiekszym lub mniejszym stopniu wykorzystac i chyba najabrdziej programowalny mikser ze wszystkich kart

odsluchy jak drogich nie chcesz to albo alesis mk2 albo behringer(w koncu ladna podrubeczka tylko nie pamietam czego....dynaudio?)

za 2000 mozesz kupic rowniez nowe tannoy reveal 6d z wejsciem cyfrowym - tez niczego sobie(choc jeszcze nie mialem okazji posluchac)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 paź 2005, 02:29

olej mic 100 - to porazka - nawet na dibox sie nie nadaje(sa lepsze za te pieniadze) a i preamp z niego slabiutki(lepiej dolozyc kilka groszy i miec cos duzo lepszego - chocby ultravoice)

ale mozesz skorzystac z opcji typu behringer ada8000 i w polaczeniu z karta emu za pomoca zlacza adat dostajesz dodatkowo 8 kanalow analogowych wejsciowych z phantomem i 8 kanalow wyjsciowych analogowych

wiec chyba pelen wypas:D

moze nie najwyzsza klasa ale za takie pieniadze to i tak nic nie znajdziesz o takich mozliwosciach

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 04 paź 2005, 02:32

pamietaj ze latencja karty nie zalezy tylko od karty - teraz karty spokojnie schodza do 3ms ale na wydajnym sprzecie - realnie korzystam jednak z 7ms(prawie niewyczuwalne) ale za to bez klopotow w postaci dropow....

ale musisz miec wydajny komputer zeby jechac nizej

Awatar użytkownika
Liftlitr

Post autor: Liftlitr » wtorek 04 paź 2005, 13:31

Hmmm... nie wiem za bardzo o co chodzi z tym lampowym MIC100, czemu tak wszyscy czepiają się namawiając mnie do sprzedaży i zakupienia jakiegoś tranzystora. Fakt jest faktem, że słyszałem o awariach tego modelu, ale ja już go mam od ponad roku i nie narzekam na niego. Ja kupiłem go bo ktoś mi polecił, że to będzie idealne do mxl990, w końcu to lampowy preamp. Może ktoś napisze co jest nie tak z nim.

I tu kolega Zbynia dał mi troszkę do myślenia z tym behringer ada8000, wydaje mnie się, że było by to niezłe połączenie z EMU 1212m, jak by nie było to zawsze 8 kanałów, tylko zastanawia mnie czy jakość wokalu będzie zauważalnie lepsza niż na obecnym sprzęcie, którym pracuję, a to jest karta AUDIGY2, mic100 i mikrofon mxl990 - którego nie zamierzam jak na razie zmieniać.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ