Płyta pilśniowa antydźwiękowa
Słyszałem pare zdań odnośnie tej płyty, że nie jest bardzo droga a dobra do wygłuszania pomieszczeń.
Ja chciałbym wygłuszyć swoją kabine (jest ona przeznaczona wyłącznie do wokali). Czy ta płyta będzie dobrą opcją ??
Chce po prostu nagrywać w niej wokale.
Ja chciałbym wygłuszyć swoją kabine (jest ona przeznaczona wyłącznie do wokali). Czy ta płyta będzie dobrą opcją ??
Re: Płyta pilśniowa antydźwiękowa
jak ona wyglada?to taka z otworami na 3/4 grubosci płyty?
e tam
e tam
...Słyszałem pare zdań odnośnie tej płyty, że nie jest bardzo droga a dobra do wygłuszania pomieszczeń.
Ja chciałbym wygłuszyć swoją kabine (jest ona przeznaczona wyłącznie do wokali). Czy ta płyta będzie dobrą opcją ?
...
Jezeli Twoim celem jest wytlumienie kabiny, musisz uzyc miekkich materialow, takich jak welna minarelna. Jesli chesz zbudowac scianki stanowiace tez izolacje akustyczna, powinienes zastosowac ciezkie materialy. W przypadku "domowych" konstrukcji moze to byc np. plyta wiorowa.
Poszukaj, temat byl walkowany juz do bolu.
pozdrawiam
Ja chciałbym wygłuszyć swoją kabine (jest ona przeznaczona wyłącznie do wokali). Czy ta płyta będzie dobrą opcją ?
...
Jezeli Twoim celem jest wytlumienie kabiny, musisz uzyc miekkich materialow, takich jak welna minarelna. Jesli chesz zbudowac scianki stanowiace tez izolacje akustyczna, powinienes zastosowac ciezkie materialy. W przypadku "domowych" konstrukcji moze to byc np. plyta wiorowa.
Poszukaj, temat byl walkowany juz do bolu.
pozdrawiam
A przed budowaniem polecam:
F. Alton Everest - Podręcznik akustyki. Co prawda 100zł, ale wiedza jest bezcenna:)
F. Alton Everest - Podręcznik akustyki. Co prawda 100zł, ale wiedza jest bezcenna:)
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
-
Witam
Jest dostępna, i to niedrogo na rynku taka płyta o jakiej kolega pisze. Ponieważ nie jest ona wytrzymała mechanicznie nie można jej zastosować jak zwykłej płyty wiórowej. Nalezy ja zamocować w odległości kilku centymetrów od ściany (5 - 10), przybijajżc ja do wcześniej przygotowanego "rusztowania" drewnianego, tak aby powieżchnia "niezamocowana" nie przekraczała wymiaru 30 x 30 cm .
Luki, między sciana a ta płytą, jak tu kolega wspomniał, można wypełnić miękką wełna mineralną.
Wprawdzie nie będzie to tak "jak w książkach" piszą, ale lepsze to niż gołe ściany betonowe...
jk
Jest dostępna, i to niedrogo na rynku taka płyta o jakiej kolega pisze. Ponieważ nie jest ona wytrzymała mechanicznie nie można jej zastosować jak zwykłej płyty wiórowej. Nalezy ja zamocować w odległości kilku centymetrów od ściany (5 - 10), przybijajżc ja do wcześniej przygotowanego "rusztowania" drewnianego, tak aby powieżchnia "niezamocowana" nie przekraczała wymiaru 30 x 30 cm .
Luki, między sciana a ta płytą, jak tu kolega wspomniał, można wypełnić miękką wełna mineralną.
Wprawdzie nie będzie to tak "jak w książkach" piszą, ale lepsze to niż gołe ściany betonowe...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
No właśnie bo ściany mam z betony :) dziękuje i w pare dni zakupie tą płte. pozdrawiam
PS. Jendi pisza miękkie materiały a inni, że to ... sam już nie wiem
PS. Jendi pisza miękkie materiały a inni, że to ... sam już nie wiem
-
PS. Jendi pisza miękkie materiały a inni, że to ... sam już nie wiem...
Piszą i maja rację, bo ten materiał (miękka płyta pilśniowa) jest bardzo miękki, dletego opisałem ci technikę jego montażu, poprawiająca jego wytrzymałośc mechaniczną.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.
mam tak wylozone sciany i jedyne co moge powiedziec(pod spodem jest styropian i przerwa powietrzna) ze to kompletna klapa
welna mineralna jest duzo lepsza
welna mineralna jest duzo lepsza
...mam tak wylozone sciany i jedyne co moge powiedziec(pod spodem jest styropian i przerwa powietrzna) ze to kompletna klapa
welna mineralna jest duzo lepsza...
Wywal ten steropian. Daj na jego miejsce twarda sprasowana welne mineralna.
welna mineralna jest duzo lepsza...
Wywal ten steropian. Daj na jego miejsce twarda sprasowana welne mineralna.
tak juz bylo zrobione i raczej tykac mi sie tego nie chce - za duzo dlubania
drugi wielki minus to 4 warstwa farby na tym badziewiu - to juz dziala zupelnie inaczej
pozatym to zupelnie plaska powierzchnia - a lepiej zeby bylo jakies rozproszenie dzwieku
drugi wielki minus to 4 warstwa farby na tym badziewiu - to juz dziala zupelnie inaczej
pozatym to zupelnie plaska powierzchnia - a lepiej zeby bylo jakies rozproszenie dzwieku