Gdzie szukać uziemienia?
......kwestia "upalenia sie zera" w prawidłowo zaprojektowanej i eksploatowanej instalacji jest niemal wykluczona...
U mnie zdarzyło się to 2 razy!!! Chyba mam pecha.
...
Pomijając jakość połączeń może to świadczyć tylko o tym, iż Twoje "zero" właśnie odbiega mocno od zera. Koniecznie to sprawdź.
U mnie zdarzyło się to 2 razy!!! Chyba mam pecha.
...
Pomijając jakość połączeń może to świadczyć tylko o tym, iż Twoje "zero" właśnie odbiega mocno od zera. Koniecznie to sprawdź.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
Re: Gdzie szukać uziemienia?
... Koniecznie to sprawdź....
Jasne, że sprawdziłem. Stara to już sprawa, owoc partactwa "fachowców".
Jasne, że sprawdziłem. Stara to już sprawa, owoc partactwa "fachowców".
...owoc partactwa "fachowców"....
Uff... no to chwała Najwyższemu, bo winnym przypadku trzebaby było spuścić z kasy co nieco
Uff... no to chwała Najwyższemu, bo winnym przypadku trzebaby było spuścić z kasy co nieco

Uff... no to chwała Najwyższemu, bo winnym przypadku trzebaby było spuścić z kasy co nieco...
Ano trzeba było, położone zostały nowe kable elektryczne na pewnych odcinkach. A chwała Najwyższemu, że nikomu nic sie nie stało.
Ano trzeba było, położone zostały nowe kable elektryczne na pewnych odcinkach. A chwała Najwyższemu, że nikomu nic sie nie stało.
-
...Myślę, że dobrze się stało, że przy okazji "walki z brumem" wyjaśniliśmy sobie elementarne sprawy związane wprost z bezpieczeństwem pracy urządzeń elektrycznych. A problem jest ważny. Przechlapane mogą mieć mieszkańcy starych blokowisk, gdzie instalacje elektryczne nie spełniają podstawowych wymogów bezpieczeństwa. Dodatkowego smaczku dodaje fakt, że za Gierka instalacje elektryczne blokowisk były wykonywane w dużej części z przewodów aluminiowych (kryche, podatne na utlenianie - warstewka nieprzewodzącego korundu!!!), gdyż miedź była potrzebna do "ważniejszych celów". Mieszkańcy domków są w dużo lepszej sytuacji - powinni zadbać o właściwą (odpowiednio zaprojektowaną i zbudowaną) instalację uziemieniową (uwaga: powinna spełniać znowu określone warunki, w tym odpowiednio małą rezystancję). I w żadnym przypadku nie należy wykorzystywać do tego celu instalacji odgromowej, jak pisał tu jakiś żartowniś. Bo wtedy niebiosa zamiast weny mogą nam zesłać coś całkiem innego....
Witam
Masz rację, wielu ludzi lekceważy, lub nie rozumie zasad bezpieczeństwa.
Mnie kolesie z "ekipy" nazywaja "szalony elektryk", bo jak zajade na miejsce gdzie mam nagłaśnić, a nie ma prawidłowo przygotowanego zasilania ( OBOWIĄZKOWO 5 DRUT!!!), to dostaję "amoku"..
Dlatego woże ze sobą prety stanowiące uziom, który mozna kupić w każdym (dobrym) sklepie z artykułami elektrycznymi. 3 -4 metry, razy 2 (równolegle) zapewnia mi miminum bezpieczeństwa, a i skutecznie wycisza wszelkie "drumy".
Przepraszam "fachowców" z branży "elektrycznej" , za niefachowe określenia, ale do większości bywalców tego forum trafiaja "obiegowe" określenia (tak mi się wydaje....)
Prawidłowo przygotowane "zasilanie" (tutaj ukłon do FACHOWCÓW SPECJALISTÓW, w branży...), to poza bezpieczenstwem, także nie "drumiący" sprzęt..
jk
Witam
Masz rację, wielu ludzi lekceważy, lub nie rozumie zasad bezpieczeństwa.
Mnie kolesie z "ekipy" nazywaja "szalony elektryk", bo jak zajade na miejsce gdzie mam nagłaśnić, a nie ma prawidłowo przygotowanego zasilania ( OBOWIĄZKOWO 5 DRUT!!!), to dostaję "amoku"..
Dlatego woże ze sobą prety stanowiące uziom, który mozna kupić w każdym (dobrym) sklepie z artykułami elektrycznymi. 3 -4 metry, razy 2 (równolegle) zapewnia mi miminum bezpieczeństwa, a i skutecznie wycisza wszelkie "drumy".
Przepraszam "fachowców" z branży "elektrycznej" , za niefachowe określenia, ale do większości bywalców tego forum trafiaja "obiegowe" określenia (tak mi się wydaje....)
Prawidłowo przygotowane "zasilanie" (tutaj ukłon do FACHOWCÓW SPECJALISTÓW, w branży...), to poza bezpieczenstwem, także nie "drumiący" sprzęt..
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...Prawidłowo przygotowane "zasilanie" (tutaj ukłon do FACHOWCÓW SPECJALISTÓW, w branży...), to poza bezpieczenstwem, także nie "drumiący" sprzęt...
Niedrumiący sprzęt to także, a może przede wszystkim, unikanie pętli mas. A o czym mało było raczej w tym topicu.
Niedrumiący sprzęt to także, a może przede wszystkim, unikanie pętli mas. A o czym mało było raczej w tym topicu.
...Niedrumiący sprzęt to także, a może przede wszystkim, unikanie pętli mas. A o czym mało było raczej w tym topicu....
Bardzo słuszna uwaga, lecz dość trudno byłoby to opisać, najlepiej obejrzeć odpowiednie schematy. Jakiś czas temu był dobry artykuł w EiS na ten temat.
Bardzo słuszna uwaga, lecz dość trudno byłoby to opisać, najlepiej obejrzeć odpowiednie schematy. Jakiś czas temu był dobry artykuł w EiS na ten temat.
-
Niedrumiący sprzęt to także, a może przede wszystkim, unikanie pętli mas. A o czym mało było raczej w tym topicu....
Witam
Masz rację, ja miałem na myśli tylko te drumy , kture ewentualnie moga si e pojawic w związku z siecia zasilającą 230V.
Co do poruszonej kwesti, to nalezałoby załozyć "nowy " temat", aby oddzielic te dwie niezależne od siebie kwestie.
Chętnie wezmę udział w takowej dyskusji..
bo warto młodszym, byc może mniej doświadczonym kolegom, nieco "odsłonić rąbka " tajemnicy...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
...sroka:
dane mi było połaczyć ksiażkową wiedzę z praktyką
zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo
nie zawsze te przewody są połączone, np w układzie it stosowanym powszechnie w sieciach napowietrznych woj mazowieckieo czy instalacjach specjalnych (szpitale, kopalnie) lub niektórych instalacjach przemysłowych
nie jest też prawdą, ze przewodem ochronnym nie płyną w nolmalnej sytuacji zadene prądy -nie płyna prądy robocze, płyną jednak prądy wyrównawcze, czasami znacznej wartosci (np, zypadkowo zmierzonym uziemionym połaczeniu wyrównawczym wynosiły 27A)oraz wiele innych (upływy ochronników przepięciowych, prądy pochodzące od filtrów przeciwzakoceniowych itp)
co do projektów instalacji elektrycznej to zapewniem, ze przez prawie 5 lat prcy w firmie elektroinstalacyjnej napatrzyłem sie na nie dość, nie tylko jeżeli chodzo o instalacje w budynkach mieszkalnych ale też przemysłowych, sakralnych czy instalacje w wykonaniu przeciwwybuchowy lub iskrobezopiecznym a takze sn
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Bystry jesteś ale nie uważny!?
Nikt tu nie wspomnieł o kopalni ani słowa a ty mi tu wyjeżdzasz z jakimiś tam linjami napowietrznymi
mY ROZMAWIAMY O KONKRETNYM PROBLEMIE I NIE MIESZAJ W TO NIC CO MIEŚCI SIE W KOMPETENCJACH INSTALACJI DOMOWEJ!!!!
Proponuje abyś uważnie przeczytał jeszcze raz co napisałem.
Prady wyrównawcze płyną w tedy gdy mamy do czynienia z asymetrią i tu wchodzimy w pojecia instalacji trójfazowej i nie zabardzo rozumiem co to ma wspólnego z tematem. Proponuje abyć sie trzymał watku i zanim napiszesz przemyśl lub przelicz zanim walniesz jakąs gafę.
Wyobraź sobie jak w przewodzie uziemiajacym moze płynąć prąd 27A skoro przewód powiedzmy 2.5 moze być zabezpiecznikiem nie większym niż 16 A a bezpiecznik główny nad licznikiem jest 25A to nawet człowiek nie wtajemniczony powie że coś tu nie gra.
Pytanie: Skąd sie wzięło 27 amper w obwodzie który jest zaprojektowany i zabezpieczony na prąd 16 amperów?
Wyjaśnij mi to proszę
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
E 1kV wygasło mi w ubiegłym roku E 20kV w maju br
nie przedłużałem ich bo nie sa mi juz potrzebne
Spoko ja mam jeszcze ważne trzy lata na 15kV
Pozdrawiam, Sroka
dane mi było połaczyć ksiażkową wiedzę z praktyką
zerowanie i uziemianie to zdecydowanie nie to samo
nie zawsze te przewody są połączone, np w układzie it stosowanym powszechnie w sieciach napowietrznych woj mazowieckieo czy instalacjach specjalnych (szpitale, kopalnie) lub niektórych instalacjach przemysłowych
nie jest też prawdą, ze przewodem ochronnym nie płyną w nolmalnej sytuacji zadene prądy -nie płyna prądy robocze, płyną jednak prądy wyrównawcze, czasami znacznej wartosci (np, zypadkowo zmierzonym uziemionym połaczeniu wyrównawczym wynosiły 27A)oraz wiele innych (upływy ochronników przepięciowych, prądy pochodzące od filtrów przeciwzakoceniowych itp)
co do projektów instalacji elektrycznej to zapewniem, ze przez prawie 5 lat prcy w firmie elektroinstalacyjnej napatrzyłem sie na nie dość, nie tylko jeżeli chodzo o instalacje w budynkach mieszkalnych ale też przemysłowych, sakralnych czy instalacje w wykonaniu przeciwwybuchowy lub iskrobezopiecznym a takze sn
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Bystry jesteś ale nie uważny!?
Nikt tu nie wspomnieł o kopalni ani słowa a ty mi tu wyjeżdzasz z jakimiś tam linjami napowietrznymi
mY ROZMAWIAMY O KONKRETNYM PROBLEMIE I NIE MIESZAJ W TO NIC CO MIEŚCI SIE W KOMPETENCJACH INSTALACJI DOMOWEJ!!!!
Proponuje abyś uważnie przeczytał jeszcze raz co napisałem.
Prady wyrównawcze płyną w tedy gdy mamy do czynienia z asymetrią i tu wchodzimy w pojecia instalacji trójfazowej i nie zabardzo rozumiem co to ma wspólnego z tematem. Proponuje abyć sie trzymał watku i zanim napiszesz przemyśl lub przelicz zanim walniesz jakąs gafę.
Wyobraź sobie jak w przewodzie uziemiajacym moze płynąć prąd 27A skoro przewód powiedzmy 2.5 moze być zabezpiecznikiem nie większym niż 16 A a bezpiecznik główny nad licznikiem jest 25A to nawet człowiek nie wtajemniczony powie że coś tu nie gra.
Pytanie: Skąd sie wzięło 27 amper w obwodzie który jest zaprojektowany i zabezpieczony na prąd 16 amperów?
Wyjaśnij mi to proszę
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
E 1kV wygasło mi w ubiegłym roku E 20kV w maju br
nie przedłużałem ich bo nie sa mi juz potrzebne
Spoko ja mam jeszcze ważne trzy lata na 15kV
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
gwoli wyjaśnienia:
układ IT jest wykorzystywany w kopalniach szpitalach i instalacjach przemysłowych
w województwie mazowiecikim czeto występuje układ TT w rozległych liniach napowietrznych nn -w ten spsób stoen ucieka od problemu wysokiej ipz uniemożliwiającej ssw
...czego nikt z moich adwersarzy nire zauważył....
układ IT jest wykorzystywany w kopalniach szpitalach i instalacjach przemysłowych
w województwie mazowiecikim czeto występuje układ TT w rozległych liniach napowietrznych nn -w ten spsób stoen ucieka od problemu wysokiej ipz uniemożliwiającej ssw
...czego nikt z moich adwersarzy nire zauważył....