Czy można usunąć fale stojące?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sixtus
Re: Czy można usunąć fale stojące?

Post autor: Sixtus » piątek 26 sie 2005, 02:25

Mam pytanie. Czy wytłoczki do jajek zlikwidują u mnie w pokoju zjawisko fal stojących?

pozdrawiam

Sixtus

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 26 sie 2005, 07:54

...Mam pytanie. Czy wytłoczki do jajek zlikwidują u mnie w pokoju zjawisko fal stojących?

pozdrawiam

Sixtus

...

Osobiscie Mysle , ze jedyne co wytłoczki zlikwidują . to JAKO TAKI wyglad twojego pokoju .... i zamienia go w wytłoczarnie jajkową :) .. nic innego wltłoczki nie likwiduja :)

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 26 sie 2005, 09:47

nullCzyli tak jak pisales wczesniej, pod pojeciem "rozpraszanie" rozumiesz taka konstrukcje pomieszczenia, zeby nie byly one uciazliwe (te fale stojace). No dobra, niech bedzie taka nomenklatura, choc jak w kolejnym watku ktos sie zapyta o rozpraszacze na tylna sciane, to sie bedziesz tlumaczyl

W kazdej chwili

No nie do konca - "ten" problem to jest konkretne pomieszczenie i problemy z tym zwiazane. Rozwiazaniem "tego" problemu nie moze byc chyba "rozproszenie" przez zmiane ksztaltu i proporcji wymiarow "rezyserki" ...

I tu rzeczywiscie popelnilem blad - bije sie w piers rozpoczynajac teoretyczne wywody na ogolny temat fal stojacych, nie skupiajac sie na tym konkretnym przypadku. Ja tak tylko, chcialem se pogadac

pozdrawiam

horncqt

Post autor: horncqt » piątek 26 sie 2005, 15:07

JAk to wytlumienie nie pomoze. Byles kiedys silver w komorze bezechowej? zaobserwowales tam fale stojace? Pewnie ze niskie tony ciezko wytlumnic ale wytlumiajac doskonale pozbywamy sie fal stojacyh. Jajka nic nie pomoga fale stojace dotycza roznych czestotliwosci a jajka wytlumia tylko konkretne. Raczej to zlej i tyle. Albo przebuduj sobie rezyserke.
[addsig]
GG: 5239173

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » piątek 26 sie 2005, 15:14

...Mam pytanie. Czy wytłoczki do jajek zlikwidują u mnie w pokoju zjawisko fal stojących?

pozdrawiam

Sixtus

...

to był żart.

Sixtus

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 26 sie 2005, 16:45

...JAk to wytlumienie nie pomoze. Byles kiedys silver w komorze bezechowej? zaobserwowales tam fale stojace? Pewnie ze niskie tony ciezko wytlumnic ale wytlumiajac doskonale pozbywamy sie fal stojacyh.

...

Nie moge sie oprzec..

Idac tym sladem dochodzimy do rozwiazania idealnego. Najlepszym i 100 procentowym sposobem na pozbycie sie fal stojacych jest wylaczenie monitorow...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 26 sie 2005, 18:24

Wiem ze to moze byc dziwne , ale Ok, fale stojace spowodowane sa odbiciem niskich czestotliwosci od scian , rogów itd, w tych miejscach powstaja najsilniejsze fale , czy subwofer , ktory stoji centralnie gdzies na dole takze bedzie powodował tworzennie sie Fal ? Nie jestem pewny , wyprowadzcie mnie z błedu , ale czy fala o niskich czestotliwosciach rozchodzi jak jak fala na widzie ? tzn, kamien do wody ? Jesli tak oczywiscie fale zostana ,

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 26 sie 2005, 22:49

Po przeprowadzce do nowego mieszkania, gdzie

musialem zaistalowac pracownie muzyczną "podręczną" zaobserwoalem wiele nieprzyjmnych wzmocnien w dolnych rejestrach. Potwornie mnie to denerwowalo. kupilem 4 regały, wypełnilem je książkami i różnymi gadzetami. Uprzednio obsłuchalem pomieszczenie. Porozstawialem te regały w trakich miejscach żeby uzyskać optymalna jak na dane możliwosci nieregularnośc. Pomogło. Juz przynajmniej nie dudni w miejscu ggdzie siedze przed odsluchami.

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » sobota 27 sie 2005, 00:01

Juz przynajmniej nie dudni w miejscu ggdzie siedze przed odsluchami. ...

U mnie nie dudni w miejscu gdzie słucham , wzbudzaja sie niske czestliowsci przy scianie , natomiast u mnie BAS znika .... w miejscu odsłuchu

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » sobota 27 sie 2005, 10:07

... Juz przynajmniej nie dudni w miejscu ggdzie siedze przed odsluchami. ...

U mnie nie dudni w miejscu gdzie słucham , wzbudzaja sie niske czestliowsci przy scianie , natomiast u mnie BAS znika .... w miejscu odsłuchu ...

Powodem takiego zjawska moze byc takze odwrocona faza w jednym z monitorow.

ODPOWIEDZ