Edirol Super Quartet

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
spiker
Edirol Super Quartet

Post autor: spiker » wtorek 30 sie 2005, 11:14

Witam

Pytanie raczej do użytkowików tego soft-syntha, choć być może chodzi tu raczej o regułę ogólną.

Stan:

komputer A: PC Pentium IV 1,6GHz + Win XP SP2 + Cubase SL3 + rzeczony Super Quartet sprawuje się idealnie ( oczywiście z wszystkimi "naturalnymi mankamentami samego instrumentu )

Próbuję przenieść oprogramowanie na nowy komputer AMD64 3GHz na płycie płycie Epox 8HDAIPRO KT 880 CE.

Efekt:

W identycznej konfiguracji programowej System-Host VST- VSTi Edirol sprawuje się znów idelanie z jednym wyjątkiem: jakakolwiek próba dodania Edirolowego Chorusa skutkuje przepotwornym trzaskiem cyfrowym zakończonym ...uwaga uwaga....powstaniem efektu delay.....oczywiście zabrudzonym cyfrowym rzężeniem.

Ktoś już słyszał podobne coś? A może zna przyczynę?

pozdrowienia

P.S Zapytałem Support Edirola i na razie czekam.

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

WG

Re: Edirol Super Quartet

Post autor: WG » wtorek 30 sie 2005, 17:04

Nie wiem czy to aby nie problemy z kompatybilnością procesorów (Intel a AMD trochę się różnią zestawem instrukcji). Ale to chyba mało prawdopodobne.

Skoro inne efekty w nim działają a tylko chorus nie, to może być błąd we wtyczce chorusa.

Szczerze mówiąc dziwny przypadek ci się trafił

PS1. Masz możliwość wyłączenia instrukcji SSE w płycie głównej. Jeżeli tak to spróbuj to zrobić.

PS2. Obie wersje próbowałeś VSTi oraz DXi.

Pozdr.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 31 sie 2005, 07:33

By the way, Spiker, czy wersja DXi zapisuje ustawienia wraz z projektem?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 31 sie 2005, 08:29

...By the way, Spiker, czy wersja DXi zapisuje ustawienia wraz z projektem?...

Jeszcze nie wiem, ale dziś będę wiedział. W tym celu odpalę (niestety wodnego Sonara na tym samym komputrze. Mysle że wcelach badawczo-eksperymentalnych przez jeden dzień mogę, co? Mogę ?

Nic sobie jednak nie obiecuję, gdyż pytania o zapisywanie ustawień w Ed SQ to najczęściej zadawane pytanie w Supporcie Edirola i w kilku wcieleniach trafiło do FAQ.

Dam znać z wieczora

Pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 31 sie 2005, 08:35

PS1. Masz możliwość wyłączenia instrukcji SSE w płycie głównej. Jeżeli tak to spróbuj to zrobić.

===========

WG....ja prosty jestem Instrukcja SSE mówisz...hmm. Nigdy nie byłem zmuszony do poznania czym jest owa instrukcja a tym bardziej, żebym w nią ingerował. Cóż - przyszła chyba na to pora Powiedz proszę, czy tę instrukcję aktywuje bądź dezaktywuje się programowo (w BIOSIE) czy niezbędne są manipulacje jakimiś zworkami na płycie?

pzodrowienia

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 01 wrz 2005, 10:34

Sonara nie zainstalowałem....kiepski ze mnie "wodniak". Próbuję dalej.

Support Edirola odpowiedział: sugerują ( to właściwie kategoryczna rada ) aktualizację Cubasa do najaktualniejszej wersji. Spec z Edirola nie zapytał nawet którą wersję posiadam...po prostu palnął "please update your Cubase to the newest version" ...i własćiwie nie wiem co miał na myśli: wersję w ogóle ( czyli np. SX3) czy też może kolejną łatkę (release).

Poczytam sobie dziś historię zmian we wszytskich wersjach Cubase (SX2 i SX3 oraz SL)...

pozdrówka

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 01 wrz 2005, 17:11

Spiker, co z DXi ? Obiecałeś.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 01 wrz 2005, 20:28

...Spiker, co z DXi ? Obiecałeś....

No obiecałem......i dotrzymam. Mam problem z pozyskaniem testowej wersji Sonara...ale to tylko kwestia kilku godzin.

Za sekundę robię testy z uzyciem Hosta VST Chainer.

Generalnie wymieniam korespondencję z Edirolem, a oni wszystko spychają na Steinberga. Test z Sonarem (DXi) i Chainerem (VSTi) powienien wskazać na "winowajcę".

pozdrówka

WG

Post autor: WG » czwartek 01 wrz 2005, 21:01

spychają na Steinberga. Test z Sonarem (DXi) i Chainerem (VSTi) powienien wskazać na "winowajcę".

Bo tak najłatwiej, niech inni się męczą.

W sumie na tym etapie ciężko ustalić "winowajcę". Trzeba więcej danych z twoich testów.

DXi możesz równie dobrze uruchomić w Cubase.

Jest też demo Sonara to tylko 32MB

PS. Sprawdzałem Edirol Super Quartet z Cubase SL 1.06 (procesor Athlon) śmiga, żadnych problemów.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 01 wrz 2005, 21:37

Odpaliłem E SQ z Chainerem - kicha ! To samo.

Steinberg nie ma więc z tym nic wspólnego.

W sumie na tym etapie ciężko ustalić "winowajcę". Trzeba więcej danych z twoich testów.

==============

Jakich danych potrzebujesz?

Jest też demo Sonara to tylko 32MB

==============

Dlatego to tylko kwestia godzin....w domu mam wolne łącze.

A ja sprawdziłem kilka różnych wersji...Wkrótce przedstawię rezultaty.

pozdrowienia

ODPOWIEDZ