Cubase SX - opóżnienia na ścieżkach audio

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
DR_KROSS
Cubase SX - opóżnienia na ścieżkach audio

Post autor: DR_KROSS » sobota 20 sie 2005, 13:45

Witam Forum'owiczów,

Zwykle problemu rozwiązuje sam, ale straciłem już dużo czasu. Zaczynam przygodę z Cubase SX (wcześniej używałem Cubase 3.5 i 5 32VST) Nagrywam w domu ścieżkę Audio, słuchając jej dogrywam drugą. Rozjazd w czasie tych ścieżek w finalnym "prdukcie" jest nieznośny (około .5s) W setupie nic nie znalazłem, karty nie mam profesjonalnej. Czy to wynika z Latencji karty? czy można jakoś oszukać sprzęt, tak aby umiejscowienie w czasie się zgadzało ??

Pozdrawiam
muzą zajmuję się od 13 lat, gram, programuję maszyny, dużo słucham...

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Cubase SX - opóżnienia na ścieżkach audio

Post autor: mytnik » sobota 20 sie 2005, 14:37

...Witam Forum'owiczów,

Zwykle problemu rozwiązuje sam, ale straciłem już dużo czasu. Zaczynam przygodę z Cubase SX (wcześniej używałem Cubase 3.5 i 5 32VST) Nagrywam w domu ścieżkę Audio, słuchając jej dogrywam drugą. Rozjazd w czasie tych ścieżek w finalnym "prdukcie" jest nieznośny (około .5s) W setupie nic nie znalazłem, karty nie mam profesjonalnej. Czy to wynika z Latencji karty? czy można jakoś oszukać sprzęt, tak aby umiejscowienie w czasie się zgadzało ?

Pozdrawiam...

Ustaw w:

Devices/Device Setup/VST Multitrack ASIO Driver na ASIO DirectX Full Duplex Driver. Będziesz miał problemy ze stabilnością (czasem może się zawiesić w trakcie nagrywania jakiejś życiowej partii) ale problem z synchronizacja rozwiążesz. Tak przynajmniej było w przypadku SB Live!

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » sobota 20 sie 2005, 16:09

Jeśli pracujesz na karcie SB Live to polecam zainstalowanie sterowników KX Project - http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1

Po zainstalowanie przełącz tak jak kolego mytnik napisał, tyle że na KX ASIO. W panelu kontrolnym będziesz mógł wybrać z jakia latencją karty chcesz pracować. Mimo iż karrt SB nie są przeznaczone do pracy z dźwiękiem to jest to całkiem niezłe rożwiązanie.

Pozdrawiam
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
DR_KROSS

Post autor: DR_KROSS » sobota 20 sie 2005, 20:01

...Jeśli pracujesz na karcie SB Live to polecam zainstalowanie sterowników KX Project - http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1

Po zainstalowanie przełącz tak jak kolego mytnik napisał, tyle że na KX ASIO. W panelu kontrolnym będziesz mógł wybrać z jakia latencją karty chcesz pracować. Mimo iż karrt SB nie są przeznaczone do pracy z dźwiękiem to jest to całkiem niezłe rożwiązanie.

Pozdrawiam...

Karta to nieco starszy SB. Ciekawe w ustawieniach jast na:

ASIO Multimedia Driver-Total In Latency: 110.000ms Total Out Latency: 749.932ms,

a ASIO Direct X Full Duplex Driver: Total In Latency: 325.079ms Total Out Latency: 46.440ms

Czy ktoś może mi pomóc w zrozumieniu, jak "odbija się" latencja karty na użytkowniku? (zapis-odczyt; usłyszałem kilka sprzecznych zdań). W jakich granicach powinien wahać się ten parametr do komfortowej pracy w domu??

Pewnie to nie ta rubryka, ale zaryzykuję przy okazji:

Mam około 700PLN na nową kartę. Myślałem nad M-Audio Delta 44, ale czy ona pozbawi mnie tych problemów w Cubase SX??

Awatar użytkownika
robert.cz

Post autor: robert.cz » sobota 20 sie 2005, 21:38

Pewnie to nie ta rubryka, ale zaryzykuję przy okazji:

Mam około 700PLN na nową kartę. Myślałem nad M-Audio Delta 44, ale czy ona pozbawi mnie tych problemów w Cubase SX??

-----------------------------------------------------------------------------------------

ta karta napewno pozbawi cię tych problemów, ale równierz problemy z latencją skończą sie jeśli do SB zainstalujesz sterowniki kX.

richtig

Post autor: richtig » sobota 20 sie 2005, 22:11

...Jeśli pracujesz na karcie SB Live to polecam zainstalowanie sterowników KX Project - http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1

Pozdrawiam...

Zgadzam się, kX'y sąbardzo dobre, ale kolega nagrywa ścieżki audio. A kX'y nie mają wejścia. Niestety...
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 21 sie 2005, 00:19

......Jeśli pracujesz na karcie SB Live to polecam zainstalowanie sterowników KX Project - http://kxproject.lugosoft.com/index.php?skip=1

Pozdrawiam...

Zgadzam się, kX'y sąbardzo dobre, ale kolega nagrywa ścieżki audio. A kX'y nie mają wejścia. Niestety......

Jak to nie mają wejścia? Pierwsze słysze. Kiedyś nagrywaliśmy ścieżki na kXach, i wszystko szło bez problemu. Trzeba tylko umieć to odpowiednio skonfigurować :) i po sprawie.

Owszem nie można nagrywać w 44kHz tylko w 48, ale nagrywać się da i to bezproblemowo.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » niedziela 21 sie 2005, 00:49

Zgadzam się, kX'y sąbardzo dobre, ale kolega nagrywa ścieżki audio. A kX'y nie mają wejścia. Niestety......

Niesamowite...

richtig, wejście jest tylko go nie ustawiłeś. kX udostępnia ( z tego co pamiętam) po 12 kanałów wejściowych i wyjściowych. W programie w jakim pracujesz ustaw wejścia i wyjścia karty - Stereo In na kanały 5 i 6 a Stereo Out pozostaw bez zmian na 1 i 2. Gwarantuję że znajdzie się wejście...

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » niedziela 21 sie 2005, 01:03

a ASIO Direct X Full Duplex Driver: Total In Latency: 325.079ms Total Out Latency: 46.440ms

Czy ktoś może mi pomóc w zrozumieniu, jak "odbija się" latencja karty na użytkowniku? (zapis-odczyt; usłyszałem kilka sprzecznych zdań). W jakich granicach powinien wahać się ten parametr do komfortowej pracy w domu??

Co do opóźnienia, ja na przykład do jako takiego nagrywania ustawiam sobie w kX'ach 5.33ms. Wtedy jest ono prawie niełyszalne.

Awatar użytkownika
DR_KROSS

Post autor: DR_KROSS » niedziela 21 sie 2005, 11:12

Co do opóźnienia, ja na przykład do jako takiego nagrywania ustawiam sobie w kX'ach 5.33ms. Wtedy jest ono prawie niełyszalne....

Ale gdzie jest to słyszalne?? Czy np od nacisniecia RECORD do właściwego zapisu, czy analogicznie do odczytu, czy właśnie podczas odczytu jednej ścieżki audio i nagrywaniu druigiej??

p.s. Dzięki dla MYTNIKA, problem się zmniejszył po wybraniu innych driverów.

ODPOWIEDZ