Nagłośnienie gitary klasycznej na estradzie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
grzesiek22
Nagłośnienie gitary klasycznej na estradzie

Post autor: grzesiek22 » sobota 01 paź 2005, 17:51

Nagłaśniam kilkunastoosobowy chórek kameralny, któremu czasem akompaniuje gitarzysta. Szukam rozwiązania takiego nagłośnienia gitary, które nie będzie wymagało ingerencji w konstrukcję instrumentu (wiercenie otworów itp.) i wyeliminuje problem sprzężeń i odbić dżwięku, przy nietypowej lokalizacji gitarzysty w stosunku do wokalistów i odsłuchów. Zwróciłem uwagę na mikrofon

AKG C-411, z ewentualną opcją bezprzewodową. Czy ktoś z was na tym pracuje ? A może inne sugestie ? Pozdrawiam. Grzesiek
Poza wykonywanym zawodem (dla chleba)
współpracuję z kameralnym chórem zajmując się realizacją dźwiękową koncertów (dla ducha). Rozpocząłem przygodę z techniką
i dźwiękiem i chłonę wszelką wiedzę na ten temat.

Awatar użytkownika
MG

Re: Nagłośnienie gitary klasycznej na estradzie

Post autor: MG » sobota 01 paź 2005, 22:43

...Nagłaśniam kilkunastoosobowy chórek kameralny, któremu czasem akompaniuje gitarzysta. Szukam rozwiązania takiego nagłośnienia gitary, które nie będzie wymagało ingerencji w konstrukcję instrumentu (wiercenie otworów itp.) i wyeliminuje problem sprzężeń i odbić dżwięku, przy nietypowej lokalizacji gitarzysty w stosunku do wokalistów i odsłuchów. Zwróciłem uwagę na mikrofon

AKG C-411, z ewentualną opcją bezprzewodową. Czy ktoś z was na tym pracuje ? A może inne sugestie ? Pozdrawiam. Grzesiek ...

Polecam wyszukiwarkę jako dobre nagłośnienie gitary, archiwum EiS też dobrze nagłaśnia

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: Nagłośnienie gitary klasycznej na estradzie

Post autor: Tadeo » niedziela 02 paź 2005, 06:07

...Nagłaśniam kilkunastoosobowy chórek kameralny, któremu czasem akompaniuje gitarzysta. Szukam rozwiązania takiego nagłośnienia gitary, które nie będzie wymagało ingerencji w konstrukcję instrumentu (wiercenie otworów itp.) i wyeliminuje problem sprzężeń i odbić dżwięku, przy nietypowej lokalizacji gitarzysty w stosunku do wokalistów i odsłuchów. Zwróciłem uwagę na mikrofon

AKG C-411, z ewentualną opcją bezprzewodową. Czy ktoś z was na tym pracuje ? A może inne sugestie ? Pozdrawiam. Grzesiek ...

bardzo dobre a przy tym naturalne brzmienie gitary uzysklasz stosując pojemniosciowke kierunkowa. sam uzywam do tych celów (na estradzie) audio-technica mb4000c. Akg c1000 da ci troche pelniejsze brzmienie ale tez zacznie szybciej sie wzbudzac, a klasyczna gitara wymaga stosunkowo duzego wzmocnienia. mysle tez ze jakikolwiek shotgun tez dobrze sie sprawdzi.

ODPOWIEDZ