Maya44 MKII - problem z dźwiękiem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
MarcDeQV
Maya44 MKII - problem z dźwiękiem

Post autor: MarcDeQV » piątek 09 wrz 2005, 15:26

Witam mam pytanie w sprawie karty Maya44 MKII..otóż dzwięk podczas odtwarzania muzyki bądz nagrywania jej w programach (m.in acid) zacina się,trzeszczy itd.Widziałem już podobne problemy na forum ale żadna z porad nie pomogła..Co jest z tą kartą.Jak ją kupiłem działała dobrze,po "resecie" windosa już nie.

Zmieniałem już PCI,Latecny w karcie,zainstalowałem system z ACPI i nic...:(

PS.Wiem że jeden z użytkowników "leny" pisał coś ze drugi kanal IDE pracowal w trybie PIO, a nie DMA...może mnie też to pomoże.Więc Leny jeśli możesz to napisz jak i gdzie to zrobić bo nie wiem.

POMÓŻCIE!!! Z GÓRY DZIĘKI

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: Maya44 MKII - problem z dźwiękiem

Post autor: Elfuello » sobota 10 wrz 2005, 01:13

Mogę się mylić, ale spróbuj wyłączyć zintegrowaną kartę muzyczną w BIOSIE. Często sie zdarza, że oprócz samej zmiany karty do innego gniazda PCI.....trzeba też wyłączyć coś, co bardzo przeszkadza.

Może się okazac, że masz jakiś sterownik do pozostałych kart wyjątkowo nietolerancyjny dla Maya.....i stąd te trzaski. Wszelkiego rodzaju takie defekty dźwiękowe są wynikiem błędnego przerwania lub niezgodności z jakimś innym komponentem. Polecałbym wyłączenie tej AC97....a potem zmienianie PCI. A czy czasem nie masz jeszcze jakiejś karty Creative w tle?!
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » sobota 10 wrz 2005, 01:17

Jeszcze co mi przychodzi do głowy to może problem z pamięcią RAM:/ Bo jeśli Ci się coś zacina podczas obróbki dźwięku i trzeczy dodatkowo.....to może być właśnie coś nie tak z pamięcią.....lub po prostu za mała pamięć wirtualna i krztusi się wszystko w Twoim kompie. Pachnie mi tu także spadkiem wydajności całego systemu. Podpowiadam ile mogę. W końcu bawię się teraz w lekarza, który leczy poszkodowanego na odległość;) Przyczyn problemu może być naprawde wiele. Podałem te najbardziej prawdopodobne:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 10 wrz 2005, 13:30

Bardzo ważne pytanie: jaką masz płytę główną?
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

MarcDeQV

Post autor: MarcDeQV » sobota 10 wrz 2005, 16:00

płyta główna MSI KT3V

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 10 wrz 2005, 19:01

...płyta główna MSI KT3V...

na ViA KT333...

Maya nie lubi tej rodziny chipsetów.

Wyjmij inne karty, powyłaczaj w biosie co niepotrzebne, pobaw się przerwaniami, przełóż kartę do innego slotu.

Ale i tak nie musi pomóc - te karty się żrą z tymi układami.

Peak

[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

MarcDeQV

Post autor: MarcDeQV » niedziela 11 wrz 2005, 01:38

Popróbuje co radzicie...może coś akurat.Może to zależy właśnie od wydajności skoro kiedyś chodziła dobrze a teraz nie....bo nagle komputer zaczął mi pracować na 1,25MHz a powninien na 1,7Mhz,muszę wgrać od nowa bios i wtedy zobacze może coś się zmieni.

Wielkie dzięki za odpowiedzi,jeśli by coś komuś wpadło jeszcze do głowy to piszcie.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » niedziela 11 wrz 2005, 09:50

. pobaw się przerwaniami,

Jeżeli chodzi o przerwania to może pomóc wyłączenie ACPI i instalacja sterownika StandardPC. Nie wiadomo dlaczego (tzn wiedzą to tylko ludzie, którzy to napisali) , w trybie ACPI wszystkie urządzenia 'siedzą' na jednym IRQ - a efekty jakie są - słychać. Ja miałem taki problem z MAYĄ44USB na chipsecie VIA K8N800 i wyłączenie ACPI pomogło.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ