Założyłem studio - jak wszystko popodłączać?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pjeciun
Re: Założyłem studio - jak wszystko popodłączać?

Post autor: pjeciun » czwartek 22 wrz 2005, 01:22

dzieki za info. pzdr
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » czwartek 22 wrz 2005, 07:52

Oczywiscie wejscia karty podpinamy pod wyjscia grupowe. Nie pamietam, czy ten mikser ma directy przelaczane przelacznikiem czy trzeba przekladac wtyczki - w sumie wszystko jedno, bo grup jest tyle ile wejsc w karcie, wiec nie bedzie potrzeby wiekszej ilosci niezaleznych zrodel.

(...)

Podczas nagran bebnow mozesz wysylac jeden mikrofon na jedna grupe, ale wtedy na bebeny troche zabraknie. Poniewaz masz mikser a nie "dyskretne" preampy, wykorzystujac grupy mozesz nagrac wszystkie trzy kotly na jeden slad stereo, czy domieszac hihat do overheadow, jakby zabrakowalo wejsc w karcie....

Czyli rozumiem, że podpinając wejścia karty pod grupy miksera poziom poszczególnych kanałów ustawiasz "heblami"? A nie jest to niewygodne? Przez całą sesję musisz te heble mieś w jednym miejscu i nie ruszać. Jak więc radzisz sobie z odsłuchem w reżyserce (ciszej głośniej na poszczególnych kanałach)? Chyba, że czegoś nie zrozumiałem

Ja podpinam wejścia karty pod DirectOut lub pod inserty (do pierwszego kliku). Directy mogę ustawić na pre-fader i poziom kanału ustawiam tylko gainem, a heble mam niezależne do odsłuchu w reżyserce. Oczywiście, jak chcesz coś pomiksować, to trza na grupę.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 22 wrz 2005, 08:50

Czyli rozumiem, że podpinając wejścia karty pod grupy miksera poziom poszczególnych kanałów ustawiasz "heblami"? A nie jest to niewygodne?

Ja mysle, ze po to sa heble, ze wygodniej nimi ruszac niz mala galeczka

Przez całą sesję musisz te heble mieś w jednym miejscu i nie ruszać.

No tak - tak jak nie mozesz zmieniac czulosci wejsciowej - w czym problem?

Jak więc radzisz sobie z odsłuchem w reżyserce (ciszej głośniej na poszczególnych kanałach)? Chyba, że czegoś nie zrozumiałem

W rezyserce w tej koncepcji odsluch jest z karty, czyli "po tasmie" z innych kanalow.

Ja podpinam wejścia karty pod DirectOut lub pod inserty (do pierwszego kliku). Directy mogę ustawić na pre-fader i poziom kanału ustawiam tylko gainem, a heble mam niezależne do odsłuchu w reżyserce. Oczywiście, jak chcesz coś pomiksować, to trza na grupę.

Tez tak mozna, ale wtedy nie masz mozliwosci miksowania kanalow i korekcji barwy przed nagraniem (przynajmniej nie we wszystkich mikserach). Mozna i tak, ale po co wtedy mikser?

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » czwartek 22 wrz 2005, 09:34

Ja mysle, ze po to sa heble, ze wygodniej nimi ruszac niz mala galeczka

i łatwiej przypadkowo poruszać, zahaczyć choćby rękawem

Ok już rozumiem. To już jest kwestia przyzwyczajenia i jak komu wygodniej

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 22 wrz 2005, 12:51

Ok już rozumiem. To już jest kwestia przyzwyczajenia i jak komu wygodniej

Chyba musze dodac, ze mikser analogowy odlozylem na bok jeszcze chyba w styczniu 2000 roku

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » czwartek 22 wrz 2005, 20:01

...Ok już rozumiem. To już jest kwestia przyzwyczajenia i jak komu wygodniej

Chyba musze dodac, ze mikser analogowy odlozylem na bok jeszcze chyba w styczniu 2000 roku ...

tzn nie masz wogóle miksera czy masz cyfrowy?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 22 wrz 2005, 20:30

tzn nie masz wogóle miksera czy masz cyfrowy?

Nie mam w ogole, to znaczy mam cyfrowy czyli wirtualny w DAW. Dodatkowo z premedytacja nie uzywam zadnych zewnetrznych procesorow efektowych.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » piątek 23 wrz 2005, 15:29

...tzn nie masz wogóle miksera czy masz cyfrowy?

Nie mam w ogole, to znaczy mam cyfrowy czyli wirtualny w DAW. Dodatkowo z premedytacja nie uzywam zadnych zewnetrznych procesorow efektowych....

No jak to? Nie masz 3-metrowego stołu mikserskiego i całej ściany zewnętrznych procesorów co ładnie świecą i przyciągają pieniążki klientów? To jakim cudem Ty funkcjonujesz?

A tak poważnie to ja mam podobnie z tym, że mikser jeszcze mam i nawet jest przydatny - klawsze, powrót z efektu, wyjście z DAW, subwoofer - gdzieś to wszystko trzeba podłączyć.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 23 wrz 2005, 20:07

No jak to? Nie masz 3-metrowego stołu mikserskiego i całej ściany zewnętrznych procesorów co ładnie świecą i przyciągają pieniążki klientów? To jakim cudem Ty funkcjonujesz?

A dziekuje, jakos sobie radze

A tak poważnie to ja mam podobnie z tym, że mikser jeszcze mam i nawet jest przydatny - klawsze, powrót z efektu, wyjście z DAW, subwoofer - gdzieś to wszystko trzeba podłączyć

Ja z premedytacja tylko przedwzmacniacze mikrofonowe i krosownice. "System odsluchowy" to w sumie jeden potencjometr i kilka przelacznikow...

Awatar użytkownika
Schroder

Post autor: Schroder » wtorek 27 wrz 2005, 19:21

Witam! A więc podsumowywując- łącze 8 pierwszych directów w wejścia karty, a z karty 8 wyjśc wrzucam w śaldy np od 16 do 24- daje mi to odsłuch. Słuchawki podłączam tam gdzie mają być:) (jestem strasznie inteligentny...:)) a monitory w miejsce na nie przeznaczone. Wszystko cacy i działą?? Mam w takim razie pytanie- po cholerą są subgrupy w mikserze? Rozumie, że można nimi streować głośnością na odłsuchu, ale przecież mam i tak tylko 8 wyjść z karty na 8 sladów, wiec są chyba zbędne?? A może się myle??

ODPOWIEDZ