Kostki gitarowe - delay

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
peter1pl
Re: Kostki gitarowe - delay

Post autor: peter1pl » poniedziałek 19 wrz 2005, 20:26

delay idzie PO efektach modulacyjnych, które często SĄ STEREO...

i to czy ma wejście STEREO czy nie, jest dość istotne. nawet dla gitarzysty.

Dość istotne? Ale chyba nie dla mnie...

To powiedz mi, dlaczego WIĘKSZOŚĆ delay'ów tego wejścia stereo nie ma?

Patrz:

Ibanez DE7

Digitech Digidelay

Maxon - wszystkie serie - (piękne brzmienie, ale cena wysoka )

Pomimo że efekty efekty modulacyjne tych firm faktycznie, najczęściej mają wyjście stereo?

Głupota konstruktorów??

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

plaster

Post autor: plaster » poniedziałek 19 wrz 2005, 22:49

Głupota konstruktorów??

Mysle, ze w pewnym sensie zdecydowanie tak...

Mam jeszcze jedno pytanie, jezeli chodzi o pedały - jakie macie doswiadczenia z wah-wah? Szukam czegos, co jest w stanie dobrze zagrac nawet z dzwieku, ktory nie ma w sobie calej gamy brzmieniowej.

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 19 wrz 2005, 23:37

Mam jeszcze jedno pytanie, jezeli chodzi o pedały - jakie macie doswiadczenia z wah-wah? Szukam czegos, co jest w stanie dobrze zagrac nawet z dzwieku, ktory nie ma w sobie calej gamy brzmieniowej....

Myślę że najlepiej by było pójść (pojechać) do dużego sklepu muzycznego (np. w Warszawie) - pograć i coś wybrać. To samo się tyczy delay'a. Albo upatrzyć tam sobie model i potem kupić używany np. na Allegro. Możemy tu sobie gadać, a wybór i tak jest zwykle kwestią własnych preferencji.

plaster

Post autor: plaster » wtorek 20 wrz 2005, 20:52

Myślę że najlepiej by było pójść (pojechać) do dużego sklepu muzycznego (np. w Warszawie) - pograć i coś wybrać. To samo się tyczy delay'a. Albo upatrzyć tam sobie model i potem kupić używany np. na Allegro. Możemy tu sobie gadać, a wybór i tak jest zwykle kwestią własnych preferencji....

Problem jest taki, ze tego sprzetu chce uzywac w polaczeniu z gramofonami i ew. klawiszami. Sklepy gitarowe raczej nie maja gramofonow na stanie (przynajmniej tutaj - w Krakowie), a targanie mojego sprzetu po sklepach byloby dosyc klopotliwe i nawet niemozliwe do wykonania dla mnie.

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 21 wrz 2005, 11:09

Problem jest taki, ze tego sprzetu chce uzywac w polaczeniu z gramofonami i ew. klawiszami. Sklepy gitarowe raczej nie maja gramofonow na stanie (przynajmniej tutaj - w Krakowie), a targanie mojego sprzetu po sklepach byloby dosyc klopotliwe i nawet niemozliwe do wykonania dla mnie....

No jeśli tak, to rzeczywiście trudna sprawa...
[addsig]

zerodead

Post autor: zerodead » piątek 23 wrz 2005, 01:23

...Głupota konstruktorów??

a nie ?

jak to inaczej wyjaśnić ? :/

może tym, że większość gitarzystów (nie mówię tu o profesjonalistach których właściwie stać na zakup dwóch osobnych linii efektowych) korzysta z jednego pieca mono. ...

co do kaczki...miałem okazje ogrywać tylko trzy - standardowe crybaby (gcb-95? nie pamietam symbolu :)), basowe (gcb-95b ?) , i morleya pro wah...

w morleyu dużo mniejszy sweep, przy czym bardzo uwydatnia środek i górny środek ścinając jednocześnie prezencje. crybaby - duży, okrągły sweep. crybaby basowe - na czymś co ma mało basu ze swej natury (np. gitara) działa właściwie jak pedał głośności+kaczka. jeśli chcesz tego używać do 'tłustych bitów' (;)) to można byłoby się nad basową zastanowić...

najbardziej funkcjonalne i najmniej ryzykowne dla Ciebie byłyby chyba krajbejbe z tych wyższych serii (których na oczy nie widziałem ;)) w których to można sobie ustawić zakres częstotliwości i głębokość sweepu....

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » piątek 23 wrz 2005, 01:53

Szanowni, jak już temat tak rozkręcony to powiedzcie mi tylko na co się mogą przydać dwa wejścia w kostce jeśli ktoś chce ją używać zgodnie z przeznaczeniem
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

zerodead

Post autor: zerodead » piątek 23 wrz 2005, 03:31

...Szanowni, jak już temat tak rozkręcony to powiedzcie mi tylko na co się mogą przydać dwa wejścia w kostce jeśli ktoś chce ją używać zgodnie z przeznaczeniem ...

już to pisałem:

to, że gitara ma wyjście mono, nie znaczy, że efekty nie mogą być stereo.

wszelkie efekty modulacyjne i przestrzenne stokroć lepiej brzmią w stereo właśnie. i o ile niewielki sens ma kaczka czy przester stereo, to chorus czy reverb ma sens ogromny. i po to właśnie dwa wejścia i wyjścia...a że stosunkowo rzadko się je spotyka to już inna sprawa...

marzy mi się dozbieranie na dd bossa i zrobienie zupełnie różnych torów na dwa piece...bardzo dużo możliwości. (a podobny rezultat notabene można osiągnąć stosując choćby gt8 ;) - stereo z symujacją dwóch różnych wzmacniaczy na L i P )

peter1pl

Post autor: peter1pl » piątek 23 wrz 2005, 11:09

......Głupota konstruktorów??

a nie ?

jak to inaczej wyjaśnić ? :/

może tym, że większość gitarzystów (nie mówię tu o profesjonalistach których właściwie stać na zakup dwóch osobnych linii efektowych) korzysta z jednego pieca mono. ...

No właśnie. Teraz chyba trafiłeś w sedno Całe gitarowe stereo szlag trafia jak się wepnę do jednego pieca mono. Poza tym, przy nagrywaniu staram się nie używać delay'a ani reverbu z kostki, tylko jakichś bardziej "PRO".
[addsig]

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » piątek 23 wrz 2005, 12:21

dd-5 i dd-6 to "to samo" - różnią się jedynie możliwościami ukręcenia delay. Co do digitecha - pachniał mi on zawsze plastikiem i cyfrą - ale to kwestia subiektywna. Boss to już klasyka i tak pozostanie chyba....

dd-6 posiada jeszcze efekt reverse-bardzo ciekawy. Przy graniu na gitarze odgrywa pojedyńcze nuty od tyłu.
[addsig]
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ