Klawiatura sterująca i Cubase SX
Posiadam klawiaturę sterującą Evolution MK-225C, za pomącą której (a właściwie za pomocą programowalnych gałek) zmieniać niektóre parametry czy to instrumentów VST czy też efektów (o ile to w ogóle możliwe). Niektóre Instrumenty VST mają w sobie możliość zkonfigurowania kontrolerów, którymi kręcąc w czasie rzeczywistym można usłyszeć (zobaczyć również) zminy w brzmieniu powodowane zmianą parametru przyporządkowanemu temu kontrolerowi (Jezu ale się zamotałem), inne mają już ustawione i przyporządkowane kontrolery do parametrów, ajeszcze inne nie. W Cubase SX jest możliwość automatyzacji każdego parametru instrumentów VST (rysowanie obwiedni itd.) czyli każdy parametr można przypisać do jakiegoś kontrolera Cubase SX. Widziałem też funkcję konfigurowania kontrolera midi w Cubase SX. Moje pytanie brzmi: Czy można tak skonfigurować Klawiaturę sterującą w Cubase SX aby móc zmieniać w czasie rzeczywistym parametry wtyczek lub instrumentów w dowolny sposób a nie narzucony przez producenta lub w instrumentach i wtyczkach vst w przypadku których brakuje takiej możliwości. Wiem, że troszeczkę to wszystko zamotane ale starałem się opisać ten problem najdokładniej. Pozdrawiam i dzięki z góry za podpowiedź.
Bolesławiec, dolnośląskie
Re: Klawiatura sterująca i Cubase SX
Według mnie - nie, ale ktoś może mieć inne zdanie. To właśnie MK-225 trzeba dostosować do firmowych ustawień wtyczek. No chyba, że mają midi-learn.
Uruchom wtyczki i VST, ktore chcesz kontrolowac. Wejdz do VST Devices, z Add/Remove dodaj Generic Controller - usun te komunikaty, ktore nie sa Ci potrzebne. Dodaj nowe, ktore beda kontrolowac konkretne parametry. Najlepiej wyeksportuj je - wtedy bedziesz mogl wykorzystac je w innych sesjach.
Jacek
Jacek
Dzięki za podpowiedź Jacku, sprawdzę to i zobaczymy jak będzie.

Zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko jest cacy gdyby nie to, że mogę kontrolować paramtry narzucone przez Cubase, czyli naprzykład głośność kanału, panorama czy wzmocnienie częstotliwości w equalizerze oraz wiele innych, októre mi nie chodziło. To i tak pewien krok na przód (od wczoraj) ale nadal nie mogę kontrolować wtyczek i instrumentów VST (ani też znaleźć informacji na ten temat w help'ie) tylko jedynie parametry Cubase. Czy Tobie się to udało ? a może robię coś nie tak ? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.

...Zrobiłem tak jak napisałeś i wszystko jest cacy gdyby nie to, że mogę kontrolować paramtry narzucone przez Cubase, czyli naprzykład głośność kanału, panorama czy wzmocnienie częstotliwości w equalizerze oraz wiele innych, októre mi nie chodziło. To i tak pewien krok na przód (od wczoraj) ale nadal nie mogę kontrolować wtyczek i instrumentów VST (ani też znaleźć informacji na ten temat w help'ie) tylko jedynie parametry Cubase. Czy Tobie się to udało ? a może robię coś nie tak ? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.
...
Mnie to dziala. Jesli masz uruchomione wtyczki lub instrumenty VST to po wejsciu do Remote Controll na liscie parametrow VST pojawia sie udostepnione przez nich funkcje.
Jacek

Mnie to dziala. Jesli masz uruchomione wtyczki lub instrumenty VST to po wejsciu do Remote Controll na liscie parametrow VST pojawia sie udostepnione przez nich funkcje.
Jacek
Ponawiam pytanie. Jaką masz wersję Cubase ?

...Ponawiam pytanie. Jaką masz wersję Cubase ?
...
1.0.5.58
Po kolei - nowy projekt, utworz sciezke audio, w pierwszy insert wstawiam Dynamics (wtyczka z pakietu Kubusia). Z Menu Devices wybieram Device Setup, zakladka Add/Remove - wybieram Generic Remote, Add. Teraz stajac na nim i wybierajac setup przez przycisk Delete usuwam wszystkie przypisania. Add - dodajy wlasne. MIDI Status to Controller, Midi Channel na 1 (taki wysyla mi instrument), Address na 1 (uzyja kolka Mod Wheel), Max Value 127, Flags R (Receive). Teraz w ustawieniach tego kontrolera jako Device wybieram VST Mixer, Channel/Category pozostaje Audio 01. Value/Action - przewiajam niemalze na koniec, gdzie jest opcja INS1 Dynamics CRatio - czyli parametr odpowiedzialny za stopien kompresji. Flags - nic nie wybieram. Zauwaz, ze ta lista parametrow zalezy od wpietych w dany Channel/Category wtyczek. U gory oczywiscie MIDI Input musi byc ustawione na dostepny port wejsciowy MIDI. Wciskam Apply, potem ok i zamykam okno ustawien. Podgladam plugin (Dynamics), krece Mod Wheel w klawiszu i Ratio pieknie reaguje na moje krecenie. Oczywiscie bez wzgledu, na ktorej sciezce stoje. Zaznacz teraz W - czyli zapis auytomatyki na okienku wspomnianej wtyczki, wlaczam Play i krece Mod Wheel w klawiszu. Teraz wylaczam W (zapis), wciskam R - odczyt automatyki i podziwiam, jakie piekne cuda utworzylem
W glownym oknie projektu plusikiem rozwijam podglad automatyki dla tej sciezki z wtyczka Dynamics i podziwiam, jakie piekne wzorki sie narysowaly. Po odpowiednim powiekszeniu edytuje, i jeszcze bardziej sie dziwie
Jacek

1.0.5.58
Po kolei - nowy projekt, utworz sciezke audio, w pierwszy insert wstawiam Dynamics (wtyczka z pakietu Kubusia). Z Menu Devices wybieram Device Setup, zakladka Add/Remove - wybieram Generic Remote, Add. Teraz stajac na nim i wybierajac setup przez przycisk Delete usuwam wszystkie przypisania. Add - dodajy wlasne. MIDI Status to Controller, Midi Channel na 1 (taki wysyla mi instrument), Address na 1 (uzyja kolka Mod Wheel), Max Value 127, Flags R (Receive). Teraz w ustawieniach tego kontrolera jako Device wybieram VST Mixer, Channel/Category pozostaje Audio 01. Value/Action - przewiajam niemalze na koniec, gdzie jest opcja INS1 Dynamics CRatio - czyli parametr odpowiedzialny za stopien kompresji. Flags - nic nie wybieram. Zauwaz, ze ta lista parametrow zalezy od wpietych w dany Channel/Category wtyczek. U gory oczywiscie MIDI Input musi byc ustawione na dostepny port wejsciowy MIDI. Wciskam Apply, potem ok i zamykam okno ustawien. Podgladam plugin (Dynamics), krece Mod Wheel w klawiszu i Ratio pieknie reaguje na moje krecenie. Oczywiscie bez wzgledu, na ktorej sciezce stoje. Zaznacz teraz W - czyli zapis auytomatyki na okienku wspomnianej wtyczki, wlaczam Play i krece Mod Wheel w klawiszu. Teraz wylaczam W (zapis), wciskam R - odczyt automatyki i podziwiam, jakie piekne cuda utworzylem

Jacek
Pro-53. Z Ikonki NI wybieram View ControllerMap i na liscie widze, co jest od czego ;). Chce CC1 (Mod Wheel) przypisac do Filter Resonace. Z ikonki NI wybieram Enable MIDI Learn Mode, krece galka Reso, a w klawiszu Mod Wheel. Od tej chwili kolko odpowiada za rezonas.
Jacek
Jacek