Mackie Onyx i jego znakomite preampy
Po pierwsze to jesteśmy Polakami. Słowo "preamp" nie należy do polskich słów. A więc aby mówić o dynamice i różnych innych parametrach przedwzmacniacza należałoby chociaż wiedzieć jak to urządzenie jest skomplikowane i co wpływa na jakość przedwzmacniacza. Głównym elementem nielampowego przedwzmacniacza jest wzmacniacz operacyjny, który jest częścią układu scalonego. Układ przedwzmacniacza jest dość prosty i głowne znaczenie dla np szumu ma wspomniany wcześniej wzmacniacz operacyjny. W tej chwili rzadko który mikser poniżej pewnej (dość wysokiej) kwoty ma bardzo niskoszumne wzmacniacze operacyjne. Więc te normalne modele np behringera nie szumią wiele bardziej niż miksery np mackie. Nie mówie że są lepsze, bo są gorsze ale pytanie czy kosztem takich pieniędzy te wady mają takie znaczenie? Co innego stoły midasa czy wysokie allena. Jednak upminam: bądźcie na ile to możliwe objektywni.
[addsig]
[addsig]
GG: 5239173
- somebody-someone
Re: Mackie Onyx i jego znakomite preampy
A ja po raz kolejny polecam Soundcraft Spirit Notepad. Sam od tego zaczynałem i nie uważam by ten sprzęt był zły na początek. Tym bardziej, że cena (około 600 zł) nie jest wygurowana za klasyczne brzmienie. Ale to tylko moja opinia. Obecnie siedzę na Mackie Onyx i jak ktoś już tu powiedział są świetne... nie zawodowe, ale świetne. Co do Allena to robie na jednym koncerty i jest to rzeczywiście inna półka,ale może udałoby się dorwać jakiegoś używanego?
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
W takim razie jaki mikser ma naprawdę dobre przedwzmaczniacze?
A jak to jest w prfesjonalntch studiach? Przecież tam podłącają najlepsze mikrofony (chociażby Neumann'a). Tam są naprawdę aż takie "idealne" przedwzmacniacze?
Bo Mackie ma niby je dobre, lecz ja zobaczyłem do schematu, to aż mi sie płakać chciało.
Były tam NJM2068, czy nie ma mikserów na np. OPA2132 lub AD797 ? Co o tym sądzicie?
A czy miał ktoś z Was kontakt z taki "idealnym' studyjnym przedwzmacniaczem, albo wie gdzie można znaleźć schematy z nimi?
A jak to jest w prfesjonalntch studiach? Przecież tam podłącają najlepsze mikrofony (chociażby Neumann'a). Tam są naprawdę aż takie "idealne" przedwzmacniacze?
Bo Mackie ma niby je dobre, lecz ja zobaczyłem do schematu, to aż mi sie płakać chciało.

A czy miał ktoś z Was kontakt z taki "idealnym' studyjnym przedwzmacniaczem, albo wie gdzie można znaleźć schematy z nimi?
- somebody-someone
...W takim razie jaki mikser ma naprawdę dobre przedwzmaczniacze?
Były tam NJM2068, czy nie ma mikserów na np. OPA2132 lub AD797 ? Co o tym sądzicie?
...
W "profesjonalnych" (niebezpiecznie powoływać się na ten termin) studiach nagraniowych opiera się proces wzmocnienia na dedykowanych przedwzmacniaczach mikrofonowych - lampa, tranzystor w zależności od preferencji i wymagań, a nie na przedwzmacniaczach stołu (te mają być w takich warunkach jak najbardziej przejrzyste) - przynajmniej takie jest moje doświadczenie z "profesjonalnymi" studiami nagraniowymi

...
W "profesjonalnych" (niebezpiecznie powoływać się na ten termin) studiach nagraniowych opiera się proces wzmocnienia na dedykowanych przedwzmacniaczach mikrofonowych - lampa, tranzystor w zależności od preferencji i wymagań, a nie na przedwzmacniaczach stołu (te mają być w takich warunkach jak najbardziej przejrzyste) - przynajmniej takie jest moje doświadczenie z "profesjonalnymi" studiami nagraniowymi
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..
...ty nie polecaj tylko najpierw posluchaj - to badziewie jest gorsze niz behringer......
Racja Kolo ma racje mam mikser cyfr. VS ROLAND, Phonic:(:( i pream na lampie Aphex 107:):):):) ktory zreszta wszystkie te rzeczy kładzie na łopatki!!! W takie rzeczy sie inwestuje a nie w miksery!!! Oczywiscie jezeli chodzi o wokal!!!!
POZDRAWIAM
Racja Kolo ma racje mam mikser cyfr. VS ROLAND, Phonic:(:( i pream na lampie Aphex 107:):):):) ktory zreszta wszystkie te rzeczy kładzie na łopatki!!! W takie rzeczy sie inwestuje a nie w miksery!!! Oczywiscie jezeli chodzi o wokal!!!!
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM...
Miałem Aphex 107 .. nie zły , tani mozna kupic na Ebay za 80-90$ za ta cene nie ma nic lepszego .Kiedys pozyczyłem 107 -ke koledze a musiałem nagrac wokale , wiec uzyłem preamp ze swojej karty z MOTU 828 Mk2 , i od tamtej pory nagrywam je cały czas własnie na motu brzmi lepiej .
POZDRAWIAM...
Miałem Aphex 107 .. nie zły , tani mozna kupic na Ebay za 80-90$ za ta cene nie ma nic lepszego .Kiedys pozyczyłem 107 -ke koledze a musiałem nagrac wokale , wiec uzyłem preamp ze swojej karty z MOTU 828 Mk2 , i od tamtej pory nagrywam je cały czas własnie na motu brzmi lepiej .
...Kiepsciutka jest ta 107-ka i szybko wycofali się z jej produkcji.
...
Fakt wycofali , teraz jest 207
...
Fakt wycofali , teraz jest 207
...Kiepsciutka jest ta 107-ka i szybko wycofali się z jej produkcji.
...
Ale wcale nie taka kiepsciutka.... TUTAJ CZYTAC , lecz wole motu
...
Ale wcale nie taka kiepsciutka.... TUTAJ CZYTAC , lecz wole motu
...A teraz poszukaj wypowiedzi na polskich forach.
...
ja nie mowie ze 107 jest super, bo sam przsatłem korzystac , ale porownujac do preampow w stołach budzetowych to roznica jest dramatyczna , nie znalazłem zadnych wypowiedzi na polskich forach , wiec moze ty je zaprezetuj
...
ja nie mowie ze 107 jest super, bo sam przsatłem korzystac , ale porownujac do preampow w stołach budzetowych to roznica jest dramatyczna , nie znalazłem zadnych wypowiedzi na polskich forach , wiec moze ty je zaprezetuj
a co myslicie o nowszej wersji : Aphex 207D ? ,albo Groove Tubes np : Dito ,lub The Brick ? albo Mindprint EN-Voice MkII ? moze którys z nich okarze sie byc leprzy od zwyklego budzetowego miksera ? przynajmniej do zgrania wokalu i chodzby instrumentow ?