Nady SCM 800, MXL MCA SP1 czy StudioProjects B-1

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
kazpex
Kontakt:
Nady SCM 800, MXL MCA SP1 czy StudioProjects B-1

Post autor: kazpex » poniedziałek 01 sie 2005, 23:37

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czym różnią się powyższe mirkofony nie uwzględniając aspektu ceny każdego z nich. Chodzi o najwierniejsze odwzorowanie wokalu w nagraniu. Proszę o pomoc.

Davi

Re: Nady SCM 800, MXL MCA SP1 czy StudioProjects B-1

Post autor: Davi » wtorek 02 sie 2005, 00:01

...Witam

Chciałbym się dowiedzieć czym różnią się powyższe mirkofony nie uwzględniając aspektu ceny każdego z nich. Chodzi o najwierniejsze odwzorowanie wokalu w nagraniu. Proszę o pomoc....

mimo wszystko powiedz jaka gotówka dysponujesz ? a na pewno pomożemy ci wybrać co będzie warte uwagi , przecież jest jeszcze tyle ciekawych mikrofonów….

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » wtorek 02 sie 2005, 14:20

mimo wszystko powiedz jaka gotówka dysponujesz ? a na pewno pomożemy ci wybrać co będzie warte uwagi , przecież jest jeszcze tyle ciekawych mikrofonów…....

prawdę mówiąc to dysponuje kwotą w wysokości około 800zł aczkolwiek chciałbym również nabyć mikser oraz okablowanie... czy może też kupić mikrofon zasilany bateriami 9v ale nie wiem czy jest jakaś różnica w nagraniach między tymi mikrofonami z zasilaniem phantom bo potrzebny jest mi zestaw tylko do rejestracji wokalu. Czy karta dzwiękowa ma duże znaczenie przy nagraniu, czy jak jestem posiadaczem dobrego mikrofonu studyjnego a mam sound blastera live to czy nielepiej kupic słabszy mikrofon i lepszą kartę?Przypominam że zależy mi na wokalu w miarę zbliżonym do tego rejestrowanego na MXL-990 i karcie M-Audio Delta Audiophile 2496.

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » wtorek 02 sie 2005, 16:13

a co sądzicie o zestawie :

-karta Audiotrak MAYA 44 mkII

-mikrofon MXL MCA SP1

Czy to dobry zestaw do rejestracji wokali w domowym studio?

Davi

Post autor: Davi » wtorek 02 sie 2005, 20:54

...a co sądzicie o zestawie :

-karta Audiotrak MAYA 44 mkII

-mikrofon MXL MCA SP1

Czy to dobry zestaw do rejestracji wokali w domowym studio?...

jeżeli będziesz posiadał także mikser lub preamp, to tak, wystarczy ci to do nagrania wokalu i nie tylko, także instrumentów. Pod warunkiem ze posiadasz kompa , program muzyczny ,monitorki ( bez nich też sie obejdzie zapis ) , sluchawki najlepiej zamkniete, kabelki i odpowiednie pomieszczenie najlepiej wytłumione, choć nie koniecznie ?, czasem oddech jest wręcz wskazany ! a czy to dobry zestaw hmm ... ja to bym ta wolał dozbierać i kupić coś leprzego, zreszta : MXL MCA SP1 + MAYA 44 mkII

to praktycznie już 800 zł , więc na mikserek czy preamp jeżeli go nie posiadasz, i tak ci nie wystarczy

kazpex
Kontakt:

Post autor: kazpex » wtorek 02 sie 2005, 21:37

a czy jest różnica w nagrywaniu mikrofonem z zasilaniem typu phantom a tym samym mikrofonem zasilaniem na baterie? czy odbija się to na jakości nagrania?

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 02 sie 2005, 22:12

...a czy jest różnica w nagrywaniu mikrofonem z zasilaniem typu phantom a tym samym mikrofonem zasilaniem na baterie? czy odbija się to na jakości nagrania?...

Jest, jeden zasilany jest z phantoma a drugi z baterii (cokolwiek miało by to znaczyć).
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 02 sie 2005, 22:15

......a czy jest różnica w nagrywaniu mikrofonem z zasilaniem typu phantom a tym samym mikrofonem zasilaniem na baterie? czy odbija się to na jakości nagrania?...

Jest, jeden zasilany jest z phantoma a drugi z baterii (cokolwiek miało by to znaczyć)....

hehe, sluszna uwaga Pewu. Grunt to Prund

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 03 sie 2005, 00:39

jest dlatego mikrofony maja zasilanie 48V a nie 9

pozatym maya nie ma phantomu(to co jest nie nazwalbym tego phantomem - trzymajmy sie standartow)

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 03 sie 2005, 11:20

Czyli mam rozumiec ze jezeli mamy zasilanie 9V to mozemy bezposrednio podlaczyc mikrofon do komputera?...

Masz rozumiec, ze mikrofon pojemnosciowy, czyli wymagajacy zasilania, juz to zasilanie ma. Nadal potrzebujesz preampa. Jesli Twoja karta posiada preamp mikrofonowy, to tak, mozesz juz go podlaczyc.

ODPOWIEDZ