Jak najtaniej wyciszyć zwyczajną salę do prób?!

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Elfuello
Jak najtaniej wyciszyć zwyczajną salę do prób?!

Post autor: Elfuello » niedziela 02 paź 2005, 19:33

WIEM WIEM WIEM........ple ple ple......"było to juz poruszane", "sprawdź w archiwum", "znasz pojecie szukaj?!".....

ale wszędzie raczej są podpowiedzi dotyczące wytłumiana sal studyjnych lub chociaż imitowanie tego, lecz dosyć kosztownymi materiałami.

Chodzi mi o najzwyczajniejsze, nawet domowe metody wyciszenia sali, by dźwięk się nie roznosił po całej fabryce (3 piętro, a sala jest wysoka, gołe ściany i tylko wykładzinka na podłodze) i nie przedzierał się przez okno (czym je zasłonić?!)....

Pudełka od jajek myślę, że chyba nie załatwią sprawy, by dźwięk jakoś nie był jedną wielką zbitką łomotu i kakofonią. Nie chce wytłumiać tak perfekcyjnie, by uzyskać super selektywność, bo mnie na to nie stac, ale chociaż w jakiś malutki sposób coś mi podpowiecie za co z góry dziękuję:))

ps. muzyka rockowa, więc jest głośno - a salka 18m ma:)

POZDRAWIAM
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
netes

Re: Jak najtaniej wyciszyć zwyczajną salę do prób?!

Post autor: netes » niedziela 02 paź 2005, 20:01

Wełna mineralna (np. AkuPłyta albo AkuMata Isovera), z zewnątrz obić np. płytą pilśniową, a na nią dać jakąś miękką wykładzinę żeby się z płyty nie sypało (u znajomego mamy tak zrobione i się sprawdza). Sufit można zrobić tak samo. Przy okazji możesz zrobić nierównoległe ściany, żeby przynajmniej częściowo zlikwidować efekt fali stojącej. Okna możesz zasłonić grubą kołdrą, ale to będzie sauna

A tak poza tym "Podręcznik akustyki"
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 02 paź 2005, 23:19

a ja polecam stare materace. sam naznosilem do swojego pokoju gabki obite materialem - te tez sa dobre. Im wiecej miekkiego tym lepiej :D

pozdrawiam!

bjortos

PS: robilem tez "badania" tych materiałów. metoda badawcza: przykladam głosno grający monitor (wszelkimi częstotliwościami ;) ) skierowany w strone materaca w odległości około 20 cm i słucham. Najlepsze właściwości (najwięcej tłumienia) mają grube koce i niebłyszczące materiały. Okazuje się, że są bardzo duże różnice pomiędzy materiałami!! z własnego doświadczenia: lepiej brać te matowe ;) )

pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

PS2: aha - wytłumienie pogłosów powoduje, że na zewnątrz wydostaje się zdecyodwanie mniej dźwięku.

kotek7

Post autor: kotek7 » wtorek 18 gru 2007, 13:46

Witam! Proszę Was o pomoc! Widzę, że świetnie poruszacie się w tematyce izolacji dźwiękowych. Mój problem jest nieco odmienny od Waszych. Mieszkam w bloku. Od 11 lat nade mną mieszkają nienormalni sąsiedzi... urządzają imprezy ..jeżdżą na rowerach i rolkach w domu...ganiają się o 23 w nocy z 20 kilowym psem po całej chałupie. A ja z kolei chcę śpiewać.. trenować .. zajmuję się tym zawodowo... i każda moja próba kończy się rewanżem ze strony sąsiadów w nocy.. nie mogę w mieszkaniu założyć materaców, kocy itp... proszę o podsunięcie w miarę taniego rozwiązania, które by nie pochłaniało długości stropu... nie wiem czy się dobrze wyraziłam,ale chodzi o to żeby mieszkanie nie zmniejszyło sie za bardzo optycznie.Dziękuję i pozdrawiam

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 18 gru 2007, 13:59

F. Alton Everest - Podręcznik akustyki

To jest to czego potrzebujesz.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 gru 2007, 14:08

...Witam! Proszę Was o pomoc! Widzę, że świetnie poruszacie się w tematyce izolacji dźwiękowych. Mój problem jest nieco odmienny od Waszych. Mieszkam w bloku. Od 11 lat nade mną mieszkają nienormalni sąsiedzi... urządzają imprezy ..jeżdżą na rowerach i rolkach w domu...ganiają się o 23 w nocy z 20 kilowym psem po całej chałupie. A ja z kolei chcę śpiewać.. trenować .. zajmuję się tym zawodowo... i każda moja próba kończy się rewanżem ze strony sąsiadów w nocy.. nie mogę w mieszkaniu założyć materaców, kocy itp... proszę o podsunięcie w miarę taniego rozwiązania, które by nie pochłaniało długości stropu... nie wiem czy się dobrze wyraziłam,ale chodzi o to żeby mieszkanie nie zmniejszyło sie za bardzo optycznie.Dziękuję i pozdrawiam
...
prawie jak ja - tyle ze jezdzilem na desce :) zima......

najlepiej welna i na nia plyta kg(najladniej wyglada) niestety niesie sie po plytach na sciany wiec i tak ciezka sprawa.......

co do glownego watku to welna - ta plyte co na nia dasz najlepiej nawierc otworami - w podreczniku Everesta sa wzory jakie otwory i jak gesto dla roznych czestotliwosci
a jak to zrobisz na sklejce to naprawde ladnie wyglada i zdaje egzamin ale roboty od cholery i jeszcze troszke (ciezko sie wierci kilka tysiecy otworow :) )
ale mozesz juz kupic perforowana plyte pilsniowa tylko ze jest to jeden rodzaj otworow......

ODPOWIEDZ