Vocoder z kompa

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ast
Re: Vocoder z kompa

Post autor: ast » niedziela 28 sie 2005, 17:00

...Jeżeli nie kx to powinno też zadziałać ASIO4ALL....

Tak, ale starowniki ASIO4ALL mają niestety dużą latencję, co uniemożliwia wykorzystanie ich live (najwyżej przy realizacji/miksie)...

Dużą? Ja przy ich pomocy na karcie dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną pracuję z syntezatorami VST i wielośladem Tracktion z latencją na poziomie 5-10ms. Zwiększać muszę ją tylko przy dużej ilości ścieżek audio - ale to kwestia wolnego dysku w laptopie.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 28 sie 2005, 18:05

......Nie pisałem o asio i kx-ach do sb live bo już ktoś przede mną to opisał. Natomiast chodziło mi o to że vokator to właśnie taki wygodny programik do wykorzystania bez potrzeby odpalania wavelaba czy innego hosta...

Ale przecież kXy nie mają wejścia ASIO! Przynajmniej u mnie... A jeżeli kolega chce używać wokodera, to wejście byłoby niezbędne.

Jeżeli mylę się co do wejścia w kXach, to będę wdzięczny za wyjaśnienia (wiem, że o tym było duuuużo, ale na informację o BRAKU lub ISTNIENIU wejśc się nie natknąłem nigdzie)

Pozdrawiam...

Nie bardzo rozumiem co to jest wejście ASIO. Jesli w panelu DSP połączymy dowolne wejście z jedną z szyn ASIO to wejście to będzie działać pod ASIO własnie.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 28 sie 2005, 18:21

......Nie pisałem o asio i kx-ach do sb live bo już ktoś przede mną to opisał. Natomiast chodziło mi o to że vokator to właśnie taki wygodny programik do wykorzystania bez potrzeby odpalania wavelaba czy innego hosta...

Ale przecież kXy nie mają wejścia ASIO! Przynajmniej u mnie... A jeżeli kolega chce używać wokodera, to wejście byłoby niezbędne.

Jeżeli mylę się co do wejścia w kXach, to będę wdzięczny za wyjaśnienia (wiem, że o tym było duuuużo, ale na informację o BRAKU lub ISTNIENIU wejśc się nie natknąłem nigdzie)

Pozdrawiam...

Sterowniki kX posiadają wejścia ASIO, w nowej wersji masz możliwość wyboru ile chcesz takich wejść mieć, jednak dostępne są one tylko przy próbkowaniu 48kHz. Do wyboru jest 2in/2out, 4in/4out, 16in/16out. Wystarczy wszystko odpowiednio podpiąć w kX DSP i będzie śmigać. Do sygnału stereo najlepsze są dwa ostatnie wejścia, bodajże asio15 i asio16, a do mono - bez różnicy.
Pozdrawiam

richtig

Post autor: richtig » niedziela 28 sie 2005, 18:31

Tak, ale starowniki ASIO4ALL mają niestety dużą latencję, co uniemożliwia wykorzystanie ich live (najwyżej przy realizacji/miksie)...

Dużą? Ja przy ich pomocy na karcie dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną pracuję z syntezatorami VST i wielośladem Tracktion z latencją na poziomie 5-10ms. Zwiększać muszę ją tylko przy dużej ilości ścieżek audio - ale to kwestia wolnego dysku w laptopie....

Widać, że to kwestia sprzętu, bo ja na SB Live! latencję mam rzędu 30ms, jak zjadę suwakiem niżej, to się wiesza
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » niedziela 28 sie 2005, 18:40

Sterowniki kX posiadają wejścia ASIO, w nowej wersji masz możliwość wyboru ile chcesz takich wejść mieć, jednak dostępne są one tylko przy próbkowaniu 48kHz. Do wyboru jest 2in/2out, 4in/4out, 16in/16out. Wystarczy wszystko odpowiednio podpiąć w kX DSP i będzie śmigać. Do sygnału stereo najlepsze są dwa ostatnie wejścia, bodajże asio15 i asio16, a do mono - bez różnicy....

Ano rzeczywiście. Siadłem dziś i z pomocą Twoją i tej strony udało mi się wreszcie skonfigurowaćte kX'y

Dzięki wielkie
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 29 sie 2005, 09:50

...Sterowniki kX posiadają wejścia ASIO, w nowej wersji masz możliwość wyboru ile chcesz takich wejść mieć, jednak dostępne są one tylko przy próbkowaniu 48kHz. Do wyboru jest 2in/2out, 4in/4out, 16in/16out. Wystarczy wszystko odpowiednio podpiąć w kX DSP i będzie śmigać. Do sygnału stereo najlepsze są dwa ostatnie wejścia, bodajże asio15 i asio16, a do mono - bez różnicy....

Ano rzeczywiście. Siadłem dziś i z pomocą Twoją i tej strony udało mi się wreszcie skonfigurowaćte kX'y

Dzięki wielkie...

Nie ma za co :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ