MSP5 i problem z proporcjami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: MSP5 i problem z proporcjami

Post autor: matiz » środa 03 sie 2005, 20:43

podobno JBL zrobił monitory ktore dobrze graja nawet w schowku na buty :)

W amerykanskim schowku na buty - calkiem mozliwe. W polskim - nie, bo same sie nie zmieszcza

Leff

Post autor: Leff » środa 03 sie 2005, 22:34

Największą zaletą odsłuchów bliskiego pola jest to, że nie przekolorują tego co jest - totalna surowica - dlatego tak cenię sobie msp5 oraz ns10 bo też na nich pracowałem w studiu przez rok. Myślę, że twój problem polega bardziej na podłożu psychoakustycznym lub też laryngologicznym - to nie jest złośliwość...Natomiast stawianie paczek w rogach to tragedia - podbity zosatej dół o kilka decybeli i wtedy następuje przekolorowanie właśnie....

Psychoakustycznym - możliwe, o co dokładnie masz na myśli? Jeśli chodzi o laryngologię, to raczej nie - na live'ach i również na innych głośnikach/pomieszczeniach nie mam problemów, słyszę dobrze...niektórzy mówią, że aż za...:) Wiem, że w rogach mocno podbija dół, ale przynajmniej jest, hi, hi... a że koloruje, jasna sprawa, musi. Pocieszyłeśmnie, że problem nie leży raczej w monitorkach - skoro Twoje grają ok, moje też powinny, problem jest z pewnością związany z pomieszczeniem i ustawieniem głośników. Będę coś kombinował... Ale i tak wydaje mi się, że MSP 5 grają ładniej, niż powinny ;)

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
MG

Post autor: MG » czwartek 04 sie 2005, 20:59

Psychoakustycznym - możliwe, o co dokładnie masz na myśli? Jeśli chodzi o laryngologię, to raczej nie - na live'ach i również na innych głośnikach/pomieszczeniach nie mam problemów, słyszę dobrze...niektórzy mówią, że aż za...:) Wiem, że w rogach mocno podbija dół, ale przynajmniej jest, hi, hi... a że koloruje, jasna sprawa, musi. Pocieszyłeśmnie, że problem nie leży raczej w monitorkach - skoro Twoje grają ok, moje też powinny, problem jest z pewnością związany z pomieszczeniem i ustawieniem głośników. Będę coś kombinował... Ale i tak wydaje mi się, że MSP 5 grają ładniej, niż powinny ;)

Pozdrawiam - Leff...

Sprawa jest prosta: zrób miks w dobrym pomieszczeniu na swoim sprzęcie - jeśli będzie ok to masz odp. gdzie tkwi diabeł

hanuman

Post autor: hanuman » wtorek 15 lip 2008, 11:46

...Mam Yamahy MSP5 i paskudny problem z ustawieniem proporcji w miksie. Myć może jest to związane z pomieszczeniem (jest małe),ale przyprawia mnie to już o pianę na pysku. Kilka lat temu miałem Altony, trójdrożne 80W - były nieselektywne,trudno ustawiało się się barwę, ale z proporcjami ZERO problemu, pod tym względem były rewelacyjne!

A z tymi MSP 5 bie mogę sobie dać rady... Mam ponadto wrażenie, że grają ładniej niz powinny. Tzn niedporacowany w rzeczywistości miks i tak na nich brzmi ładnie. Ma lub miał ktoś podobne doświadczenia?\\

Pozdrawiam - Leff...

Po zrobieniu (a właściwie wymęczeniu) ostatniego rockowego miksu na moich starych yamahach MSP5 poddałem się. Po raz któryś stwierdzam że nawet byle jak nagrane, dziadygowe płaskie gitary brzmią na nich supermocno i prześlicznie. Ja przyzwyczaiłem się już do tego że na nich moze to być złudzenie ale gitarzysta mi mówi "k...a, ja naprawde nie wiem co ty od nich chcesz" - a po odsłuchaniu tego samego na komputerowym zestawie multimedialnym następuje "back to reality" - wychodzi ten brak kopa w niskim środku i kapciowatość miksu i powracam do kręcenia gałami.

Definitywnie mam już tego dość i nie jest to wina pomieszczenia odsłuchowego. Nie jestem profesjonalistą ale głuchy tez nie jestem - jeżeli coś spartolę to chciałbym chociaż to słyszeć. Mam ok 4,5 k. na nowe monitory - panowie nagrywajacy cieższe odmiany muzyki - możecie jakieś polecić co wywalą na wierzch wszystkie niedoskonałości miksu?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 15 lip 2008, 11:58

Definitywnie mam już tego dość i nie jest to wina pomieszczenia odsłuchowego. Nie jestem profesjonalistą ale głuchy tez nie jestem - jeżeli coś spartolę to chciałbym chociaż to słyszeć. Mam ok 4,5 k. na nowe monitory - panowie nagrywajacy cieższe odmiany muzyki - możecie jakieś polecić co wywalą na wierzch wszystkie niedoskonałości miksu?
...
APS AEON, Dynaudio BM6. Ale osobiście na tych ostatnich nie mógł bym pracować, bo (jak dla mnie) pokazują aż za dużo i wiem, że bym się ciągle wkurzał, bo nie mógłbym czegoś dokręcić idealnie..., zawsze coś by było nie tak. Ale to i tak żylety. APS-y kupił bym w ciemno (nadal nie miałem okazji posłuchać...), tylko za mało miejsca, więc zbieram na IO.

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 15 lip 2008, 13:55

...Definitywnie mam już tego dość i nie jest to wina pomieszczenia odsłuchowego. Nie jestem profesjonalistą ale głuchy tez nie jestem - jeżeli coś spartolę to chciałbym chociaż to słyszeć. Mam ok 4,5 k. na nowe monitory - panowie nagrywajacy cieższe odmiany muzyki - możecie jakieś polecić co wywalą na wierzch wszystkie niedoskonałości miksu?
...
APS AEON, Dynaudio BM6. Ale osobiście na tych ostatnich nie mógł bym pracować, bo (jak dla mnie) pokazują aż za dużo i wiem, że bym się ciągle wkurzał, bo nie mógłbym czegoś dokręcić idealnie..., zawsze coś by było nie tak. Ale to i tak żylety. APS-y kupił bym w ciemno (nadal nie miałem okazji posłuchać...), tylko za mało miejsca, więc zbieram na IO. ...
A ja zaryzykowałem i kupiłem do małego a nawet malutkiego ( 11m2 ) pomieszczenia Aeony. I jest rewelacyjnie. Jedyne co to niski bas słyszę dopiero jak wyjdę do przedpokoju ale można się przyzwyczaić.
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
panisher

Post autor: panisher » wtorek 15 lip 2008, 16:54

Po zrobieniu (a właściwie wymęczeniu) ostatniego rockowego miksu na moich starych yamahach MSP5 poddałem się. Po raz któryś stwierdzam że nawet byle jak nagrane, dziadygowe płaskie gitary brzmią na nich supermocno i prześlicznie. Ja przyzwyczaiłem się już do tego że na nich moze to być złudzenie ale gitarzysta mi mówi "k...a, ja naprawde nie wiem co ty od nich chcesz" - a po odsłuchaniu tego samego na komputerowym zestawie multimedialnym następuje "back to reality" - wychodzi ten brak kopa w niskim środku i kapciowatość miksu i powracam do kręcenia gałami.
...

Zgadzam sie co do cala z przedmowca, sluchalem msp5, w akcji, w profesjonalnym studyjku z calkiem przyzwoita akustyka. To prawda na msp5 surowe sciezki brzmia cacy jak po ekstra wykreconym miksie... potem wraca sie do domu slucha tego samego na jednym, drugim... trzecim zestawie glosnikow i totalna porazka ... przebasowane matowe sciezki... a tam w studio wydawalo sie ze jest ekstra przestrzennie. Dlatego kolezka w studio za namowa innych artystow wstawil sobie dwie tanie kolumienki od PC na ktorych mozna posluchac jak to zabrzmi u zwyklego zjadacza chleba ;P

ODPOWIEDZ