Loopy, pop-owa muzyka - jak się to robi?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jazzooo
Loopy, pop-owa muzyka - jak się to robi?

Post autor: jazzooo » poniedziałek 26 wrz 2005, 22:23

Witam!, jak zrobić dobre brzmienie stopy i werbla, tak aby to dobrze brzmiało, chciałbym zrobić loopy i do nich dogrywać akustyczne instrumenty i nie wiem jak to zrobić. tzn: umiem poukładać sobie loopa takiego jak chce, ale chodzi mi o brzmienie, w jakim paśmie, jakim programem, a może jakie pluginy??? bardzo prosze o wskazówki, linki.
[addsig]

pjeciun

Re: Loopy, pop-owa muzyka - jak się to robi?

Post autor: pjeciun » poniedziałek 26 wrz 2005, 22:58

...Witam!, jak zrobić dobre brzmienie stopy i werbla, tak aby to dobrze brzmiało, chciałbym zrobić loopy i do nich dogrywać akustyczne instrumenty i nie wiem jak to zrobić. tzn: umiem poukładać sobie loopa takiego jak chce, ale chodzi mi o brzmienie, w jakim paśmie, jakim programem, a może jakie pluginy??? bardzo prosze o wskazówki, linki.

...

o stary, daleka droga jeszcze
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
rosa

Post autor: rosa » poniedziałek 26 wrz 2005, 22:59

...Witam!, jak zrobić dobre brzmienie stopy i werbla, tak aby to dobrze brzmiało, chciałbym zrobić loopy i do nich dogrywać akustyczne instrumenty i nie wiem jak to zrobić. tzn: umiem poukładać sobie loopa takiego jak chce, ale chodzi mi o brzmienie, w jakim paśmie, jakim programem, a może jakie pluginy??? bardzo prosze o wskazówki, linki.

...

co rozumiesz pod pojęciem loopy ? czy nie chodzi ci o sample ? hm

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 26 wrz 2005, 23:28

...Witam!, jak zrobić dobre brzmienie stopy i werbla, tak aby to dobrze brzmiało,

...

To akurat wiem - nagrać dobrą perkusję na której zagra dobry bębniarz.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 wrz 2005, 23:34

krecic galkami az sie ukreci(brzmienie nie galki)

pewnie jak wielu chcialbys przepis w 3 punktach?

to sie przeliczyles

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 wrz 2005, 23:37

i jeszcze jedno - sampl to probka dzwieku zgrana czy to do komputera/samplera

a loop to zapetlony kawalek melodii,perkusji czy czegos tam innego

no panowie jak sie nie zna podstawowych pojec to bardzo zle......

Awatar użytkownika
rt_of_vnenture

Post autor: rt_of_vnenture » wtorek 27 wrz 2005, 00:31

Ojej ... zaczyna pewnie i się zastanawia nad rzeczami nad którymi my się niegdyś zastanawialiśmy.

Kup sobie płytę z samplami (np. XXLarge cośtam ... znajdziesz na necie) i jakiś program, który ładnie Ci te sample/gotowe pętle potnie na kawałki i kombinuj z nimi - najczęściej te zawodowe sample mają taką dynamikę, że nic nie trzeba w tej dziedzinie z nimi robić.

Albo np. Battery Native instruments + sample ... podobnie, ale masz pojedyńcze dźwięki np. perkusyjne i wio ... jedynym ograniczeniem to jest człowiek i moc procka :)

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » wtorek 27 wrz 2005, 00:41

prędzej ilość ramu:]

Szefski

Post autor: Szefski » wtorek 27 wrz 2005, 01:08

Zależy też, jak ważny ma być ten loop w kawałku i w jakiej stylistyce to siębędzie obracać.

Jeśli to ma być (jak tytuł sugeruje) song Popowy, gdzie ten loopik jest raczej tylko tłem rozbudowanego aranżu, to nie jest to aż takie ciężkie do zrobienia jak tu Cię koledzy straszą... ale jeśli obracasz się w stylistyce hip-hip, trip-hop i tym podobne rzeczy gdzie loop jest chyba najważniejszą sprawą w kawałku, gdy służy za motor całości, idzie na pierwszym planie i ma napędzać całą produkcję to faktycznie, lepiej sobie od razu kup płytę dobrych sampli, bo wiele czasu upłynie zanim nabierzesz na tyle wprawy, by sobie takiego fakerskiego loopiora zmontować samemu.
[addsig]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
jazzooo

Post autor: jazzooo » wtorek 27 wrz 2005, 10:48

Dziwi mnie to że zamiast konkretnej odpowiedzi chce wam sie pisać takie posty z których nic nie wynika!. Mam super sample i znam doskonale oprogramowanie muzyczne, mam FXpansion i mnóstwo innych istrumentów, pluginów i syntezatorów sprzętowych. Zadaje pytanie aby podzielić się swoimi umiejętnościami i dowiedzieć czegoś nowego, bo myślałęm że o to tutaj chodzi. Tak naprawde to ciekaw jestem czy wy wiecie jak sie robi tokiego loopa, bo ułożyć go z dobrze brzmiących samli to niestety nie wszysko. Okazuje się ze nawet super zrobiony loop, w kompie brzmi doskonale, ale z zespołem za żywo niestety źle. A wiem że to nie tylko sprawa sampli, a napewno pewnych tricków.
[addsig]

ODPOWIEDZ