E-MU 0404 vs ESI Juli@

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
devil
Re: E-MU 0404 vs ESI Juli@

Post autor: devil » poniedziałek 12 wrz 2005, 08:14

nie chce zakladac kolejnego posta na temat EMU0404 wiec zadam je tutaj.

czy ktos wie jak EMU i inne karty dzialajace w ASIO wspolpracuja z typowym windowsowym oprogramowaniem a dokladnie zestaw WINAMP + Shoutcast (DSP) ?

chodzi glownie o to, jak shoutcast bedzie widzial wejscia karty, gdyz sam shoutcast ma tylko opcje zaznaczania line-in bez mozliwosci wyboru ktore wejscie !!

czy w przypadku EMU0404 wystarczy zapodac w PATCH MIXIE np na SPDIF wysylke WAVE-HOST i poproblemie ? czy moze jakis inny sposob ?

pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 12 wrz 2005, 10:39

dokladnie tak i po problemie

WG

Post autor: WG » poniedziałek 12 wrz 2005, 12:10

No i żeby jakiś konfliktów sprzętowych nie było :)

Ma Athlona XP 1700+ i płyte ESI k7s5a (cienka ale jak narazie (3 lata) działa całkiem dobrze).

Akurat miałem okazję testować tę kartę na płycie z SiS. Z tego co pamiętam działała bezproblemowo i ładnie.

Natomiast ta sama karta na płycie z układem KT266A to duże problemy podczas nagrywania czyli pyknięcia i to dosyć częste skutecznie uniemożliwiające pracę a w takiej konfiguracji.

Niestety wszelkie znane mi sposoby zawiodły.

Inna sprawa, że Creative słynie z niekompatybilności z tymi chipsetami.

Juli@ to również bardzo dobra karta. Obie karty są bardzo zbliżone parametrami i oferują bardzo dobrą jakość dla domowego studyjka. Także wybór to raczej kwestia upodobań. E-Mu ma "większy" i bardziej elastyczny mikser - fajna rzecz. Juli@ ma prosty miskerek ale w zupełności spełnia swoje funkcje i na dzień dobry ma przygotowane już wszystko co potrzebne do nagrywania i odtwarzania.

W kwestiach wydajności obie karty radzą sobie doskonale nawet z latencją 2 - 5 ms.

Minusem w Juli@ jest brak wejścia optycznego za to mamy do dyspozycji cyfrowe SPDIF. E-MU ma kompletny zestaw połączeń cyfrowych i optycznych.

Mikser (jakiś preamp) i tak będzie Ci potrzebny, ponieważ obie karty oferują jedynie wejścia liniowe.

Obie karty nie mają wejść mikrofonowych jak również brak jest wejść słuchawkowych.

PS. Warto też spojrzeć na nową kartę ESI Maya 44.

Zapowiada się interesująco zwłaszcza, że jest 4-kanałowa, ma wejścia mikrofonowe oraz wyjście słuchawkowe !!!

matisq

Post autor: matisq » poniedziałek 12 wrz 2005, 13:14

Nie ukrywajmy też, że zalezy mi na sofcie dodawanym do takiej karty. Widziałem że e-mu 0404 ma tego naprawde sporo (wiem że to tylko EL-ki ale zawsze coś). I do tego Proteus X, i wogóle (jak to ktoś na poście podał). Natomiast Juli@ chyba za bardzo nic ciekawego nie ma (a może ma?:))
[addsig]

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » poniedziałek 12 wrz 2005, 14:58

...Nie ukrywajmy też, że zalezy mi na sofcie dodawanym do takiej karty. Widziałem że e-mu 0404 ma tego naprawde sporo (wiem że to tylko EL-ki ale zawsze coś). I do tego Proteus X, i wogóle (jak to ktoś na poście podał). Natomiast Juli@ chyba za bardzo nic ciekawego nie ma (a może ma?:))

...

Cytuję za: http://www.kartydzwiekowe.com.pl/?akcja=produkt&id=8

"Juli@ posiada obecnie jeden z najszybszych sterowników ASIO II (latencja poniżej 1ms !!!), dzięki czemu stanowi również nalepsze rozwiązanie do obsługi instrumentów VST !

Dostarczona wraz z następującymi programami:

● Tracktion firm Mackie (pełna wersja)

● Tassman ESI by AAS : Sound Synthesis Studio

● VST Plug-ins and Instruments

- Kjaerhus Audio - the Classic series (7 kompletnych VST Plugins)

- AudioNerdz - piano, e piano

- Andreas Ersson - PolyIblit, ErsDrums, Iblit

- Sinus - Freeverb Too

- Voxengo - Stereo Touch

- Silverspike - RoomMachine 844

- Abyss - Cushion, Exiter, Filter

- PSP - C FFT, C Tuner, C Super Stereo

- Steinberg - Leveler, Tools One, Externalizer, Stereo Expander

- Supaphaser""

Julia ma jedną szczególnie ważną zaletę. Niewyobrażalnie stabilną pracę nawet na na 1ms, o 5ms nie wspomnę - pod warunkiem że komputer to wytrzyma. Pozdrawia zatwardziały fan tej karty.

Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » poniedziałek 12 wrz 2005, 15:00

...Witam.

Mam pytanie natury wyborczej. Którą kartę wybrać? Zasadniczo zależy mi na:

1) tym żeby karta przejęła pracę wtyczek zaimplementowanych np na Insertach w Cubase i "uwolniła" procesor oraz miała w miarę niską latencje przy próbkowaniu 24 bitowycm (20ms);

2) żeby dobrze współpracowała z mikrofonem podłączonym bezpośrednio do karty bez żadnych preampów i mixerów

3) żeby dobrze zbierała sygnał z liniowo podpietej gitary elektrycznej

4) może możliwy jest odsłuch "live" tego co nagrywam:)

5) w przyszłości chciałbym kupić mały mixer (Behringer EURORACK UB802

No i żeby jakiś konfliktów sprzętowych nie było :)

Ma Athlona XP 1700+ i płyte ESI k7s5a (cienka ale jak narazie (3 lata) działa całkiem dobrze).

Pozdrawiam

matisq...

Jeśli chodzi o punkt pierwszy Twego pytania, to Julia. zobacz jeszcze: http://www.kartydzwiekowe.com.pl/pdf/julia.pdf

Jeśli o pozostałe - masz dylemat.

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » poniedziałek 12 wrz 2005, 15:02

Aby nie być posądzonym o stronniczość. Dystrybutor informuje, że:

" Miło nam poinformować, że obecnie karta E-MU 0404 dostarczana jest wraz z nowym zestawem programów oznaczonym jako E-MU Production Tools Software Bundle. W skład zestawu wchodzą następujące programy:

[] Cakewalk Sonar LE

[] Steinberg Cubase LE

[] Ableton Live 4

[] Steinberg Wavelab Lite

[] IK Multimedia AmpliTube LE

[] Minetonka diskWelder Bronze (Trial)

[] SFX Machine LT

[] E-Mu Proteus X LE ( z ponad 1000 brzmień)

ważne: cena karty nie uległa zmianie !!!

Pozdorwa. Piotr.

Marck9

Post autor: Marck9 » piątek 30 wrz 2005, 00:15

I jeszcze jedna, ważna sprawa o której chyba nikt nie napisał: Juli@ ma we/wy symetryczne i niesymetryczne, E-MU tylko niesymetryczne. Przy rejestracji i odsłuchu to jednak ma znaczenie.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 30 wrz 2005, 00:19

ma - na zaklocenia ktore przy zlym uziemieniu i petli mas moga doprowadzic do szalu

ODPOWIEDZ