Uszkodzony MXL990?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
ciuri
Uszkodzony MXL990?

Post autor: ciuri » sobota 13 sie 2005, 13:08

Witam

Ostatnio zaczął mi szwankować mikrofon MXL990.

A mianowicie, co jakiś czas wydaje z siebie dziwne odgłosy (takie "pyr pyr pyr pyr") Dzieje się tak najczęściej po tym, gdy coś do niego głośno powiem, albo dmuchnę. Potrafi jednak też robić to sam z siebie. Czasami te zakłócenia przybierają kształt jakby szumów. Coraz bardziej mnie to irytuje, tym bardziej że to pożyczony mikrofon :)

To na pewno nie preamp, bo każdy inny mikrofon poj. na tym preampie działa dobrze, a ten mikrofon na każdym innym preampie robi to samo.

W związku z tym mam pytania. Jak sądzicie, czy możliwe że popsuła się membrana mikrofonu? Czy raczej elektronika?

Gdzie ewentualnie mógłbym to naprawić? Jest jakiś serwis mikrofonów MXL w Polsce?

pozdrawiam - Paweł

makaronix

Re: Uszkodzony MXL990?

Post autor: makaronix » sobota 13 sie 2005, 13:19

...Witam

A mianowicie, co jakiś czas wydaje z siebie dziwne odgłosy (takie "pyr pyr pyr pyr") Dzieje się tak najczęściej po tym, gdy coś do niego głośno powiem, albo dmuchnę. Potrafi jednak też robić to sam z siebie. Czasami te zakłócenia przybierają kształt jakby szumów. Coraz bardziej mnie to irytuje, tym bardziej że to pożyczony mikrofon :)

To na pewno nie preamp, bo każdy inny mikrofon poj. na tym preampie działa dobrze, a ten mikrofon na każdym innym preampie robi to samo.

W związku z tym mam pytania. Jak sądzicie, czy możliwe że popsuła się membrana mikrofonu? Czy raczej elektronika?

Gdzie ewentualnie mógłbym to naprawić? Jest jakiś serwis mikrofonów MXL w Polsce?

pozdrawiam - Paweł

...

moze kabel jest jakis trefny a konkretnie złącze, ja juz na takierafiłem objawy były podobne
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » sobota 13 sie 2005, 13:48

...Witam

pozdrawiam - Paweł

...

Mi sie wydaje, ze to wkladka jest uszkodzona. Mialem podobny problem z mikrofonem Audiotechnica ATM25. Tam sprawa wygladala w taki sposob, ze mikrofon niezbyt radzil sobie z wysokim poziomem SPL az pewnego dnia po prostu wkladka sie uszkodzila. Duze cisnienie powodowalo cofniecie membrany, ktora pozniej juz nie chciala naturalnym sposobem wrocic do wlasciwej pozycji....

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 13 sie 2005, 14:06

...Witam

pozdrawiam - Paweł

...

No i powoli pojawiaja sie skutki dystrybucji tanich czy jak kto woli budżetowych mikrofonów "studyjnych".

Przyczyn może być kilka od mocno zabrudzonych styków XLR w mikrofonie

poprzez uszkodzenie kapsuły a najbardziej prawdopodobne (sądząc po objawach które opisujesz)to wadliwe działanie kondensatorów w przedwzmacniaczu wewnętrznym mikrofonu.

Awatar użytkownika
ciuri

Post autor: ciuri » sobota 13 sie 2005, 14:22

Dzięki za wszystkie sugestie :)

Dla lepszego obrazu zrobiłem nagranie tych wszystkich objawów (waży ok 600 kB)

Wszystkie te szumy, pierdy itp to właśnie ten mikrofon (nie licząc szumów otoczenia, bo nagrywałem w pokoju)

Tylko trzeba w miarę głośno odsłuchiwać żeby to usłyszeć.

Dzięki i pozdrawiam.

link

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 13 sie 2005, 14:30

...Dzięki za wszystkie sugestie :)

Dla lepszego obrazu zrobiłem nagranie tych wszystkich objawów (waży ok 600 kB)

Wszystkie te szumy, pierdy itp to właśnie ten mikrofon (nie licząc szumów otoczenia, bo nagrywałem w pokoju)

Tylko trzeba w miarę głośno odsłuchiwać żeby to usłyszeć.

Dzięki i pozdrawiam.

I to by się zgadzało, za czas jakiś zacznie się zatykać przy mocniejszym impulsie

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » sobota 13 sie 2005, 14:41

No i powoli pojawiaja sie skutki dystrybucji tanich czy jak kto woli budżetowych mikrofonów "studyjnych".

A nie budżetowy nie podlega uszkodzeniom ? To się wypowiedziałeś nie ma co ...eeech

Kalamb

Post autor: Kalamb » sobota 13 sie 2005, 14:45

...No i powoli pojawiaja sie skutki dystrybucji tanich czy jak kto woli budżetowych mikrofonów "studyjnych".

A nie budżetowy nie podlega uszkodzeniom ? To się wypowiedziałeś nie ma co ...eeech...

A skąd wiesz że to uszkodzenie a nie wina jakości zastosowanych materiałow objawiająca się z czasem..Dystrybutor czy co?

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 13 sie 2005, 14:58

......No i powoli pojawiaja sie skutki dystrybucji tanich czy jak kto woli budżetowych mikrofonów "studyjnych".

A nie prościej zadzwonić do naszego dystrybutora: www.audiostacja.pl.

Uwaga: nie gryzą, wręcz przeciwnie
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
ciuri

Post autor: ciuri » sobota 13 sie 2005, 19:23

...link...

Kurde juz sie z tym spotkałem, ale co było przyczyną....

...

Monter, myślisz że to mogą być kondensatory? Ja mam taką nadzieję, bo jak to wkładka to kaplica :( Ale to się w sumie nagle stało, a kondensator tak nagle się chyba nie psuje. Sam już nie wiem, ale już mnie ten problem wkurza bo będę musiał odkupić koledze tego MXL'a.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ