Radiatory i wentylator(y)

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Montuno
Radiatory i wentylator(y)

Post autor: Montuno » sobota 03 wrz 2005, 15:24

Witam .

...Dziś własnie byłem na giełdzie. Trochę człowiek gupieję od tego zachwalania:)... Ile stoisk tyle topowych produktów, ale do rzeczy.

Mam p-IV Intela 3.2 wersja pełna.(775) Niestety również z boxowym wiatrakiem. Jaki on jest sam sie przekonałem, a forum potwierdziło.

Zatem co mi dzis polecano.

1)freezer7 -70 zeta.

2) xp-90C(c to ze miedziany)Thermalrajth -184zeta

3)Tower 112 ThermalTake - 160 zeta

Opcja 2i3 to same radiatory. do nich wiatrak... Nie wiem jaki...

Co wy byscie wybrali? bo rozumiem ze ten freezer to taki sobie i ze lepiej zainwestowac w w opcje 2 badz 3... badz 4.

4)Aha jeszcze był Zalman 7700Cu-170 zeta.

No i jezeli te radiatory to jaki wiatrak na niego...

Wiem ze chlodzenie nie konczy sie na procesorze.

Jednak Puki co o to pytam.

Pozdrawiam:).

RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Radiatory i wentylator(y)

Post autor: Kuma » sobota 03 wrz 2005, 16:34

1)freezer7 -70 zeta.

Co wy byscie wybrali? bo rozumiem ze ten freezer to taki sobie i ze lepiej zainwestowac w w opcje 2 badz 3... badz 4.

...

Jeśli to pomoże, to: mam tego zalmana(miedź) od ponad roku i jestem bardzo zadowolony, zamontowałem koledze i też jest b. zadowolony. Do sieciowego komputera włożyłem podróbkę - Pentagram (miedź) i też jest ok(za połowę ceny Zalmana). Ok w tym wypadku znaczy, że zapominasz o "chłodziarce" procesora i zaczynasz wyraźnie słyszeć inne podzespoły

Acha, nic za darmo - trzeba sprawdzić czy dadzą się zamontować na posiadanej płycie głównej. Wykazy kolidujących płyt(kilka na krzyż) są na stronach internetowych tych radiatorów. Komputerem z zamontowanymi tego typu ciężkimi radiatorami nie nalezy rzucać , bo mogą się urwać platykowe uchwyty mocujące na płycie gł.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 03 wrz 2005, 18:06

...Witam .

...Dziś własnie byłem na giełdzie. Trochę człowiek gupieję od tego zachwalania:)... Ile stoisk tyle topowych produktów, ale do rzeczy.

Mam p-IV Intela 3.2 wersja pełna.(775) Niestety również z boxowym wiatrakiem. Jaki on jest sam sie przekonałem, a forum potwierdziło.

1)freezer7 -70 zeta.

...

Freezer ma bardzo dobrą wydajność i gdybym miał wybierać, to brałbym Freezera. Idealny stosunek jakość/cena. Zalmana moim zdaniem nie warto, bo taką samą, albo i lepszą wydajność uzyskasz na Freezerze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 03 wrz 2005, 18:15

A ja myślałem że to forum magazynu dla muzyków i realizatorów a nie dla serwisantów sprzętu komputerowego...

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » sobota 03 wrz 2005, 19:10

Freezer ma bardzo dobrą wydajność i gdybym miał wybierać, to brałbym Freezera. Idealny stosunek jakość/cena. Zalmana moim zdaniem nie warto, bo taką samą, albo i lepszą wydajność uzyskasz na Freezerze....

Spoko, jeśli ten Freezer również jest bezgłośny to oczywiście że lepiej wydać 70zł niz 170.

"A ja myślałem że to forum magazynu dla muzyków i realizatorów a nie dla serwisantów sprzętu komputerowego..."

Co do zasadności tego tematu, to cichy komputer to podstawa w domowym(i nie tylko) studio.
bębniarz

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » niedziela 04 wrz 2005, 10:09

Witam,

co do FREEZER`a, to ma on swoje plusy dodatnie i ujemne ( jak to ujałby Lech Wałęsa), kupiłem bo był tani, 80 złotych wersja dla AMD 64, fajnie chłodzi, to fakt ale w nocy zaczyna być denerwujący. Wentylatorek wyje jak wiatr pomiędzy sztachetami, załączyłem funkcję Q`n`Q i zalej wyje, więc zrobiłem tak: zakupiłem regulator obrotów wentylatora CPU, Zalmana za kilkanascie złotych, z freezera zostawiłem radiator, założyłem do niego wentylator Boxowy z AeMDeka, ustawiłem obroty na 1900 do 2000, i przestało wyć. Temperatura Procesora w porywach do 40st C. Do tego pasywne chłodzenie chipsetu, zasilacz z wolnoobrotowym wentylatorem.

Reasumując: Freezer niestety nie jest kompletnym rozwiązaniem, pomimo swych niewątpliwych zalet posiada w zestawie chalaśliwy wentylator. Broni sie doskonałym odprowadzaniem ciepła

JoU

Awatar użytkownika
JOURESY

Post autor: JOURESY » niedziela 04 wrz 2005, 10:39

...Witam,

co do FREEZER`a, to ma on swoje plusy dodatnie i ujemne ( jak to ujałby Lech Wałęsa), kupiłem bo był tani, 80 złotych wersja dla AMD 64, fajnie chłodzi, to fakt ale w nocy zaczyna być denerwujący. Wentylatorek wyje jak wiatr pomiędzy sztachetami, załączyłem funkcję Q`n`Q ..

oczywiście C`N`Q sorry

JoU

Montuno

Post autor: Montuno » niedziela 04 wrz 2005, 12:27

Dzieki.
RME, MSP5, Yamacha P-120, Korg R-3, OSX

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » niedziela 04 wrz 2005, 16:03

(...)Wentylatorek wyje jak wiatr pomiędzy sztachetami, (...)

Reasumując: Freezer niestety nie jest kompletnym rozwiązaniem, pomimo swych niewątpliwych zalet posiada w zestawie chalaśliwy wentylator. Broni sie doskonałym odprowadzaniem ciepła

JoU ...

Właśnie - chodzi o to że są różne kategorie zestawów chłodzących: mi. in. dla tych, którzy na swoich podkreconych komputerach grają przy akompaniamencie wyjących witraków - ok. Jednak w studio sprawdzą się raczej rozwiązania wolnoobrotowe do których wspomniany Zalman i jemu podobne należą. Widziałem, że pojawiły się też ich wersje z jeszcze większymi radiatorami .

pozdr
bębniarz

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 04 wrz 2005, 16:54

Jeśli to pomoże, to: mam tego zalmana(miedź) od ponad roku i jestem bardzo zadowolony, zamontowałem koledze i też jest b. zadowolony. Do sieciowego komputera włożyłem podróbkę - Pentagram (miedź) i też jest ok(za połowę ceny Zalmana). Ok w tym wypadku znaczy, że zapominasz o "chłodziarce" procesora i zaczynasz wyraźnie słyszeć inne podzespoły

Też mam Pentagram'a Freezone (na moim P4 2,53) i jest OK. Cichy i wydajny. No i niedrogi.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ