...Qrcze, ale przecież nikt tu nie podważa, ze trzeba mieć dobre monitory studyjne, tylko padło proste pytanie, czy można zrobić, wiec zgodnie ze swoim sumieniem odpowiadamy, ze sie da, ale oczywiście podkreślamy, jest spora różnica w jakości dźwięku emitowanego przez monitory i głośniki multimedialne, co jednak nie wyklucza twierdzenia, ze można zrobić miks na multimedialnych....
Równie dobrze można się bawić bez alkoholu, jedno pytanie rodzi się w takich przypadkach PO CO?
Głośniki multimedialne do mixu?
Re: Głośniki multimedialne do mixu?
TRACER POWER TRG-2-900-A-3 900W "monitory" multimedialne, które pokonały zacną konkurencję multimedialną i zdobyły pierwsze miejsce w testach Komputera Świat. Z ciekawości poszedłem do sklepu by je posłuchać - no kopa to to ma, a cena ok. 90 zł
Moc RMS: 30 W
Moc P.M.P.O.: 900 W
Pasmo przenoszenia: 20 Hz - 20 kHz
Płynna regulacja głośności
Regulacja tonów wysokich
Regulacja tonów niskich
Drewniane obudowy satelitów
Ekranowanie magnetyczne
Ot taka ciekawostka...
z tym pasmem przenoszenia to nie wiem, czy to prawda
Pozdrawiam!
Regulacja tonów wysokich
Regulacja tonów niskich
Ekranowanie magnetyczne
Ot taka ciekawostka...
Pozdrawiam!
...TRACER POWER TRG-2-900-A-3 900W "monitory" multimedialne, które pokonały zacną konkurencję multimedialną i zdobyły pierwsze miejsce w testach Komputera Świat. Z ciekawości poszedłem do sklepu by je posłuchać - no kopa to to ma, a cena ok. 90 zł
Regulacja tonów wysokich
Regulacja tonów niskich
Ekranowanie magnetyczne
Ot taka ciekawostka...
Pozdrawiam!...
Może i prawda, pytanie tylko z jakimi odchyleniami i z jakim spadkiem na końcach - bo napewno nie +-3dB
Regulacja tonów wysokich
Regulacja tonów niskich
Ekranowanie magnetyczne
Ot taka ciekawostka...
Pozdrawiam!...
Może i prawda, pytanie tylko z jakimi odchyleniami i z jakim spadkiem na końcach - bo napewno nie +-3dB

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
owszem, ale przy THD=15%
jasne, przy spadku -40dB to inne monitory przenoszą od 5Hz do 200kHz
owszem, ale przy THD=15%

jasne, przy spadku -40dB to inne monitory przenoszą od 5Hz do 200kHz

...TRACER POWER TRG-2-900-A-3 900W "monitory" multimedialne..
tak sie sklada, ze na moim biurku stoi w.w zestawik, wiec moge napisac pare slow..
odsluchy dosyc solidnie wykonane i moga budzic pewne zaufanie..
majac wzglad na ich gabaryty az trudno uwierzyc, ze reprodukuja calkiem zacny dzwiek <>
dzwiek jest pelny, niezle osadzony.. nie odczuwa sie braku suba.. maja swietna stereofonie i naprawde dobra wyrazistosc szczegolow..
bez obawy moge powiedziec, ze przy pomocy nich zdecydowanie mozna stwierdzic czy dany mix jest poprawnie zrealizowany czy moze inaczej - ktore realizacje brzmia lepiej, a ktore gorzej..
o dziwo sluchac jakosc barw basowych i ich brzmienie - niestety nie wiem jak z wywazeniem basu w miksie - to nie moja dzialka ale na bank podbite jest srednie/srednio-wysokie pasmo basu <>
nie sluza do glosnego odsluchu..
jako narzedzie pomocnicze w realizacji muzyki moga sie bardzo przydac np. w zweryfikowaniu proporcji wokalu..
polecam, jako konsumpcyjny odsluch biurkowy - sprzet ten mniej klamie niz niejeden "lepszy" zestaw multimedialny..
pozdrawiam..
tak sie sklada, ze na moim biurku stoi w.w zestawik, wiec moge napisac pare slow..
odsluchy dosyc solidnie wykonane i moga budzic pewne zaufanie..
majac wzglad na ich gabaryty az trudno uwierzyc, ze reprodukuja calkiem zacny dzwiek <
dzwiek jest pelny, niezle osadzony.. nie odczuwa sie braku suba.. maja swietna stereofonie i naprawde dobra wyrazistosc szczegolow..
bez obawy moge powiedziec, ze przy pomocy nich zdecydowanie mozna stwierdzic czy dany mix jest poprawnie zrealizowany czy moze inaczej - ktore realizacje brzmia lepiej, a ktore gorzej..
o dziwo sluchac jakosc barw basowych i ich brzmienie - niestety nie wiem jak z wywazeniem basu w miksie - to nie moja dzialka ale na bank podbite jest srednie/srednio-wysokie pasmo basu <
nie sluza do glosnego odsluchu..
jako narzedzie pomocnicze w realizacji muzyki moga sie bardzo przydac np. w zweryfikowaniu proporcji wokalu..
polecam, jako konsumpcyjny odsluch biurkowy - sprzet ten mniej klamie niz niejeden "lepszy" zestaw multimedialny..
pozdrawiam..
the Sun Personality
Ja polecam "zestaw odsłuchowy" MediaTech Mezzoforte MT310 - ok.30zł/para. Doskonale uzupelniaja monitory bliskiego i dalekiego pola.
Kiedys musialem dokonczyc na nich miks, bo prąd wysiadł i jechalem na UPS-ach - moze to kwestia wprawy, ale miks nie wyszedł źle. Na pewno bym zrobił gorzej, gdyby to był mój jedyny zestaw odsłuchowy...
Kiedys musialem dokonczyc na nich miks, bo prąd wysiadł i jechalem na UPS-ach - moze to kwestia wprawy, ale miks nie wyszedł źle. Na pewno bym zrobił gorzej, gdyby to był mój jedyny zestaw odsłuchowy...
Jestem przystojny i młody
...Nie będę nikogo przekonywał ale wystarczy posłuchać przeciętnej klasy monitorów i w tych samych warunkach głośników multimedialnych. Jeśli stwierdzicie, że nie ma różnicy to polecam nie zajmować się więcej muzyką...
Czyli, jeśli fakty są inne to tym gorzej dla faktów (zakładam, że słuchacz ma dobry słuch).
I żeby była jasność: nie bronię tu głośników multimedialnych lecz kontestuję konkluzję.
Jeśli mówimu o masteringu to nie oszukujmy się - całkiem sporo urządzeń sprzedawanych pod nazwą "monitory" nie spełnia wymagań dobrego przenoszenia dolnego pasma akustycznego.
Przeczytajcie ciekawą wypowiedź mgr inż. Piotra Madziara z UAM w Poznaniu zamieszczoną w sierpniowym numerze 2005 EiS: "Uważam, że odsłuch powiniem być porządny, duży, na dużych głośnikach, wtedy można właściwie ocenić nagranie." ... "Jak nie ma najniższej oktawy w odsłuchu to można grzebać w basie i stopie zupełnie po ciemku."
Czyli, jeśli fakty są inne to tym gorzej dla faktów (zakładam, że słuchacz ma dobry słuch).
I żeby była jasność: nie bronię tu głośników multimedialnych lecz kontestuję konkluzję.
Jeśli mówimu o masteringu to nie oszukujmy się - całkiem sporo urządzeń sprzedawanych pod nazwą "monitory" nie spełnia wymagań dobrego przenoszenia dolnego pasma akustycznego.
Przeczytajcie ciekawą wypowiedź mgr inż. Piotra Madziara z UAM w Poznaniu zamieszczoną w sierpniowym numerze 2005 EiS: "Uważam, że odsłuch powiniem być porządny, duży, na dużych głośnikach, wtedy można właściwie ocenić nagranie." ... "Jak nie ma najniższej oktawy w odsłuchu to można grzebać w basie i stopie zupełnie po ciemku."
Przeczytajcie ciekawą wypowiedź mgr inż. Piotra Madziara z UAM w Poznaniu zamieszczoną w sierpniowym numerze 2005 EiS: "Uważam, że odsłuch powiniem być porządny, duży, na dużych głośnikach, wtedy można właściwie ocenić nagranie." ... "Jak nie ma najniższej oktawy w odsłuchu to można grzebać w basie i stopie zupełnie po ciemku."...
Ale czy to znaczy, że miks to można robić nie słysząc niektórych pasm, a przy masteringu się poprawi? Wg mnie nie tędy droga. Dobry, wierny odsłuch potrzebny jest na każdym etapie produkcji. Czasem nie można sobie pozwolić na względnie dobre monitory ale nie można mówić, że głośniki multimedialne za 400pln będą równie dobre jak "monitory" za 1000pln.
Pozdrawiam
Przeczytajcie ciekawą wypowiedź mgr inż. Piotra Madziara z UAM w Poznaniu zamieszczoną w sierpniowym numerze 2005 EiS: "Uważam, że odsłuch powiniem być porządny, duży, na dużych głośnikach, wtedy można właściwie ocenić nagranie." ... "Jak nie ma najniższej oktawy w odsłuchu to można grzebać w basie i stopie zupełnie po ciemku."...
Ale czy to znaczy, że miks to można robić nie słysząc niektórych pasm, a przy masteringu się poprawi? Wg mnie nie tędy droga. Dobry, wierny odsłuch potrzebny jest na każdym etapie produkcji. Czasem nie można sobie pozwolić na względnie dobre monitory ale nie można mówić, że głośniki multimedialne za 400pln będą równie dobre jak "monitory" za 1000pln.
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
rownie dobre - nie ale w momencie, kiedy nie ma mozliwosci uzycia akuratnych odsluchow, trzeba sie uciekac do polsrodkow..
zaloze sie, ze przy pomocy niezlego sprzetu konsumpcyjnego mozna wykonac poprawny mix..
zaloze sie, ze przy pomocy niezlego sprzetu konsumpcyjnego mozna wykonac poprawny mix..
the Sun Personality