Jak nastroić pianino?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
All510
Jak nastroić pianino?

Post autor: All510 » wtorek 20 wrz 2005, 14:55

witam

Niedawno kupiłem dziecku pianino do nauki w szkole muzynznej i chciałbym je trochę dostroić (jestem gitarzystą),

szukam porady jak samemu nastroić pianino , czy kręci się tymi metalowymi kołkami (śrubami ) w górnej części płyty ?

Może temat trochę dziwny na tym forum ale , jak ktoś jest w tym biegły to proszę o pomoc ,ewentualnie jakieś linki .

pozdrawiam

Awatar użytkownika
tigergold

Re: Jak nastroić pianino?

Post autor: tigergold » wtorek 20 wrz 2005, 15:17

W tym e-book'u w drugim rozdziale dość łopatologicznie o strojeniu fortepianu. Może dasz radę to sobie "przekonwertować" na potrzeby strojenia pianina
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Jamick

Post autor: Jamick » czwartek 22 wrz 2005, 00:00

...witam

Niedawno kupiłem dziecku pianino do nauki w szkole muzynznej i chciałbym je trochę dostroić (jestem gitarzystą),

szukam porady jak samemu nastroić pianino , czy kręci się tymi metalowymi kołkami (śrubami ) w górnej części płyty ?

Może temat trochę dziwny na tym forum ale , jak ktoś jest w tym biegły to proszę o pomoc ,ewentualnie jakieś linki .

pozdrawiam

...

Odradzam manipulowanie przy pianinie samemu,to zbyt skomplikowany instrument.

Bo za A) Te metalowe kołki (kołki stroikowe) to będziesz czym regulował??(stroił) kombinerkami?czy "francuzem":))

za B) Jak niemasz praktyki w strojeniu pianin czy fortepianow ( conajmniej rok pracy) tylko pogorszysz sytuacje,bo to nie gitara.

Lepiej (taniej wbrew pozorom) wyjdzie zawołanie stroiciela ale polecam naprawde wziąść fachowca (większość konserwatorii,lub dużych szkół muzycznych ma jakieś adresy lub w internecie ale lepiej sprawdzic gdzie stroil jakies adresy itd.dlatego w szkole jest najlepiej zapytać)

Bo Pan Zenek co to pralkę i samolot naprawi też pogorszy sytuajcę.:)

Znam to z 10 letniej praktyki stroiciela :)))

Nieznam cen w Polsce (pracuję za granicą) ale powinno to byc około 50-100zł zależy od stanu pianina,ile razy trzeba bedzie stroić itd

Ale jeżeli po niefachowej ingerencji niedajboże połamiesz młotki, rozregulujesz mechanizm itd to startujesz od 300zł a możesz skońcyć na ok 1500zł.lub więcej..

Ale oczywiście nic nie wmawiam,ani nie straszę- to Twój instrument :))

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
All510

Post autor: All510 » czwartek 22 wrz 2005, 13:00

Czy możesz podać więcej szczegółów , na co trzeba zwrócić uwagę przy strojeniu ,czego nie robić jak kręcić tymi kołkami, od czego zacząć ? Kiedyś zrobiłem kilka gitar więc teraz mnie to interesuje z technicznego punktu widzenia .Jeżeli to taka poważna sprawa to zrezygnuję z grzebania w środku ! Według mnie jest tylko rozstrojonych kilka dźwięków , czy trzeba całość stroić ? Dziecko dopiero rozpoczyna naukę i przypuszczam ,że kiedy już zacznie coś grać to wtedy będzie wymagało ponownego strojenia .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mywhats
Kontakt:

Post autor: mywhats » czwartek 22 wrz 2005, 13:26

...Czy możesz podać więcej szczegółów , na co trzeba zwrócić uwagę przy strojeniu ,czego nie robić jak kręcić tymi kołkami, od czego zacząć ? Kiedyś zrobiłem kilka gitar więc teraz mnie to interesuje z technicznego punktu widzenia .Jeżeli to taka poważna sprawa to zrezygnuję z grzebania w środku ! Według mnie jest tylko rozstrojonych kilka dźwięków , czy trzeba całość stroić ? Dziecko dopiero rozpoczyna naukę i przypuszczam ,że kiedy już zacznie coś grać to wtedy będzie wymagało ponownego strojenia .

Pozdrawiam ...

o ile pamiętam to znajomy brał 50PLN albo 60PLN za strojenie mojego starego grata - ale on wymagał conajmniej raz na kwartał strojenia bo go korniki pozjadały i kołki sie już nie trzymały na miejscu :)

polecam Tobie również udanie sie do fachowca.

technocznie to wygląda tak że facio siada przed pianinem i kręci tymi stroikami specjalnym kluczem do tego przystosowanym... :)
MyWhaTs

Awatar użytkownika
All510

Post autor: All510 » czwartek 22 wrz 2005, 14:01

U nas słyszałem , że biorą 200-300 może zależy od fachowca, ale właśnie jeżeli chodzi tylko o kręcenie tymi kołkami to niepowinno być problemu klucz się znajdzie i tuner albo kamerton też .

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » czwartek 22 wrz 2005, 15:16

Ale klops. Ten e-book miał być wersją tłumaczenia książki której fragmenty są na tej stronie... Jeśli z angielskim nie masz problemów to poczytaj oryginał.

Przepraszam za fake link.

Nigdy sam nie zabierałem się za strojenie fortepianu czy pianina i niewątpliwie to jest sztuka, szczególnie podkreślana przez stroicieli. Bynajmniej, można się jej nauczyć. Ja na twoim miejscu All510 z dobrym instruktarzem odważyłbym się zaryzykować samemu. Tymbardziej że to może nie ostatni raz kiedy potrzebujesz nastroić pianino.
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
All510

Post autor: All510 » czwartek 22 wrz 2005, 15:49

...Ale klops. Ten e-book miał być wersją tłumaczenia książki której fragmenty są na tej stronie... Jeśli z angielskim nie masz problemów to poczytaj oryginał.

Przepraszam za fake link.

Nigdy sam nie zabierałem się za strojenie fortepianu czy pianina i niewątpliwie to jest sztuka, szczególnie podkreślana przez stroicieli. Bynajmniej, można się jej nauczyć. Ja na twoim miejscu All510 z dobrym instruktarzem odważyłbym się zaryzykować samemu. Tymbardziej że to może nie ostatni raz kiedy potrzebujesz nastroić pianino....

Tak też właśnie myślę ! Dzięki za dobre chęci

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jamick

Post autor: Jamick » czwartek 22 wrz 2005, 18:16

...Czy możesz podać więcej szczegółów , na co trzeba zwrócić uwagę przy strojeniu ,czego nie robić jak kręcić tymi kołkami, od czego zacząć...

NO co do tego podkreślania zwłaszcza przez stroicieli że jest to sztuka ..:) to jest to sztuka inaczej stroicieli by było jak pielęgniarek np.:)) ale bez żartów to każdy zawód jest sztuką jaki by niebył..jak boli Cię ząb to rwiesz zam kombinerkami?? czy też idziesz do fachowca-dentysty?? ot taki prosty przykład:)) Alre jeżeli naprawd ę chcesz poeksperymentować to proszę:))

Aby nastroić instrument musisz mieć:

1) klucz stroicielski (naprawdę kombinerkami czy nasadkowym cięko:)) to w muzycznym powinny byc albo na zamówienie

koszt: jakieś 100-500zł zależy od jakości,firmy ilości nasadek itd

2) Klinek gumowy (bas,wiolin) i drewniany (dyskant)

Można też używać długiego kawałka filcu i stłumić struny boczne zostawiająć środkową foto

3) Kamerton lub jakieś źródło dżwięku z A -440hz

4 )Cierpliwość:)))

Ustawiasz "a1" potem w oktawie "a" a potem stroisz kwarty i kwinty i musisz zamknąć koło " temperatury"...:) (łatwe nie??:))

a1-a,a-e1,e1-h,h-fis1,fis1-cis1,cis1-gis1,gis1-dis1,dis1-ais,ais-f1,f1-c1,

c1-g1,g1-d1,d1-a1.

No i już masz za sobą początek,teraz jak już masz środkowe struny nastrojone to dostrajasz te po boku do tej w środku i jak masz całą "temperaturę" (te 13 dżwięków od a1 do a) to strojisz po oktawach do basu a potem do dyskantu....a do a c do c itd...

Możesz też pożyczyć od kogoś keyboard i dostroić każdy dźwięk osobno,

Jak chcesz:))

Czego odradzam to grzebania w mechaniźmie głównie uwaga na młotki aby nie złamać !!

Klucz musisz trzymać pewnie w ręce i płynnie naciągać lub popuszczać struny (jak wskazówki zegra) uwaga na basowe struny można łatwo zerwać,bo niemają takiej wytrzymałości na rozciaganie jak wiolinowe.

Jak rozbierasz instrument nie odkręcaj mechanizmu możesz uszkodzić dzwignię tlumikową i niebedzie tłumić...poruszysz ją i regulacja jak marzenie:)) ..to jest ta co po nacisnieciu pedału odciąga wszystkie tlumiki od strun.

A jeszce rada na koniec jeżeli już "nastroisz" to pianino a kiedyś zdecydujesz się na stroiciela to niemów że coś takiego robiłeś,

i gdybyś nic tam nieuszkodził bedzie miał pretekst do policzenia więcej..

Najlepsza metoda: niewiem,nieznam się ..ja muzykant:))))

A ceny zawsze lepiej ustalać przedtem i targować się :) mamy demokrację i wolny rynek:)))

ALe książke napisałem:))

Pozdrawiam i życzę przyjemnej zabawy:))))

Awatar użytkownika
All510

Post autor: All510 » czwartek 22 wrz 2005, 21:53

Wielkie dzięki za kilka fachowych rad !!!

Proszę jeszcze o rozwinięcie wątku na temat tych klinów do czego służą ,czy podkłada się je na sąsiadujące struny ? (zdjęcia niestety nie udało mi się otworzyć ,ale jak dysponujesz takimi to chętnie zobaczę packed@op.pl ) chętnie opanował bym sztukę strojenia pianina.Mam Casio CTK-601 i tuner elektroniczny, według czego proponujesz strojenie ?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ