Pytania o mix i nie tylko

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
refleksjonista
Pytania o mix i nie tylko

Post autor: refleksjonista » środa 31 sie 2005, 20:18

witam mam klika pytań do ludzi będacych w temacie

wiec tak

1) jakie efekty zazwyczaj dajecie na sumie

i czy macie w niektóych z tych efektów jakies sztywne ustawienia czy tez zawsze one sie zmieniaja w zależności od projektu

2)teraz chciałbym zapytac o wokale bo czytałem o obróbce wokali w jednym z tematów ale ciagle było tam zaznaczane ze jest to dla mikrofonu dynamicznego wiec powiedzcie mi teraz jak powinna wygladac w odpowiedniej kolejności obróbka wokalu nagranego na pojemniaku w kabinie i bez kabiny

3)teraz pytanko nie dotyczace raczej miksu a długości dźwieku chodzi mi o jego wydłużenie np pojedyńczego dźwieku pianinka chodzi o to zeby przedłuzc dźwiek na odpowiednią długosc np na cały patern w przypadku kozystania z fl ktos mi kiedys poradził zeby sie pobawic timestrechingiem czy coś takiego ale nieciekawie to wygląda jest na to jakiś sposób poza kozystaniem z długich dźwięków??

4)tu pytanko odnośnie tez nie miksu a masteringu wiem ze masterowanie na kompie nie da tego co na urzadzeniach ale o dziwo miałem przyjemnosc byc w lokalnym studio i oni smykali sobie wszystko na kompie bez żadnych urzadzeń mimo ze je mieli i chciałbym porównać ich sposób z tymi które wy stosujecie jeszcze niestety nie mam informacji jak to leci za koleją co oni tam nakładają ale w tym tygodniu bede miec jak pujde po swój kawałek

ogólnie napiszcie tu jakich wtyczek za koleja uzywacie

5)w jakim rozszerzeniu robic miks i wogóle cały bit juz nie mówie o wokalu bo tak sie bawiłem w konwersje tego i wyszło to tak ze jak zmieniłem np 16/48 000 na 16/44 100 to jakośc padła strasznie mówie tu o pliku w formie wave nie wiem jak to by sie miało do mp3 czy tez spadła by tak strasznie jakość

6)kolejne pytanie bit robic w mono czy stereo, sampli uzywać zapisanych w mono czy stereo, mix robić w mono czy stereo, wokal zapisywac i obrabiać w mono czy stereo, masetring robic w mono czy stereo??

7)dc offset czy coś podobnego obcinać na sumie czy na każdej ściezce??i czy trzeba je obcinac zarówno na bicie na wokalu i późnej podczas masterowania bo sam nie wiem nie znam sie za dobrze jeszcze

8)to tez raczej nie jest związane z miksem ale pytam chodzi dokładnie o sampling tniecie pojedyńcze dźwięki i uderzenia czy tez całe partie instrumentu tniecie?? i kolejne w jakich rozszerzeniach zapisujecie sample ja zawsze zapisywałem w 16/44 100 w formacie wave

9)stosujecie przy cięciu odrazu jakies efekty czy nie ja zakładam tylko fade in fade out na poczatku i na końcu zeby nie miec takich pyknięć dobrze robie??

Awatar użytkownika
netes

Re: Pytania o mix i nie tylko

Post autor: netes » środa 31 sie 2005, 21:37

1) jakie efekty zazwyczaj dajecie na sumie

Nie ma sztywnych zasad. Poczytaj archiwum, bo było już nie raz.

2)teraz chciałbym zapytac o wokale bo czytałem o obróbce wokali w jednym z tematów ale ciagle było tam zaznaczane ze jest to dla mikrofonu dynamicznego wiec powiedzcie mi teraz jak powinna wygladac w odpowiedniej kolejności obróbka wokalu nagranego na pojemniaku w kabinie i bez kabiny

Wokal obrabiasz tak jak Ci pasuje, a nie tak jak Ci każą... no chyba, że wyjątkowo wredny artysta, albo ma lepszy słuch . Zasadniczo nie ma większej różnicy między obróbką. Nie ma czegoś takiego jak odpowiednia kolejność obróbki itd...

3)teraz pytanko nie dotyczace raczej miksu a długości dźwieku chodzi mi o jego wydłużenie np pojedyńczego dźwieku pianinka chodzi o to zeby przedłuzc dźwiek na odpowiednią długosc np na cały patern w przypadku kozystania z fl ktos mi kiedys poradził zeby sie pobawic timestrechingiem czy coś takiego ale nieciekawie to wygląda jest na to jakiś sposób poza kozystaniem z długich dźwięków??

Zrobić pianinko samemu. Timestretch jest kiepski w FL.

4)tu pytanko odnośnie tez nie miksu a masteringu wiem ze masterowanie na kompie nie da tego co na urzadzeniach ale o dziwo miałem przyjemnosc byc w lokalnym studio i oni smykali sobie wszystko na kompie bez żadnych urzadzeń mimo ze je mieli i chciałbym porównać ich sposób z tymi które wy stosujecie jeszcze niestety nie mam informacji jak to leci za koleją co oni tam nakładają ale w tym tygodniu bede miec jak pujde po swój kawałek

Najpierw pomixuj setki kawałków, a potem zajmij się masteringiem...

5)w jakim rozszerzeniu robic miks i wogóle cały bit juz nie mówie o wokalu bo tak sie bawiłem w konwersje tego i wyszło to tak ze jak zmieniłem np 16/48 000 na 16/44 100 to jakośc padła strasznie mówie tu o pliku w formie wave nie wiem jak to by sie miało do mp3 czy tez spadła by tak strasznie jakość

Jak to w jakim rozszerzeniu? Wav to "bezstratny" format i raczej tylko na takim się pracuje. A próbkowanie to już kwestia tego jaką masz kartę. Czytałeś kiedykolwiek czym jest mp3? Bo przy kompresji na mp3 jakość pada BAAAAAAAAAAAARDZO strasznie. Jak tego nie słyszysz to coś z Tobą kiepsko...

6)kolejne pytanie bit robic w mono czy stereo, sampli uzywać zapisanych w mono czy stereo, mix robić w mono czy stereo, wokal zapisywac i obrabiać w mono czy stereo, masetring robic w mono czy stereo??

Perkusję robi się raczej w mono, a ustawia się ją później w panoramie.

Czy Ty wiesz wogóle czym się róźni mono od stereo? Wystarczy trochę logicznego pomyślunku. Sample... hmm... najlepiej wogóle nie używać, a jeśli już to za zgodą wykonawcy. Wokal w mono, bo sygnał z mikrofonu masz mono (chociaż nie zawsze, ale w Twoim przypadku na pewno). Masteringu - nie robić na Twoim poziomie...

7)dc offset czy coś podobnego obcinać na sumie czy na każdej ściezce??i czy trzeba je obcinac zarówno na bicie na wokalu i późnej podczas masterowania bo sam nie wiem nie znam sie za dobrze jeszcze

DC Offset robi się raczej na każdej ścieżce.

8)to tez raczej nie jest związane z miksem ale pytam chodzi dokładnie o sampling tniecie pojedyńcze dźwięki i uderzenia czy tez całe partie instrumentu tniecie?? i kolejne w jakich rozszerzeniach zapisujecie sample ja zawsze zapisywałem w 16/44 100 w formacie wave

Tu raczej nikt nie tnie, bo to nie forum dla hip-hopowców tylko dla muzyków i realizatorów.

MOJA RADA:

CZYTAĆ CZYTAĆ CZYTAĆ CZYTAĆ, A POTEM ZADAWAĆ PYTANIA.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 01 wrz 2005, 00:06

a ja bym dal inna rade:

olac cale te techniczne aspekty - naprawde. Skupic sie na TWORCZOSCI - czlowieku - jak masz pomyslu na muzyke to jestes artysta. nie musisz byc technikiem. Jak chcesz koniecznie dobrze brzmiec to znajdz sobie dobrego gosca od miksowania/masterowania (czyli technika). Ten wszystko Ci powie w jakich formatach, w jaki sposob... a jak bedziecie dluzej wspolpracowac to da kilka dobrych wskazowek.

a jesli masz czas aby teraz wszystkiego sie uczyc i przy okazji tworzyc to zycze powodzenia. ja co prawda tez obralem ta droge, ale siedze w tym ze 4 lata i nadal widze ogrom wiedzy do pochloniecia (a codziennie - naprawde - ucze sie czegos nowego...)

pozdrawiam

bjortos

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » czwartek 01 wrz 2005, 07:00

Ja też - i w 100% zgadzam sie z poprzednikiem :). I też codziennie ucze sie czegoś nowego, śledząc każdy temat forum EiS i czytając pisemko :) pozdrawiam ekspertów i takich jak ja

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » czwartek 01 wrz 2005, 07:39

...a ja bym dal inna rade:

olac cale te techniczne aspekty - naprawde. Skupic sie na TWORCZOSCI - czlowieku - jak masz pomyslu na muzyke to jestes artysta. nie musisz byc technikiem. Jak chcesz koniecznie dobrze brzmiec to znajdz sobie dobrego gosca od miksowania/masterowania (czyli technika). Ten wszystko Ci powie w jakich formatach, w jaki sposob... a jak bedziecie dluzej wspolpracowac to da kilka dobrych wskazowek.

a jesli masz czas aby teraz wszystkiego sie uczyc i przy okazji tworzyc to zycze powodzenia. ja co prawda tez obralem ta droge, ale siedze w tym ze 4 lata i nadal widze ogrom wiedzy do pochloniecia (a codziennie - naprawde - ucze sie czegos nowego...)

pozdrawiam

bjortos...

gdyby każdy tak olewał techniczne aspekty to wiesz jakby to wszystko brzmiało?? jak wielkie nie powiem co po co by robili te wszystkie urzadzenia i wtyki żeby nikt z nich nie potrafił korzystać??wątpie

pomysł na muzyke mam poza tym nie zarabiam na tym pieniędzy tylko traktuje to jako hobby nie musze byc jakimś super producentem

w moim mieście nie ma takich osób które by mogły zmiksować albo zmasterowac kawałek niestety mamy tylko jedno małe studio które sobie życzy takie pieniądze ze już wole sam powolutku dochodzic do jakiegos tam poziomu niz im ładowac kase za która kupie np jakieś klawisze zeby sobie właśnie zrobić chocby ten długi dźwięk wspomniany wyżej

a tak poza tym to nigdy wszystkiego sie nie nauczysz popatrzmy choćby na wtyczki i wirtualne instrumenty nie ma szans zebys kazdy chociaż raz zastosował w jakimś utworze i co ? można odkrywac tylko świat wtyczek do końca zycia a i tak wszystkiego nie odkryjesz

ja tez sie ucze i jak słysze co układałem na fl kilka miesięcy temu i co układam dzis to widze ze jestem o wiele km dalej w zgłębianiu wiedzy na ten temat

co do pierwszej odpowiedzi to powiem ci ze według gostków z lokalnego studia kolejność efektów ma duze znaczenie i pokazali mi to zwyczajnie zmienili kolejnosc efektów podczas miksu a potem masteringu i wyszła wielka ......

a i miałbym takie pytanko o te klawisze niestety zamozny to ja nie jestem a mysle ze zaniedługo pasowało by w jakies sie zaopatrzyc co polecacie niedrogiego ale naprawde niedrogiego

pozdrawiam i dzieki za wasze wypowiedzi

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » czwartek 01 wrz 2005, 08:23

...np jakieś klawisze zeby sobie właśnie zrobić chocby ten długi dźwięk wspomniany wyżej...

...co do pierwszej odpowiedzi to powiem ci ze według gostków z lokalnego studia kolejność efektów ma duze znaczenie i pokazali mi to zwyczajnie zmienili kolejnosc efektów podczas miksu a potem masteringu i wyszła wielka ......

A po co od razu kupować klawisz? Przecież dokładnie to samo możesz zrobić bezpośrednio z klawiatury z kompa, korzystając z jakiejś wtyczki VST.

Owszem kolejność efektów ma duże znaczenie, nie napisałem, że nie ma znaczenia, tylko, że np. teraz MUSI BYĆ equalizer, a potem MUSI BYĆ kompresor, a potem jeszcze MUSI BYĆ limiter itd. (losowo wybrane wtyczki, napisane w losowej kolejności, więc się proszę nie czepiać :P)... wszystko zależy od realizatora.

Co do wokalu:

Ja zazwyczaj daje kompresor MixPressor firmy PSP, ewentualnie czasem VintageWarmer, przed przydaje się też czasem trochę equalizacji, jak coś mi nie pasuje w którymś paśmie. Zresztą nie ma tu co pisać na ten temat, bo to wszystko można przeczytać w necie: www.studio.use.pl, www.monterdiy.com. Wejdź, poczytaj i wtedy jak będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości... zapytaj.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » czwartek 01 wrz 2005, 11:22

o dzieki wielkie jeden z tych stronek kiedys była dostepna pod innym adresem ale potem znikła a teraz widze ze bede mógł z niej zassac ciekawe rzeczy dzieki wielkie ok juz sie tak nie czepiam hehe

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » czwartek 01 wrz 2005, 11:24

gdyby każdy tak olewał techniczne aspekty to wiesz jakby to wszystko brzmiało?? jak wielkie nie powiem co po co by robili te wszystkie urzadzenia i wtyki żeby nikt z nich nie potrafił korzystać??

(...)

Wyobraz sobie, ze doskonale wiem jak by to wszystko brzmialo olewajac aspekty techniczne :] Te wszystkie urzadzenia i wtyki oczywiscie robi sie po to aby ludzie z nich korzystali: tak samo jak np. z jezykow programowania. Oczywiscie nie wytlumaczysz w jednym poscie jak napisac program, co nie zmienia faktu, ze jest MASA ludzi, ktora doskonale programuje.

Moglbym teraz napisac w ten sposob: jesli chcesz to mozesz uzywac tych wszystkich wspanialych wtyczek - wiekszosc ma presety i te mozesz wybierac. Moglbys zakladac na wokal kompresor, equalizer, poglos... ale po co Ci takie informacje, jesli nie wiesz "jak sluchac", jak dobierac prog kompresji, ani ktore czestotliwosci ciąć, a ktore podbijac aby wszystko dobrze ukladalo sie w miksie?

I tutaj troszke szersza refleksja:

Czy ponakladanie typowych dla sciezki (nie strzelac ;) ) efektow nawet w presetowych ustawieniach bedzie lepszym rozwiazaniem niz nie zakladanie ich w ogole? Zostawiam ten watek do dyskusji.

Refleksjonisto:

nie wiem dlaczego ograniczasz sie do jednego lokalnego studia: przeciez nic nie stoi na przeszkodzie, aby miksow/masterow dokonywac w innym pokoju naszej globalnej wiosk! Przeciez mamy internet! Poczta polska rowniez dziala! Przeslanie plyty cd z materialem to nie jest duzy problem. Mozesz przebierac wsrod wszystkich specow oraz amatorow (z posrod tych pierwszych mozesz wybrac najlepszych i najtanszych, z posod drugich najbardziej utalentowanych) - wystarczy napisac! Naprawde sa w naszym kraju osoby ktore sie ucza tego wszystkiego i zrobia to albo za friko, albo za piwo (a w praktyce za swoje imie i nazwisko na plycie ;) )

Jesli jednak naprawde chcesz sam sie w to ladowac - zycze powodzenia. Ale badz przygotowany na to, ze najpierw bedziesz musial przeczytac maaaase rzeczy, potem jeszcze wiecej rzeczy przesluchac, a dopiero potem przyjdzie czas na pytania :]

pozdr.

bjortos

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » czwartek 01 wrz 2005, 12:01

POPIERAM KOLEGE

Awatar użytkownika
refleksjonista

Post autor: refleksjonista » czwartek 01 wrz 2005, 13:18

no o to chodzi ze chce sie w to pakować bo mam przynajmniej zajęcie na wolny czas

dzieki za spostrzezenie ze mozna takich szpeców znalesc w necie i tak zapewne zrobie przy okazji moze od nich dowiem sie jakis ciekawostek chce sobie to robic i bede i wiem ze jeszcze długa droga przedemna wsumie jak bym w przyszłości dobrze opanował miks to mastering jest mi nie potrzebny i narazie zgłębiam własnie tajemnice miksu mastering traktuje poglądowo ale kiedys tez chciałbym sie nauczyc i tego wiec pytam o podstawowe rzeczy

`kto pyta nie błądzi`

mam jeszcze pytanko o tą wtyczke za pomoca której moge sobie zagrać jakies dźwięki na klawiaturze komputerowej jak sie nazywa ta wtyka ?

pozdrawiam wszystkich i dzieki za posty

ODPOWIEDZ