Jak ustawić Lexicon MPX200?

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
boss8musik
Jak ustawić Lexicon MPX200?

Post autor: boss8musik » niedziela 04 wrz 2005, 23:46

Mam problem z ustawieniem na scenie Lexicona. Efektu jest wyraźnie za mało na wokalach, a ponadto nie wiem który program najlepiej by sie nadawał. Imprezy typu dancing, zabawy itp. Jesli włącze kompresor to juz jest całkiem źle. Może ktoś pracuje na takim sprzęcie i podpowie mi jak to wszystko poustawiac, bo jestem załamany. Sprzęt niby taki super, a ja sobie z nim nie radzę. POMOCY!

Awatar użytkownika
JacekH

Re: Jak ustawić Lexicon MPX200?

Post autor: JacekH » poniedziałek 05 wrz 2005, 10:56

Przede wszystkim podłącz pod aux typu post. Mix w Lexiconie na 100% Wet. Sprawdź czynie pzresterowujesz poziomu i czy jest odpowiednio wysterowany. Ustaw, żeby w trybie Bypass mutował wyjście - nie bedziesz miał zdublowanego głosu, kiedy włączysz bypass. Kompresora nie używaj - kompresor ma sens jedynie wpięty w insert, czyli nie w tej konfiguracji. Wybierz algorytm jaśniejszy - jeżeli nie słyszysz efektu, np. Plate. Czas pogłosu na jakieś 3.5s wystarczy. Drugi procesor ustaw na delay, feedback na nie więcej niż 3 odbicia, bo zrobi się bałagan. proporcje między delay'em a reverbem ustaw na ucho - ale z podkładem, bo 'na sucho' zawsze będzie inaczej. Jak delay za bardzo przeszkadza to nabij tempo utworu (tap tempo), wtedy łatwiej zmiksuje się z podkładem. Oczywiście to tylko propozycja ;)

Jacek

Leff

Re: Jak ustawić Lexicon MPX200?

Post autor: Leff » środa 07 wrz 2005, 17:37

A ja mam pytanie do Ciebie: jak to brzmi? Przede wszystkim w porównaniu do wtyczek programowych.Czy miałeś okazję korzystać z tego sprzętu w projektach DAW, jako wtyczki? Jeśli tak, to jak się sprawuje? Będę wdzięczny za maximum informacji, interesuję się tym sprzętem, myślę o kupnie, ale jeszcze go nie słyszałem...

Pozdro - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ