Nady SCM 800, MXL MCA SP1 czy StudioProjects B-1

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Blasi
Kontakt:
Re: Nady SCM 800, MXL MCA SP1 czy StudioProjects B-1

Post autor: Blasi » środa 03 sie 2005, 12:35

jeśli chcesz by to było tanio i ma to być do wokalu a czesm i gitarke podlączyc to jest jedyna opcja - karta muzyczna własnia MAYA - poniewaz ma jedno wejscie z przedwzmacniaczem mikrofonowym i w miare ok będzie sobie radzić z nagrywaniem mikrofonów (ktos tu mowił ze i z phantomem jest wiec gites) niczego innego wzglednie dobrego za ta cene nie kupisz a wcale tez nie jest to jakis zly wybór bo nie bedziesz musial kupowac miksera i jakosciowe jest to ok. Tym bardziej jesli chcesz to tylko do wokalu uzywać - a przeciez mozna i gitarke nagrac - z drugiej strony wszyyystko powinno nagrywac się przez mikrofon wiec wejscie mikrofonowe z przedwzmacniczaem i zasilaniem fantomowym pozwalającym podlaczac do karty te juz profesjonalne miki pojemnosciowe, ktorymi i nagrywasz wokal i gitare to wszystko czego potrzebujesz w takim wypadku ;)

Pozostaje kwestia mikrofonu.

Ja wlasnie zdecydowalem sie na zakup Projects Studio B1 ale przede wszystkim do gitary akustycznej - chociaz mikrofon ten jest zastosowania bardzo szerokiego. Naczytałem sie wiele super gites opinii na temat tego mikrofonu i jestem juz pewny zakupu. Nie wiem jednak jak on porownywalnie spisuje sie do tego MXL o ktorym wspomniales jesli chodzi o wokal. B1 otrzymuje rozne opinie na temat nagrywania wokalu - i lepsze i gorsze - tez to zalezy od rodzaju wokalu i fogle..... ;)

Wiec jesli Maya ma phantoma to bierz Maya - z mikrofonem niech ktos inny doradzi - teraz to juz kwestia kasy - nie wiem czy znajdziesz cos za okolo 400 zł co by spelnialo twoje wymagania - do wokalu szczegolnie to tylko shure sm58 do glowy mi przychodzi jesli chodzi o ten przedzial cenowy no i project B1 ktory jest uniwersalny i wielkomembranowy pojeeemnosciowy :)

mam nadzieje, ze nie za duzo glupot napisalem ;)
www.blasi.prv.pl

Gitara, piano, stringi w łamanych podkladach - innymi słowy elektronika + natura w łagodnych klimatach z gatunku o nazwie "muzyka".

jeden z adminów serwisu FruityArt
www.fruityart.org

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » środa 03 sie 2005, 13:52

ja zdecydowałem się jednak na zakup karty M-AudioDeltaAudiophile 2496,

do tego juz jestem o krok od zakupu miksera Behringer UB802. Pozostanie mi jeszcze kwestia mikrofonu. Zatanawiam się czy kupić MXL MCA SP1 czy dozbierać już na StudioProjects B-1 bo nie wiem jaka bedzie różnica w nagraniu jeśli chodzi o wokal a zależy mi na tym aby był jak najbardziej realistyczny i "ciepły".

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » środa 03 sie 2005, 14:26

...ja zdecydowałem się jednak na zakup karty M-AudioDeltaAudiophile 2496,

do tego juz jestem o krok od zakupu miksera Behringer UB802. Pozostanie mi jeszcze kwestia mikrofonu. Zatanawiam się czy kupić MXL MCA SP1 czy dozbierać już na StudioProjects B-1 bo nie wiem jaka bedzie różnica w nagraniu jeśli chodzi o wokal a zależy mi na tym aby był jak najbardziej realistyczny i "ciepły"....

Z MXLów mam kontakt tylko z 992, i, o czym już pisałem nie raz, jest on ciężki w pracy z wokalem, bo daje wredne podbicie góry, co ewidentnie wywala do przodu sybilanty, zaś cały wokal jest jakby schowany - niby ostry, a cienki - trudno go wyciągnąć do przodu w mixie.Na pewno nie jest ciepły, choć dosyć realistyczny. Raczej te tańsze od 992 będą miały podobne brzmienie z nieco gorszym realizmem właśnie. Na tym forum padło za to wiele pochwał pod adresem Oktavy, więc, jeśli nie boisz się sabotażu z rozkazu Putina, może spróbuj w tę stronę kombinować.

Jeszcze jedna uwaga, bo od jakiegoś czasu odchodziło niezłe gnojenie MXL-ów - uważam, że 992 świetnie się sprawdza z gitarą akustyczną i bębnami typu kongi. Ostatnio nagrywałem wielki wazon gliniany zaadoptowany jako konga i aż przysiadłem z wrażenia, jak fajnie się nagrało. Czyli, że mikrofon może pokazać klasę w jakiś zastosowaniach, choć niekoniecznie przy tych, jakie chcemy mu narzucić.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » środa 03 sie 2005, 14:45

...A czemu chcesz kupić ta przestarzałą kartę!?

...

yyy z braku funduszu?

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » środa 03 sie 2005, 14:49

a miał ktoś styczność z mikrofonem Nady SCM 800 ?

może to jest dobra alternatywa?

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » środa 03 sie 2005, 15:35

Przeciez ona kosztuje tyle co nowoczesna EMU0404?!?!?

Napisałem Ci, na Allegro za 396zł, zakup ze sklepu.

ok, dzięki, wezmę to pod uwagę

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » czwartek 04 sie 2005, 20:40

http://www.nowhereradio.com/artists/album.php?aid=3552&alid=-1

(1 od góry nagranie - "I Come To A Mountain")

Oto jak nagrał się wokal i gitara na Studio Project B1 i na karcie M-Audio Delta Audiophile 24/96 nagrodzoną przez magazyn Computer Music.

Jak to tak brzmi to ja stawiam na ten zestaw bez 2 zdań.

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » czwartek 04 sie 2005, 23:51

A do tego jaki preamp był?

...

a tego nie wiem bo wyczytałem na jakimś forum zagranicznym (było napisane tylko to co podałem)

a czy potrzebny jest preamp jak się korzysta z miksera??

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » piątek 05 sie 2005, 19:45

...A poza tym karta + mikrofon to tak ze 20% sukcesu, reszta to UMIEJĘTNOŚCI, więc nie sugeruj sie tym klipem który podałeś.

...

zgadzam sie w 100%, ale moj znajomy ma/mial studio project B-1 i brzmial przy oktavie mk319 jak mic komputerowy

pozdrawiam

BRAF1

Post autor: BRAF1 » sobota 06 sie 2005, 10:31

moj znajomy ma/mial studio project B-1 i brzmial przy oktavie mk319 jak mic komputerowy

pozdrawiam...

Czytałem recenzje mikrofonu S.P. B-1 w zagranicznych czasopismach muzycznych.Ogromnie chwalony.Porównywany do najlepszych i najdroższych,Neumann i.t.p.Na forum równiez bardzo chwalony.Nawet na tym forum dobrze znana w Polsce kapela przyznała że wokale nagrywała na tym mikrofonie i przedwzmacniaczu S.P. VTB1.

Nie rozumiem więc skąd biorą się takie dziwne opinie na temat B1 jak ta powyższa?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

ODPOWIEDZ