Kompresor + przedwzmacniacz mikrofonowy

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
maslak_s
Kompresor + przedwzmacniacz mikrofonowy

Post autor: maslak_s » niedziela 07 sie 2005, 14:31

witam

mam maly problem. potrzebuje jakis tani (maks do 1000zl) przedwzmacniacz mikrofonowy z kompresorem. nie musi to byc nic dobrego aby dzialalo poprawnie :]

z gory dzieki za pomoc
www.klub.agaton.pl

BRAF1

Re: Kompresor + przedwzmacniacz mikrofonowy

Post autor: BRAF1 » niedziela 07 sie 2005, 14:45

......witam

mam maly problem. potrzebuje jakis tani (maks do 1000zl, a najlepiej jak najtaniej) przedwzmacniacz mikrofonowy z kompresorem. nie musi to byc nic dobrego aby dzialalo poprawnie :]

z gory dzieki za pomoc...

...

Studio Project VTB1
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 07 sie 2005, 15:14

.........witam

mam maly problem. potrzebuje jakis tani (maks do 1000zl, a najlepiej jak najtaniej) przedwzmacniacz mikrofonowy z kompresorem. nie musi to byc nic dobrego aby dzialalo poprawnie :]

...

Studio Project VTB1...

ale czy to ma w sobie kompresor ? bo cos mi sie wydaje ze nie
www.klub.agaton.pl

Awatar użytkownika
Sixtus

Post autor: Sixtus » niedziela 07 sie 2005, 15:37

............witam

...

Mam Behringer Tube Ultragain Mic 200 i jest tam opcja limitera.

Sprawdza sie dosc dobrze, choc odnosze wrazenie,ze nadaje sie bardziej do zastosowan instrumentalnych, niz wokalu.

A kosztuje to niewiele ponad 100 zlotych polskich.

Gdybym mial jednak kupowac dzisiaj, kupilbym dwukanalowego Tube Ultragain T1953 - dwukanalowy, mozna dostac go juz za ok 400 zl.

pozdrawiam

Sixtus

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 07 sie 2005, 15:39

............witam

Jeśli to nie musi być nic dobrego to może kup sam preamp (w tej cenie nawet nie myśl o lampie) a kompresor jakiś wtyczkowy (za małe pieniądze lepszy efekt da dobra wtyczka niż jakiś spadaczony beringerek czy coś).

Napisz do czego ci to potrzebne, bo rozwiązań jest kilka.

Nie miałem sam w łapach, ale z tego co tu wielu pisze na forum niezłe preampy ma mixer soundcraft compact 4 (a kosztuje pare stówek zaledwie).

Więcej danych to więcej trafionych rozwiązań będzie można podać.

Pozdro
[addsig]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 07 sie 2005, 16:07

...............witam

Jeśli to nie musi być nic dobrego to może kup sam preamp (w tej cenie nawet nie myśl o lampie) a kompresor jakiś wtyczkowy (za małe pieniądze lepszy efekt da dobra wtyczka niż jakiś spadaczony beringerek czy coś).

Napisz do czego ci to potrzebne, bo rozwiązań jest kilka.

Nie miałem sam w łapach, ale z tego co tu wielu pisze na forum niezłe preampy ma mixer soundcraft compact 4 (a kosztuje pare stówek zaledwie).

Więcej danych to więcej trafionych rozwiązań będzie można podać.

Pozdro

...

no potrzebne mi jest do wokali (hh) posiadam juz mixer behringer ub1002 i w nim juz jest zasilanie phantom wiec moze wystarczy tylko sam kompresor czy mzoe lepiej przedwzmacniacz z kompresorem ?

www.klub.agaton.pl

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 07 sie 2005, 16:39

no potrzebne mi jest do wokali (hh) posiadam juz mixer behringer ub1002 i w nim juz jest zasilanie phantom wiec moze wystarczy tylko sam kompresor czy mzoe lepiej przedwzmacniacz z kompresorem ?

...

myślę, że wymiana mixera na soundcrafta to by był i tak całkiem niezły upgrade z tego beringerka... albo w sumie może miałbym pewną ciekawą opcję dla Ciebie, mam TFPro P4 - podwójny preamp z compresorem/limiterem (u nas jakieś min 1600zł) ale jeśli uda mi się odkupić od znajomego większą zabawkę tej firmy (chodzi o to że chcę go odkupić po koleżeńskiej cenie ) to ten byłby do sprzedania i za jakiś tysiąc może bym go oddał. Ale to jeszcze jest niewiadoma i mógłbym powiedzieć coś więcej za jakieś ok 2 tygodnie. Jak by Cię to interesowało to pisz na meila, bo nie będziemy tu kupczyć na forum.

Pozdrawiam
[addsig]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 08 sie 2005, 02:46

sixtus jak limiter z czasem 2 sekund brzmi dobrze to narazie

to jest najwieksze gowno jakie zwali limiterem, z jakim mialem do czynienia - nie polecam

mic 100 i mic 200 to syf zlom padaka gowno itp.........

innych okreslen nie uzyje a tym bardziej zadnego pozytywnego na to....hmmm scierwo?

chcesz cos taniego to jest taki badziwik behringera jak ultravoice - kompresor preamp eq deeser i wyjscie cyfrwe za 400 pln - nic tanszego nie znajdziesz

o jakosc sie nie pytaj bo pewnie srednia ale bije i tak cala reszte podobnej klasy

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 08 sie 2005, 10:58

rzeczywiscie ten mic 100 i mic 200 to najgorszy sprzet jaki testowalem. ten w/w TFPro P4 to juz znacznie lepsze rozwiazanie, lub inne z joemeeka

dwaku

Post autor: dwaku » poniedziałek 08 sie 2005, 15:13

A co byście polecili z :

Behringerem Ultravoice VX2496? (ma kupę funkcji no i jest najtańszy)

DBX 286 (ma dość dużo funkcji oprócz samego kompresora no i jest amerykański ;) )

Bellari RP503 (nigdy nie dotykałem, nie testowałem)

Nady TMP3 (firma nie rokuje wodotrysków ale może się mylę)

Focusrite Trakmaster Pro (firma niby dobra ale możliwości ustawienia kompresora trochę jakby przymało, ale może się mylę)

Jeomeek TreQ (oprocz zabawkowego wyglądu wygląda na porządne urządzenie ale co z brzmieniem?)

Oczywiście z naciskiem na najlepszy kompresor pod wokal. Co do przedwzmacniacza to raczej wolałbym chyba wykorzystać przedwzmacniacz z Mackiego VLZ, którego jestem posiadaczem.

Jakie jest Wasze zdanie?

ODPOWIEDZ