Klawiatura 88 (ważona)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
delorjan
Re: Klawiatura 88 (ważona)

Post autor: delorjan » piątek 23 wrz 2005, 18:11

Ależ Aftertouch wysyła komunikaty 0-128, a nie 0,128 :) Czyli po prostu im mocniej dociskasz, tym wiekszą masz wartość tego komunikatu... Kiedyś sie zastanwiałem nad tym, i wnikliwie zbadałem :) Na Korgu iS40 i Yamashe S30 przynajmniej tak jest :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jamick

Post autor: Jamick » piątek 23 wrz 2005, 20:32

Czyli problem niby z głowy:)

ale Astro pytał o klawiaturę wyważoną a tu się przeciągnęło w inny temat:)

Jeśli chodzi o samą klawiaturę (piano stage) to ciekawe jest

Pianino Orla Stage Performer

Miałem możliwość chwilkę na tym grać i zadziwiająco jest to bardzo przyjemna klawiatura,a i sample sa realne. No i cena przyjemna,chociaż niewiem jak w Polsce:) w Czechach kosztuje 13 903 Kč po zamówieniu przez net.

Lub też wspomniany przeze mnie UF 8 F-my CME

Ale tutaj waga gry jest ciężka :( pomaga troche ustawienie "parapeciku" pod kątem ok 15`-20` albo przyzwyczajenie się :)) Brakuje jej płynności. IMHO

richtig

Post autor: richtig » piątek 23 wrz 2005, 21:57

...Ależ Aftertouch wysyła komunikaty 0-128, a nie 0,128 :) Czyli po prostu im mocniej dociskasz, tym wiekszą masz wartość tego komunikatu... Kiedyś sie zastanwiałem nad tym, i wnikliwie zbadałem :) Na Korgu iS40 i Yamashe S30 przynajmniej tak jest :) Pozdrawiam...

Tak?? To ja o tym nie wiedziałem. Dzięki za sprostowanie. Widocznie ten keyboard Korga na którym przed laty grałem był jakiś ograniczony troszkę... A czy to nie jest kwestia Aftertouch (1 stopień docisku) i Poly Aftertouch (128 stopni)? Będę wdzięczny za odpowiedź.

A co do odbiegnięcia od tematu to rzeczywiście, powinienem nowy wątek założyć. Sorry. I obiecuję już na ten temat w tym wątku zamilknąć :)
www.myspace.com/pchelki

piotr

Post autor: piotr » sobota 24 wrz 2005, 15:35

......Ależ Aftertouch wysyła komunikaty 0-128, a nie 0,128 :) Czyli po prostu im mocniej dociskasz, tym wiekszą masz wartość tego komunikatu... Kiedyś sie zastanwiałem nad tym, i wnikliwie zbadałem :) Na Korgu iS40 i Yamashe S30 przynajmniej tak jest :) Pozdrawiam...

Tak?? To ja o tym nie wiedziałem. Dzięki za sprostowanie. Widocznie ten keyboard Korga na którym przed laty grałem był jakiś ograniczony troszkę... A czy to nie jest kwestia Aftertouch (1 stopień docisku) i Poly Aftertouch (128 stopni)? Będę wdzięczny za odpowiedź.

A co do odbiegnięcia od tematu to rzeczywiście, powinienem nowy wątek założyć. Sorry. I obiecuję już na ten temat w tym wątku zamilknąć :)...

Aftertouch - wpływa na parametry obwiedni dźwięku poprzez naciśnięcie klawisza (-szy) z odpowiednią siłą.

Mono Aftrertouch - jeden klawisz wpływa na parametry wszystkich wciśniętych jednocześnie klawiszy np. akordu,

PolyAftertouch - każdy przyciśnięty klawisz jest indywidualnie traktowany przez instrument.

To tak w uproszczeniu

Piotr

richtig

Post autor: richtig » sobota 24 wrz 2005, 19:49

Dzięki za wyjaśnienie
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 25 wrz 2005, 16:10

Doprecyzujmy:

Aftertouch - komunikatami Aftertouch można sterować wszystko, to tylko kwestia możliwości systemu

Mono Aftertouch - sterujemy poprzez mocniejsze dociśnięcie jednego klawisza jednocześnie akcję pozostałych.

PolyAftertouch - każdy dociśnięty klawisz jest indywidualnie traktowany przez instrument.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

ODPOWIEDZ