Głośniki multimedialne do mixu?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
SHIVOO
Kontakt:
Re: Głośniki multimedialne do mixu?

Post autor: SHIVOO » sobota 23 lip 2005, 03:12

...to jest prowokacja i kpina, prawda? ...

Tak MB, to jest dość zabawne, choć pewnie monsieur BRAF1 ma małe pojęcie o masteringu.... Ja też mam małe, no ale wiem, że używanie słowa mastering, w tym wypadku to czysta profanacja.

głośniki multimedialne ( to słowo powinno wogóle zniknąć ze słownika :) kojarzy mi się z AMIGĄ CDTV - która była multimedialna, tyle, że z 10 lat za wcześnie i UMARŁA - jak i cała kochana AMIGA....a amigowcy lali po pachy gdy mówiono PC-t multimedialny...) to możesz mi wysłać do domu - wrzucę je do pieca, paląc na ciepłą wodę

i słuchawki ? do masteringu..... za 100.000 takich nie kupisz - bo i nie ma

Idż wogóle do laryngologa - może masz słuch który się nada do masteringu

- bez jajec :)

Najpierw musisz zaopatrzyć się w coś co da ci z kompa dżwięk liniowy ( albo z czegokolwiek innego ) czyli wierny temu, co z tego kompa idzie - żeby słyszeć "prawdę" o tym co robisz. Im bardziej liniowy zestaw (wierny) - tym więcej godzin będziesz musiał przepracować oddając raty za kreyt na ten sprzęt ;0 chyba że ty nie z Polski miszkosz :) A jak już masz takie cudo i masz na to słuch, no i ZAJAWKĘ, WKRĘTKĘ, CZUCIE, WYCZUCIE I BÓG WIE CO JESZCZE :) to pewnie jeszcze parę lat posiedzisz dłubiąc zanim rozkminisz jakąś część ( pewnie z wrodzonym talentem jest łatwiej - tylko, żeby jeszcze taki talent znalazł się w odpowiednim miejscu i czasie.....)

Stary ! Głośniki multimedialne ? Lepsze są w laptopach....:-D

Miks to raczej nie MIxDOWN w tym wątku (suma ścieżek) ? Wogóle ciekawe jak różni ludzie od masteringu reagują na materiał typu MIxDOWN, który dostają, a na projekt ze ścieżkami zgranymi osobno. Czy mają uprzedzenia, czy walczą jak się da ? Pewnie RÓŻNYCH czynników troszkę jest

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 23 lip 2005, 10:27

...Stary ! Głośniki multimedialne ? Lepsze są w laptopach....:-D

Nie pomyślałem, że ktoś mówiąc "głośniki multimedialne" przytakim temacie, ma na myśli głośniczki komputerowe!!!! Chodzi mi o przynajmniej jakąś wieżę hi-fi, na której dotychczas słuchało się muzyki. Myślę, ża takie coś na początek wystarczy do nauki, ale nie te małe popierdółki często zamontowane nawet w monitorze...

Ano

Post autor: Ano » sobota 23 lip 2005, 11:42

......Stary ! Głośniki multimedialne ? Lepsze są w laptopach....:-D

Nie pomyślałem, że ktoś mówiąc "głośniki multimedialne" przytakim temacie, ma na myśli głośniczki komputerowe!!!!

Bez przesady, glosniki komputerowe tez moga nadawac sie do robienia mixow. Przeciez ich jakosc jest tylko kwestia ceny - przykladowo taki desktopowy monitorek ADAM Artist. Z wyjatkiem najnizszego basu wiernoscia odtwarzania w niczym nie ustepuje najdrozszym monitorom b.pola.

Fant

Post autor: Fant » sobota 23 lip 2005, 12:33

Nie pomyślałem, że ktoś mówiąc "głośniki multimedialne" przytakim temacie, ma na myśli głośniczki komputerowe!!!! Chodzi mi o przynajmniej jakąś wieżę hi-fi, na której dotychczas słuchało się muzyki. Myślę, ża takie coś na początek wystarczy do nauki, ale nie te małe popierdółki często zamontowane nawet w monitorze......

Dokładnie o to mi chodziło pisząc "Wszystko lepsze od niczego!"

Myśle że na początek lepiej "pracować" nawet na marnych Tonsilach,niż siedzieć z założonymi rękami i czekać na spadek po cioci na zakup sprzętu No,ale mogę się mylić....

Pozdrawiam.
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 23 lip 2005, 13:46

... Dokładnie o to mi chodziło pisząc "Wszystko lepsze od niczego!"

Myśle że na początek lepiej "pracować" nawet na marnych Tonsilach,niż siedzieć z założonymi rękami i czekać na spadek po cioci na zakup sprzętu. No,ale mogę się mylić....

Myślę, że się jednak mylisz pisząc o "marnych Tonsilach".

Cudze chwalicie, swego nie znacie ...

To nie jest "marny sprzęt", jak przyjęło się pisać owczym pędem na tym forum.

Z tego co się kiedyś dowiedziałem, to produkują oni również pod innymi tzw."dobrymi" markami.

Fant

Post autor: Fant » sobota 23 lip 2005, 14:09

...W Anglii znany jako TLC

...

[addsig]

Fant

Post autor: Fant » sobota 23 lip 2005, 14:15

Myślę, że się jednak mylisz pisząc o "marnych Tonsilach".

Cudze chwalicie, swego nie znacie ...

To nie jest "marny sprzęt", jak przyjęło się pisać owczym pędem na tym forum.

Z tego co się kiedyś dowiedziałem, to produkują oni również pod innymi tzw."dobrymi" markami....

Chodziło mi raczej o Altusy itp.Myśle że skoro kolega pyta o głośniki multimedialne czy hi-fi,to nie myśli o AMS'ach.

Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 23 lip 2005, 18:18

... W Anglii znany jako TLC ...

... a angielski rynek nie jest łatwy. Sprzedają również na rynek niemiecki. Czytałem w pewnym audiofilskim miesięczniku o wysokiej ocenie ich wyrobów, którą cieszą się na tym rynku.

Lecz my cenimy wyroby skośnooczne i każde inne, byle nie polskie i opowiadamy sobie nawzajem brednie, w które sami później wierzymy. Zdumiewające jest nasze autoupadlające myślenie, nieuznawanie wartościowych rzeczy, które jednak w tym kraju się zdarzają. Gdyby Skoda była marką polską nie miałaby szans na przetrwanie przy naszej mentalności.

Nieśmiałą próbą zmiany stereotypów w zakresie oceny polskich wyrobów był mój wątek "Polski produkt - dobry produkt".

Fant

Post autor: Fant » sobota 23 lip 2005, 19:30

...U Was tez nie chodzi strona http://www.tlcaudio.com/ ?

...

Też.
[addsig]

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » sobota 23 lip 2005, 19:36

. Przeciez ich jakosc jest tylko kwestia ceny - przykladowo taki desktopowy monitorek ADAM Artist. Z wyjatkiem najnizszego basu wiernoscia odtwarzania w niczym nie ustepuje najdrozszym monitorom b.pola.

...

Sory, ale głośniczki multimedialne mają się tak do monitorów Adam Artist za 500 ojro jak figura Beaty Maksymow do figury Naomi Cambell.

No chyba, że ktoś tu jest z czasów Rubensa i chce się zająć mixowaniem

.... to może w ogóle od PC speakera zacząć? Też to lepsze niż karta Max Silence.

ODPOWIEDZ