Czy można usunąć fale stojące?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
horncqt
Re: Czy można usunąć fale stojące?

Post autor: horncqt » sobota 27 sie 2005, 10:21

Generalnie jak faza jest odwrocona to ciezka uslyszec ba... jest duzo wyzszy niz zwykle.

Tego problemu nie rozwiazesz tzn mozesz poprobowac ustawienia gdzie indziej basu, tak zeby w miejscu odsluchu bylo ok.
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 27 sie 2005, 10:34

Powodem takiego zjawska moze byc takze odwrocona faza w jednym z monitorow....

Nie no panowie nie zartujcie Sobie , oczywiscie wiem co to Przeciw Faza . takie zjawisko jest wyczuwalne ..... to nie odwrócona faza , nie nie nie mowie o znknieciu basu tylko raczej sie znosi ..... musze bardzo blisko usiasic aby usłyszec bas ,

silver_sound

Post autor: silver_sound » sobota 27 sie 2005, 11:06

......JAk to wytlumienie nie pomoze. Byles kiedys silver w komorze bezechowej? zaobserwowales tam fale stojace? Pewnie ze niskie tony ciezko wytlumnic ale wytlumiajac doskonale pozbywamy sie fal stojacyh.

...

Nie moge sie oprzec..

Idac tym sladem dochodzimy do rozwiazania idealnego. Najlepszym i 100 procentowym sposobem na pozbycie sie fal stojacych jest wylaczenie monitorow...

pozdrawiam

...

Witam kolegów

Kolego MEL

Są tacy,

którzy jeśli nie widzą, to uważają że czegoś nie ma,

jaśli nie słyszą, to dla nich oznacza, że tych dźwięków nie ma...

Tak jak daltonista, nie widząc np: czerwieni, twierdzi, że takowego koru nie ma...

Masz rację , na takie wywody horncqt, można tylko w taki sposób zareagować, i po kłopocie,,,

Kolego horncqt,

proponuję jednak, aby zanim coś sie publicznie "wywali", poczytać nieco, bo wtedy będzie się wiedziało jak takową pułapkę sie konstruuje, a mając takowa wiedzę, domyśli sie , że w komorze bezechowej (bezpogłosowej)

takowe mogą być zainstalowane, i będą niewidoczne, lub niezauważalne dla laika.

jk

Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

horncqt

Post autor: horncqt » piątek 02 wrz 2005, 19:17

Silver moze jestes slepy, przeczytaj co napisalem wczesniej. I moze wreszcie ty poczytasz jakies madrzejsze lektury niz te ktore masz zasoba. Bo niestety lata mijaja a ty tkwisz w tym samym punkcie - niewiedzy.
[addsig]
GG: 5239173

DZ1

Post autor: DZ1 » wtorek 15 gru 2009, 17:22

Witam,
Odkopuje stary wątek bo mam podobny problem w obecnym pomieszczeniu.
Pomieszczenie ma wymiary ok.: 380/430, wysokosc 260cm.
Podłoga z desek, sciany i sufit - gips-karton. W pokoju stoi szafa (140/70 wys. 200cm) na krószej ścianie, a na dłuzszej ścianie na całej szerokości sa zasłony, po za tym niema nic na scianach co mogłoby wprowadzac jakies nierówności powierzchni majace wpływ na akustyke pomieszczenia. Oprócz tego w pokoju jest jakis stolik, łóżko, szafka, biurko itd, czyli nic co ma wpływ na akustyke pomieszczenia.
Niema mozliwosci jakiejkolwiek adaptacji bo i tak długo tu nie bede mieszkał a puki co chciałbym cos polepszyć.
Pozostaje mi wiec jedynie kombinowac z ustawieniem monitorów i stanowiska odsłuchowego + myslałem jeszcze o eq chociaż dla niskich czestotliwosci.
Monitory mam z 8'' wooferem do ktorych subwoofer (28Hz@-10dB) jest w drodze ;).

Kombinowałem z ustawieniem monitorów i zawsze cos jest nie tak.
Jaki mielibyście patent na rozmieszczenie ich w moim pomieszczeniu i stanowiska odsłuchowego? Jakoś zasada trójkata równobocznego i min. 0,5metra monitor od ściany sie nie sprawdza w tym pomieszczeniu; wszystko brzmi zupełnie ''nietak''.
Gdy ''osadowiłem sie'' w pomieszczeniu w którym aktualnie pomieszkuje niepoznałem zupełnie swoich monitorów
Szukałem po sieci programów do tego typu rzeczy (np. wspomniany wczesniej Cara) ale niemoge nic sensownego znalesc.

I czy sub + monitory sprawdzi sie lepiej (w zakresie niskich f) w porównaniu do tylko monitorów grających pełopasmowo? (sub to jedno zródło dzwieku, wiec moze mniej problemów z falami stojącymi?)

Prosze o jakiekolwiek porady.

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » środa 16 gru 2009, 12:10

Polecam lekture "Akustyki Architektonicznej" Sadowskiego, wszystkie warunki budowy studia podane jak na tacy w jezyku polskim, z odpowiednimi wzorami, przykladami, obliczeniami, tabelkami chlonnosci materialow, ich izolacyjnosci akustycznej itp. Osoby korzystajace w miare sprawnie z jezyka angielskiego zapraszam do letur Leo Beranka.

Zainteresowanych zapraszam do przejrzenia indeksu tejze lektury, przeczytanie polowy wypisanych tam publikacji zajmie "kilka" zimowych wieczorow.

Nie wywazycie otwartych drzwi.

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 16 gru 2009, 13:40

Wiem, ze trzeba przysiąsc, poczytac, pomyslec, pokombinowac tyko, ze ja nie buduje studia a jedynie chce polepszyc cokolwiek w pomieszczeniu w którym aktualnie jestem a długo tu niepobede wiec wywalanie kasy na adaptacje akustyczną pomieszczenia odpada.

Poszukuje wiec np, programiku ktory po wstukaniu jakichs danych o pomieszczeniu wskaze jak najlepiej rozmiescic monitory i stanowisko odsłuchowe. Ewentualnie podepszeć sie tercją chociaz dla najnizszych f.

Pomożecie? ;)

P.S. ''Przegwizdywałem'' pomieszczenie tzn, pusciłem sinusa (przeleciłem całe pasmo akustyczne) na monitory i byłem w szoku jak wielkie sa róznice w głosności dla róznych czestotliwosci w okreslonym miejścu odsłuchowym (w innym miejscy odsłuchowym były inne zwłaszcza w zakresie sredniego pasma, dlatego pomyslałem o korekcji chociaz niskich tonów przy pomocy eq tercjowego)

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » środa 16 gru 2009, 14:09

Poswiec 5 godzin na przejrzenie tej ksiazki (np, w bibliotece) i stanie sie jasne co i  w jakim zakresie mozesz zrobic w pomieszczeniu w ktorym sie znalazles, a co jest niemozliwe ze wzgledu na nature rozchodzenia sie fal akustycznych w pomieszczeniu zamknietym, Programu o ktory prosisz nie ma, symulacje komputerowe rozchodzenia sie fal sa czaso i pracochlonne, oprogramowanie bynajmniej nie jest tanie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 16 gru 2009, 14:42

Podstawowa sprawa: obecność fal stojących zależy wyłącznie od geometrii pomieszczenia. Nie zależy od tego, gdzie umieścimy głośniki i tego, co zrobimy z sygnałem. Owszem, wypadkowa charakterystyka w danym punkcie może zostać poprawiona przez optymalne ustawienie głośników, ale akustyki w całym pomieszczeniu (a zwłaszcza miejsc powstawania fali stojącej) absolutnie w ten sposób się nie zmieni.

Można poprawić akustykę pomieszczenia umieszczając w nim elementy adaptacji (nie muszą być przymocowane na stałe, więc argument, że to tymczasowe pomieszczenie to zwykły wykręt wynikający z lenistwa). Nie można poprawić akustyki pomieszczenia działając na sygnał.

DZ1

Post autor: DZ1 » środa 16 gru 2009, 19:46

''........Owszem, wypadkowa charakterystyka w danym punkcie może zostać poprawiona przez optymalne ustawienie głośników,.............''

No właśnie i o to mi chodzi ;), ma ktoś jakieś propozycje w związku z tym?

''.........argument, że to tymczasowe pomieszczenie to zwykły wykręt wynikający z lenistwa).....''

hehe, MB nawet niemasz pojęcia jak bardzo jestem ''nie-leniwym'' człowiekiem ;)

Pozdr,

ODPOWIEDZ