Edirol Super Quartet
Witam
Pytanie raczej do użytkowików tego soft-syntha, choć być może chodzi tu raczej o regułę ogólną.
Stan:
komputer A: PC Pentium IV 1,6GHz + Win XP SP2 + Cubase SL3 + rzeczony Super Quartet sprawuje się idealnie ( oczywiście z wszystkimi "naturalnymi mankamentami samego instrumentu )
Próbuję przenieść oprogramowanie na nowy komputer AMD64 3GHz na płycie płycie Epox 8HDAIPRO KT 880 CE.
Efekt:
W identycznej konfiguracji programowej System-Host VST- VSTi Edirol sprawuje się znów idelanie z jednym wyjątkiem: jakakolwiek próba dodania Edirolowego Chorusa skutkuje przepotwornym trzaskiem cyfrowym zakończonym ...uwaga uwaga....powstaniem efektu delay.....oczywiście zabrudzonym cyfrowym rzężeniem.
Ktoś już słyszał podobne coś? A może zna przyczynę?
pozdrowienia
P.S Zapytałem Support Edirola i na razie czekam.
Pytanie raczej do użytkowików tego soft-syntha, choć być może chodzi tu raczej o regułę ogólną.
Stan:
komputer A: PC Pentium IV 1,6GHz + Win XP SP2 + Cubase SL3 + rzeczony Super Quartet sprawuje się idealnie ( oczywiście z wszystkimi "naturalnymi mankamentami samego instrumentu )
Próbuję przenieść oprogramowanie na nowy komputer AMD64 3GHz na płycie płycie Epox 8HDAIPRO KT 880 CE.
Efekt:
W identycznej konfiguracji programowej System-Host VST- VSTi Edirol sprawuje się znów idelanie z jednym wyjątkiem: jakakolwiek próba dodania Edirolowego Chorusa skutkuje przepotwornym trzaskiem cyfrowym zakończonym ...uwaga uwaga....powstaniem efektu delay.....oczywiście zabrudzonym cyfrowym rzężeniem.
Ktoś już słyszał podobne coś? A może zna przyczynę?
pozdrowienia
P.S Zapytałem Support Edirola i na razie czekam.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Re: Edirol Super Quartet
Nie wiem czy to aby nie problemy z kompatybilnością procesorów (Intel a AMD trochę się różnią zestawem instrukcji). Ale to chyba mało prawdopodobne.
Skoro inne efekty w nim działają a tylko chorus nie, to może być błąd we wtyczce chorusa.
Szczerze mówiąc dziwny przypadek ci się trafił
PS1. Masz możliwość wyłączenia instrukcji SSE w płycie głównej. Jeżeli tak to spróbuj to zrobić.
PS2. Obie wersje próbowałeś VSTi oraz DXi.
Pozdr.
Skoro inne efekty w nim działają a tylko chorus nie, to może być błąd we wtyczce chorusa.
Szczerze mówiąc dziwny przypadek ci się trafił

PS1. Masz możliwość wyłączenia instrukcji SSE w płycie głównej. Jeżeli tak to spróbuj to zrobić.
PS2. Obie wersje próbowałeś VSTi oraz DXi.
Pozdr.
By the way, Spiker, czy wersja DXi zapisuje ustawienia wraz z projektem?
...By the way, Spiker, czy wersja DXi zapisuje ustawienia wraz z projektem?...
Jeszcze nie wiem, ale dziś będę wiedział. W tym celu odpalę (niestety wodnego
Sonara na tym samym komputrze. Mysle że wcelach badawczo-eksperymentalnych przez jeden dzień mogę, co? Mogę ?
Nic sobie jednak nie obiecuję, gdyż pytania o zapisywanie ustawień w Ed SQ to najczęściej zadawane pytanie w Supporcie Edirola i w kilku wcieleniach trafiło do FAQ.
Dam znać z wieczora
Pozdrowienia
Jeszcze nie wiem, ale dziś będę wiedział. W tym celu odpalę (niestety wodnego

Nic sobie jednak nie obiecuję, gdyż pytania o zapisywanie ustawień w Ed SQ to najczęściej zadawane pytanie w Supporcie Edirola i w kilku wcieleniach trafiło do FAQ.
Dam znać z wieczora
Pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
===========
WG....ja prosty jestem
Instrukcja SSE mówisz...hmm. Nigdy nie byłem zmuszony do poznania czym jest owa instrukcja a tym bardziej, żebym w nią ingerował. Cóż - przyszła chyba na to pora
Powiedz proszę, czy tę instrukcję aktywuje bądź dezaktywuje się programowo (w BIOSIE) czy niezbędne są manipulacje jakimiś zworkami na płycie?
pzodrowienia
===========
WG....ja prosty jestem

pzodrowienia
Sonara nie zainstalowałem....kiepski ze mnie "wodniak". Próbuję dalej.
Support Edirola odpowiedział: sugerują ( to właściwie kategoryczna rada ) aktualizację Cubasa do najaktualniejszej wersji. Spec z Edirola nie zapytał nawet którą wersję posiadam...po prostu palnął "please update your Cubase to the newest version" ...i własćiwie nie wiem co miał na myśli: wersję w ogóle ( czyli np. SX3) czy też może kolejną łatkę (release).
Poczytam sobie dziś historię zmian we wszytskich wersjach Cubase (SX2 i SX3 oraz SL)...
pozdrówka
Support Edirola odpowiedział: sugerują ( to właściwie kategoryczna rada ) aktualizację Cubasa do najaktualniejszej wersji. Spec z Edirola nie zapytał nawet którą wersję posiadam...po prostu palnął "please update your Cubase to the newest version" ...i własćiwie nie wiem co miał na myśli: wersję w ogóle ( czyli np. SX3) czy też może kolejną łatkę (release).
Poczytam sobie dziś historię zmian we wszytskich wersjach Cubase (SX2 i SX3 oraz SL)...
pozdrówka
Spiker, co z DXi ? Obiecałeś.
...Spiker, co z DXi ? Obiecałeś....
No obiecałem......i dotrzymam. Mam problem z pozyskaniem testowej wersji Sonara...ale to tylko kwestia kilku godzin.
Za sekundę robię testy z uzyciem Hosta VST Chainer.
Generalnie wymieniam korespondencję z Edirolem, a oni wszystko spychają na Steinberga. Test z Sonarem (DXi) i Chainerem (VSTi) powienien wskazać na "winowajcę".
pozdrówka
No obiecałem......i dotrzymam. Mam problem z pozyskaniem testowej wersji Sonara...ale to tylko kwestia kilku godzin.
Za sekundę robię testy z uzyciem Hosta VST Chainer.
Generalnie wymieniam korespondencję z Edirolem, a oni wszystko spychają na Steinberga. Test z Sonarem (DXi) i Chainerem (VSTi) powienien wskazać na "winowajcę".
pozdrówka
spychają na Steinberga. Test z Sonarem (DXi) i Chainerem (VSTi) powienien wskazać na "winowajcę".
Bo tak najłatwiej, niech inni się męczą.
W sumie na tym etapie ciężko ustalić "winowajcę". Trzeba więcej danych z twoich testów.
DXi możesz równie dobrze uruchomić w Cubase.
Jest też demo Sonara to tylko 32MB
PS. Sprawdzałem Edirol Super Quartet z Cubase SL 1.06 (procesor Athlon) śmiga, żadnych problemów.
Bo tak najłatwiej, niech inni się męczą.
W sumie na tym etapie ciężko ustalić "winowajcę". Trzeba więcej danych z twoich testów.
DXi możesz równie dobrze uruchomić w Cubase.

PS. Sprawdzałem Edirol Super Quartet z Cubase SL 1.06 (procesor Athlon) śmiga, żadnych problemów.
Odpaliłem E SQ z Chainerem - kicha ! To samo.
Steinberg nie ma więc z tym nic wspólnego.
==============
Jakich danych potrzebujesz?
==============
Dlatego to tylko kwestia godzin....w domu mam wolne łącze.
A ja sprawdziłem kilka różnych wersji...Wkrótce przedstawię rezultaty.
pozdrowienia
Steinberg nie ma więc z tym nic wspólnego.
==============
Jakich danych potrzebujesz?

==============
Dlatego to tylko kwestia godzin....w domu mam wolne łącze.
A ja sprawdziłem kilka różnych wersji...Wkrótce przedstawię rezultaty.
pozdrowienia