Kolejne pytanie o miksy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pjeciun
Kolejne pytanie o miksy

Post autor: pjeciun » środa 10 sie 2005, 18:19

zalozmy ze jestem laikiem, mam pytanie i prosze o jak najbardziej klarowna odpowiedz- jaka jest roznica miedzy insertami i sendami w uzyciu, "czego warto uzywac do czego"?

i drugie pytanie, wychodze z samplera (wyjscia mono, liczba 8) do miksera, ustawiam na nim tylko proporcje poziomow, i panorame- nastepnie chce dalej wyjsc ze sladami do karty (nie sume), czyli wyprowadzic te osiem sladow dalej do sekwencera i w nim uzyc efektow, kompresorow itd. a nastepnie wrocic spowrotem do miksera i tam zsumowac wszystko i wypusicic na szpulowca. szpuli uzyc jako pierwszego zapisu sumy i nastepnie spowrotem zgrac to na kompa, i dalej kompresja na sumie, edycja barwy i ewentualny limiting. troche to zawile, dlatego chcialbym wiedziec czy cos takieg jest wogule wykonalne? to napewno wiaze sie z pierwszym pytaniem.

z gory dzieki za posty. pozdrawiam. kuba
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

WG

Re: Kolejne pytanie o miksy

Post autor: WG » środa 10 sie 2005, 21:29

...zalozmy ze jestem laikiem, mam pytanie i prosze o jak najbardziej klarowna odpowiedz- jaka jest roznica miedzy insertami i sendami w uzyciu, "czego warto uzywac do czego"?

Za pomocą insertów wpinamy się w źródło sygnału w kanale. Przydatne dla kompresji, bramkowania i innych efektów zwykle dynamicznych.

Za pomocą Send "wysyłek" dodajemy (nakładamy) efekty na tor sygnału czyli tutaj zastosowanie znajdą wszelkie pogłosy, delay itp.

Inserty służą też jako alternatywne wyjścia z miksera.

i drugie pytanie, wychodze z samplera (wyjscia mono, liczba 8) do miksera, ustawiam na nim tylko proporcje poziomow, i panorame- nastepnie chce dalej wyjsc ze sladami do karty (nie sume), czyli wyprowadzic te osiem sladow dalej do sekwencera i w nim uzyc efektow, kompresorow itd. a nastepnie wrocic spowrotem do miksera

i tam zsumowac wszystko i wypusicic na szpulowca. szpuli uzyc jako pierwszego zapisu sumy i nastepnie spowrotem zgrac to na kompa, i dalej kompresja na sumie, edycja barwy i ewentualny limiting. troche to zawile, dlatego chcialbym wiedziec czy cos takieg jest wogule wykonalne?

Wykonalne aczkolwiek taki zawiły "obieg" dźwięku może trochę degradować jakość i dynamikę sygnału w przypadku kiepskiego hardware czyli miksera.

Rozumiem, że ta szpula (taśma musi być) i ma służyć jakimś konkretnym zabiegom ?

Czemu nie wybierzesz prostsze warianty jak choćby takie jak poniżej ?

1. SAMPLER -> KARTA DŹWIĘKOWA wejścia 1-8 wyjście stereo -> SZPULA

2. SAMPLER -> MIKSER wejścia in 1-8 wyjścia insert 1-8 -> KARTA DŹWIĘKOWA wejścia 1-8 -> SZPULA

3. SAMPLER -> KARTA DŹWIĘKOWA wejścia 1-8 wyjścia 1-8 -> MIKSER wejścia 1-8 wyjście suma -> SZPULA

W przypadku nr 1 odpada mikser a więc i ryzyko utraty jakości gdy sumowanie odbędzie się na kiepskim mikserku.

W przypadkach nr 2 i 3 niezbędny będzie mikser z min. 8 kanałami wejściowymi wyposażony w 8 insertów po 1 na każdy kanał no i oczywiście karta dźwiękowa z 8 kanałami wejściowymi.

Połączenie miksera z kartą dźwiękową można wykonać na drodze analogowej albo cyfrowej ADAT.

pjeciun

Post autor: pjeciun » środa 10 sie 2005, 21:47

chodzi o to ze chce zeby nagranie powstawalo z jak najmniejszym udzialem komputera- chodzi mi o sztuczne stworzenie efektu pracy studyjnej w latach 80-tych- wiem to niedorzeczne, ale tworze muzyke bez cisnienia ze musze sie tego kiedys utrzymac i jak najszybciej to wydac w jakims majger-sie, wiec moge sobie pozwolic na taki "odchyl od normy", co do miksera to mam yamahe mg16/4 takze z insertami nie powinno byc problemu. dalej - chce miksowac na mikserze bo czytalem duzo opini na temat miksu w domenie analogowej, chodzi mi o poziomy, pan i sume- ze to brzmi lepiej, w sensie zachowania glebi i przejrzystosci, poza tym po prostu chce bo od zawsze to robilem na komputerowym sekwecerze i chcialbym poczuc kontakt fizyczny ze sprzetem. chce wyjsc z mojej jamaszki insertami dlatego ze nie stac mnie na klocki zeby je powpinac pod kanaly, w sensie czytalem duzo ze ma to sens tylko wtedystac mnie na markowe klocki, "ciut" lepsze niz behringery czy phonici- tylko midasy itd. wiec sobie odpuszczam ze wzgledow finansowych, zainwestuje we wtyczki PSP.

jedyna co w bym chcial zainwestowac to kompersor do bebnow ktore pochodza z maszyny, i dlatego jeszcze jedno pytanie- czy jak bede mial jeden kompresor, np transparentnego FATMANa to czy bede mogl go w jakis sposob podpiac pod 3 kanaly- stopa, werbel, hihat?

dzieki za odp. pozdro, kubens
[addsig]

WG

Post autor: WG » środa 10 sie 2005, 22:16

...chodzi o to ze chce zeby nagranie powstawalo z jak najmniejszym udzialem komputera- chodzi mi o sztuczne stworzenie efektu pracy studyjnej w latach 80-tych

Tak coś sądziłem, że chodzi o pracę "bez komputera"

zainwestuje we wtyczki PSP.

Zobacz najnowszyPSP MasterComp

jedyna co w bym chcial zainwestowac to kompersor do bebnow ktore pochodza z maszyny, i dlatego jeszcze jedno pytanie- czy jak bede mial jeden kompresor, np transparentnego FATMANa to czy bede mogl go w jakis sposob podpiac pod 3 kanaly- stopa, werbel, hihat?

Nie.

W takim razie musisz mieć np. kompresor 4 kanałowy. Tylko wtedy masz możliwość kompresji na każdym śladzie w domenie "analogowej". Niestety większa liczba kanałów to już większy wydatek i obawiam się, że w tej cenie zakupisz komplet porządnych kompresorów wtyczkowych jak PSP.

pjeciun

Post autor: pjeciun » środa 10 sie 2005, 23:53

rozumiem, dziekuje za odpowiedzi- wreszcie ktos kto nie zbasztal mnie za brak fachowej wiedzy i terminologii:)

apropo kompresora, popatrzylem na ceny w internecie (wiecej niz dwu kanalowych) i doszedlem do prostego wniosku- zainwestuje w ten kompresor z psp.

jeszcze jedno pytanie, w takim razie wygodniej mi bedzie z samplera wyjsc do karty - ustawic potencjometry glosnosci na zerowe podbicie i nie tykac panoramy, i dopiero wtedy po nalozeniu efektow dynamicznych i poglosowych wrocic do miksera i dopiero wtedy dokonac koncowej relgulacji poziomow i rozkladu w panoramie. uwazasz ze takie rozwiazanie bedzie lepsze czy najpierw wejsc w mikser i dopiero potem wrocic do komputera i wtedy nakladac efekty?

jesli wybiore wariant numer jeden, a taki wydaje mi sie wydajniejszy- wychodze z samplera (8-outow, bo wlasnie tyle mam wyjsc z akaji), wchodze in-ami do karty a nastepnie poszczegolne slady z sekwencera wyprowadzam out-ami do miksera, i wtedy wchodze "insertami" w yamahe? jesli tak, to czy nadal bede mogl uzywac sendow gdybym kiedys zdecydowal sie na jakis klocek, np Space Echo Roland-a?

pzdr
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 11 sie 2005, 00:54

......

jesli ustawisz kanal w panoramie i wypuscisz go jako mono(kazdy osobnym jednym kanalem) to tylko go sciszysz i tak bedzie mono - no chyba ze masz panoramowanie ktore nie scisza sygnalu....

ale zamiast sie bawic w puszczanie w konsolete to lepiej zgraj to do kompa - tam zrob sobie poziomy i panoramy i wyslij na tasme

albo odrazu z miksera na tasme

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » czwartek 11 sie 2005, 07:13

A czy wam sie Panowie Inserty z Directami nie pomyliły.???? Wysyłka sygnału z Mixera do kary track by track to raczej Direct a nie insert.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » czwartek 11 sie 2005, 08:21

...A czy wam sie Panowie Inserty z Directami nie pomyliły.???? Wysyłka sygnału z Mixera do kary track by track to raczej Direct a nie insert....

Przemyśl to...

j.bravo

Post autor: j.bravo » czwartek 11 sie 2005, 14:47

Nie.

W takim razie musisz mieć np. kompresor 4 kanałowy. Tylko wtedy masz możliwość kompresji na każdym śladzie w domenie "analogowej". Niestety większa liczba kanałów to już większy wydatek i obawiam się, że w tej cenie zakupisz komplet porządnych kompresorów wtyczkowych jak PSP....

Albo dobry dwukanałowy zapiąć na grupie stereo i na nią wysyłać ściezki bębnów w odpowiednich proporcjach
Jestem przystojny i młody

pjeciun

Post autor: pjeciun » czwartek 11 sie 2005, 23:47

chce zeby stopa miala atak ustawiony na zero, werbel min 15ms a hihat zaleznie od nagrania, wiec nie wiem czy to by cos dalo. ale to przemysle, a do karty musze isc z miksera bo nie stac mnie na klocki z zewnetrznymi efektami.
[addsig]

ODPOWIEDZ