Monitory Roland DS 5

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
olesz
Monitory Roland DS 5

Post autor: olesz » piątek 29 lip 2005, 21:10

Witam wszystkich! Chciałbym poznać Waszą opinię o monitorach Roland DS-5. Może ktoś już je ma?. Monitory z tej serii miały raczej pozytywną ocenę w EiS 7/2005. Zastanawiam się nad tym modelem DS-5. Od wielu lat używam jedynie polskich kolumn New Mildton 200. Nie posiadam studia, tylko amatorsko komponuję korzystając z instrumentów VST i nigdy jeszcze nie słyszałem monitorów studyjnych. Czy warto kupić te Rolandy, bo zapewne to inna klasa niż te moje Mildtony.

BRAF1

Re: Monitory Roland DS 5

Post autor: BRAF1 » sobota 30 lip 2005, 15:06

Czy warto kupić te Rolandy, bo zapewne to inna klasa niż te moje Mildtony.

...

Z całą pewnością to inna klasa...
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

olesz

Post autor: olesz » sobota 30 lip 2005, 18:49

Z całą pewnością to inna klasa......

Te kolumny Mildton 200 są dość duże, moc 120W, trójdrożne, a głośnik niskotonowy ma średnicę ok. 30 cm. trochę się do nich przyzwyczaiłem.

Ale skoro Roland jak piszesz to z całą pewnością inna klasa, to rozumiem, że te malutkie monitorki DS-5 będą wierniej przekazywały dźwięk - czy dobrze myslę?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 30 lip 2005, 19:12

...

Te kolumny Mildton 200 są dość duże, moc 120W, trójdrożne, a głośnik niskotonowy ma średnicę ok. 30 cm. trochę się do nich przyzwyczaiłem.

Ale skoro Roland jak piszesz to z całą pewnością inna klasa, to rozumiem, że te malutkie monitorki DS-5 będą wierniej przekazywały dźwięk - czy dobrze myslę?

Pozdrawiam!

...

Nie znam nikogo kto pozytywnie wypowiadał się na temat jakichkolwiek Rolandów a za te same pieniądze można kupić monitory, które są nieco bardziej cenione niż Rolandy. (zważywszy, że ich cena to ok 200€ za sztukę)

Poszukaj trochę na forum i w internecie na zagranicznych stronach co ludzie sądzą na temat monitorów do ok 400€ za parę.

Marcin
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » sobota 30 lip 2005, 19:13

...

Pozdrawiam!

...

Też widziałem test tych monitorków w "Estrada i Studio", choc ich nie słyszałem, a że będą wierniej oddawac dźwięk?...

Roland DS-5 ma zastosowanie głównie studyjne, a Twoje kolumny służą głównie do słuchania dźwięku.To oczywiste że monitory będą wierniej przekazywały dźwięk.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » sobota 30 lip 2005, 19:24

Nie znam nikogo kto pozytywnie wypowiadał się na temat jakichkolwiek Rolandów a za te same pieniądze można kupić monitory, które są nieco bardziej cenione niż Rolandy. (zważywszy, że ich cena to ok 200€ za sztukę)

A ja nie znam nikogo kto wypowiadałby sie negatywnie na temat monitorów Roland DS5, no może pare minusów w teście Estrady i Studia pana Michała w ostatnim numerze.Poza tym te monitorki są dobrze oceniane, a DS7 oceniono jako bardzo dobre.Sądzisz ze testujący je Pan Michał Lewandowski jest głuchy?

Faktem jest że poprzednia seria monitorów Roland jest żle oceniana, ale to zupełnie inna seria monitorów firmy Roland.

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » sobota 30 lip 2005, 20:07

...Nie znam nikogo kto pozytywnie wypowiadał się na temat jakichkolwiek Rolandów a za te same pieniądze można kupić monitory, które są nieco bardziej cenione niż Rolandy. (zważywszy, że ich cena to ok 200€ za sztukę)

A ja nie znam nikogo kto wypowiadałby sie negatywnie na temat monitorów Roland DS5, no może pare minusów w teście Estrady i Studia pana Michała w ostatnim numerze.Poza tym te monitorki są dobrze oceniane, a DS7 oceniono jako bardzo dobre.Sądzisz ze testujący je Pan Michał Lewandowski jest głuchy?

Faktem jest że poprzednia seria monitorów Roland jest żle oceniana, ale to zupełnie inna seria monitorów firmy Roland....

Głuchy? Skąd mogę wiedzieć...Nie znam.

olesz

Post autor: olesz » sobota 30 lip 2005, 23:14

Dzięki Wam za opinie (myślałem, że cena jest za parę) - jeszcze przemyślę całą sprawę i chyba poszukam coś innego do 1000 zł

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Stradivariusz

Post autor: Stradivariusz » niedziela 31 lip 2005, 00:08

...**********************

Dzięki Wam za opinie (myślałem, że cena jest za parę) - jeszcze przemyślę całą sprawę i chyba poszukam coś innego do 1000 zł

Pozdrawiam!...

Za 800zł - 1000zł powinieneś dostać parę Tannoy Reveal pasywnych. Mają one impedancję, z którą powinien poradzić sobie zwykły wzmacniacz Hi-Fi, którym napędzasz swoje obecne głośniki. Nie jestem jednak pewny, więc zapytaj kogoś, kto się na tym zna.

Marcin

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 31 lip 2005, 12:13

Za 800zł - 1000zł powinieneś dostać parę Tannoy Reveal pasywnych. Mają one impedancję, z którą powinien poradzić sobie zwykły wzmacniacz Hi-Fi, którym napędzasz swoje obecne głośniki. Nie jestem jednak pewny, więc zapytaj kogoś, kto się na tym zna.

jeśli mowa o pasywnych głośnikach to za 1000zł można kupić kilka znacznie lepszych od Tannoya modeli.

Z drugiej strony sprawa nie jest krytyczna, jeśli chodzi wyłącznie o komponowanie a nie o nagrywanie i miksowanie.

ODPOWIEDZ