Długość kabli do odsłuchów, zalecenia.

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
dwaku
Długość kabli do odsłuchów, zalecenia.

Post autor: dwaku » sobota 27 sie 2005, 11:39

Czy kable 5metrów mogą negatywnie wpływać na dźwięk z odsłuchu? Czy to nie jest za duzo?

Awatar użytkownika
MB

Re: Długość kabli do odsłuchów, zalecenia.

Post autor: MB » sobota 27 sie 2005, 12:19

zależy jakie kable, ale jeśli porządne to nie będzie absolutnie żadnego problemu

dwaku

Post autor: dwaku » sobota 27 sie 2005, 14:16

...zależy jakie kable, ale jeśli porządne to nie będzie absolutnie żadnego problemu...

Kupiłem je w Rock'n'roll'u bo nie mieli krótkich. Gibson i chyba to ten od gitar ;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 27 sie 2005, 14:26

To moze ja zapytam.

Podłaczelem sobie na probe dla wygody do obslugi i kontroli odluchów (z przodu i z tyłu, słuchawki) mikser Behringer z Seri UB. Oczywiscie wszystko na torach bez korekcji. Ale wygodniej mi sie pracuje sterujac poziomami wszystkich odsluchów za pomoca wlasnie miksera. Nie slychac jakies roznicy, czy zniekształcenia. Mocno degraduja dzwiek takie połączenia? Liniowo, bez korekcji itp. No moze gdzies tam szum sie dodaje, ale naprawde w sladowych ilosciach, nieslyszalnych(ja go nie wychwytuje). Pytam z czystej ciekawosci, nie sprawdzlem tego w zaden inny sposob. Łączna dlugoscc kabli to kolo 4 m na kanał (kable instrumentalne klasy Klotz)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 27 sie 2005, 14:35

5 metrów to nie jest żadna znacząca długość, o ile okablowanie jest zrobione poprawnym technicznie kablem (tzn takim, który jest przeznaczony do tego celu, a nie jakimś przypadkowym sznurem od lampki). Nie będzie żadnej degradacji. Można zacząć zastanawiać nad sensem doboru kabli przy odległościach powiedzmy 50m.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 27 sie 2005, 18:34

wlasnie jakie kable?

jak zwykle od wzmacniacza to lepiej zeby byly grube i beztlenowe - to wystarczy

jak odsluch aktywny to najlepiej symetryczne bo omijasz prblem z masa i przydzwiekami

ODPOWIEDZ