wiec tak
1) jakie efekty zazwyczaj dajecie na sumie
i czy macie w niektóych z tych efektów jakies sztywne ustawienia czy tez zawsze one sie zmieniaja w zależności od projektu
2)teraz chciałbym zapytac o wokale bo czytałem o obróbce wokali w jednym z tematów ale ciagle było tam zaznaczane ze jest to dla mikrofonu dynamicznego wiec powiedzcie mi teraz jak powinna wygladac w odpowiedniej kolejności obróbka wokalu nagranego na pojemniaku w kabinie i bez kabiny
3)teraz pytanko nie dotyczace raczej miksu a długości dźwieku chodzi mi o jego wydłużenie np pojedyńczego dźwieku pianinka chodzi o to zeby przedłuzc dźwiek na odpowiednią długosc np na cały patern w przypadku kozystania z fl ktos mi kiedys poradził zeby sie pobawic timestrechingiem czy coś takiego ale nieciekawie to wygląda jest na to jakiś sposób poza kozystaniem z długich dźwięków??
4)tu pytanko odnośnie tez nie miksu a masteringu wiem ze masterowanie na kompie nie da tego co na urzadzeniach ale o dziwo miałem przyjemnosc byc w lokalnym studio i oni smykali sobie wszystko na kompie bez żadnych urzadzeń mimo ze je mieli
ogólnie napiszcie tu jakich wtyczek za koleja uzywacie
5)w jakim rozszerzeniu robic miks i wogóle cały bit juz nie mówie o wokalu bo tak sie bawiłem w konwersje tego i wyszło to tak ze jak zmieniłem np 16/48 000 na 16/44 100 to jakośc padła strasznie mówie tu o pliku w formie wave nie wiem jak to by sie miało do mp3 czy tez spadła by tak strasznie jakość
6)kolejne pytanie bit robic w mono czy stereo, sampli uzywać zapisanych w mono czy stereo, mix robić w mono czy stereo, wokal zapisywac i obrabiać w mono czy stereo, masetring robic w mono czy stereo??
7)dc offset czy coś podobnego
8)to tez raczej nie jest związane z miksem ale pytam chodzi dokładnie o sampling tniecie pojedyńcze dźwięki i uderzenia czy tez całe partie instrumentu tniecie?? i kolejne w jakich rozszerzeniach zapisujecie sample ja zawsze zapisywałem w 16/44 100 w formacie wave
9)stosujecie przy cięciu odrazu jakies efekty czy nie ja zakładam tylko fade in fade out na poczatku i na końcu zeby nie miec takich pyknięć dobrze robie??