Przesłuchy metronomu
A niby jak bez triggera zrobić stopę jak w Fear Facktory?. Każda stopka kolego musi być idealnie tak samo głośna +/- 2,3 db. A jak bębniarz kiepski to i ręcznie równam i podgłaśniam.
Jeśli nawet nie skompresuję stopki to i tak mam na innych kanałach przesłuch.
...
A tak poza tym to ty nie bramkujesz stopy?? Bo nie wierze, że klik wchodzi Ci w momencie uderzeniaw bęben centralny.
Jeśli nawet nie skompresuję stopki to i tak mam na innych kanałach przesłuch.
...
A tak poza tym to ty nie bramkujesz stopy?? Bo nie wierze, że klik wchodzi Ci w momencie uderzeniaw bęben centralny.
Re: Przesłuchy metronomu
Co to znaczy? Tzn. wiem co to jest przeciwfaza. ale co przeciwne do czego?
Przeciwnie do siebie w drugiej sluchawce. Slychac to nieszczegolnie, ale czasem sie sprawdza. Nie probowalem tego jeszcze w walce z przesluchami na bebenach, ale moze kiedys... Mozna tez dawac w ten sposob odsluch wokaliscie, ktory "wciaz sie nie slyszy" - danie wokalu w przeciwfazie powoduje, ze wyroznie sie on doskonale. Albo odwrotnie - podklad mono w przecifazie - zmniejsza przesluchy ze sluchawek na mikrofon. Podklad w przeciwfazie sprawdza sei tez w studiu przy nagrywaniu z odsluchem z glosnikow - przy idealnie rowno wzgledem mikrofonu ustawionych glosnikach - to sprawdzilem na chorze dzieciecym, jak mi sluchawek zabraklo
Przeciwnie do siebie w drugiej sluchawce. Slychac to nieszczegolnie, ale czasem sie sprawdza. Nie probowalem tego jeszcze w walce z przesluchami na bebenach, ale moze kiedys... Mozna tez dawac w ten sposob odsluch wokaliscie, ktory "wciaz sie nie slyszy" - danie wokalu w przeciwfazie powoduje, ze wyroznie sie on doskonale. Albo odwrotnie - podklad mono w przecifazie - zmniejsza przesluchy ze sluchawek na mikrofon. Podklad w przeciwfazie sprawdza sei tez w studiu przy nagrywaniu z odsluchem z glosnikow - przy idealnie rowno wzgledem mikrofonu ustawionych glosnikach - to sprawdzilem na chorze dzieciecym, jak mi sluchawek zabraklo

...
A tak poza tym to ty nie bramkujesz stopy?? Bo nie wierze, że klik wchodzi Ci w momencie uderzeniaw bęben centralny....
Ja nagrywam tylko żywą stopę (jak i całe bębny) i nie podpieram się żadnymi samplami. Lubię poprostu czuć ten powiew powietrza wydmuchiwanego z centralki ha ha ha. Nie bramkuję też stopki, bo to obcina ten wydech. Poza tym zdarzają się bębniarze, którym metronom wyskakuje tuż przed stopą badź za nią.
Ale jak mówiłem nie o stopkę chodzi, bo większy przesłuch mam na kotle np.
...Co to znaczy? Tzn. wiem co to jest przeciwfaza. ale co przeciwne do czego?
...
Wow... dzięki. Kapuję, genialne. Nie wpadłbym na to. Reczywiście, po zsumowaniu w mikrofonie powinno być zero... choć obawiam się, że z bębnami może być problem. Trick ten chyba działa tylko przy symetrycznym ustawieniu obu głośników słuchawek względem mikrofonu, a bębniarz siedzi jak siedzi? Mam rację?

Wow... dzięki. Kapuję, genialne. Nie wpadłbym na to. Reczywiście, po zsumowaniu w mikrofonie powinno być zero... choć obawiam się, że z bębnami może być problem. Trick ten chyba działa tylko przy symetrycznym ustawieniu obu głośników słuchawek względem mikrofonu, a bębniarz siedzi jak siedzi? Mam rację?
......Co to znaczy? Tzn. wiem co to jest przeciwfaza. ale co przeciwne do czego?
Przeciwnie do siebie w drugiej sluchawce[..]
To niech szeroko otwiera usta - będzie mono na "wyjściu"
A może cicho machający dyrygent bedzie lepszy?
Naszło mnie na głupoty, sorry, ale to ze zmęczenia :)
Pozdrawiam,
Jacek
Przeciwnie do siebie w drugiej sluchawce[..]
To niech szeroko otwiera usta - będzie mono na "wyjściu"

Naszło mnie na głupoty, sorry, ale to ze zmęczenia :)
Pozdrawiam,
Jacek
Ja nagrywam tylko żywą stopę (jak i całe bębny) i nie podpieram się żadnymi samplami. Lubię poprostu czuć ten powiew powietrza wydmuchiwanego z centralki ha ha ha. Nie bramkuję też stopki, bo to obcina ten wydech. Poza tym zdarzają się bębniarze, którym metronom wyskakuje tuż przed stopą badź za nią.
A co Ci broni zsamplować właśnie tę stopę którą nagrywasz, będziesz miał pełen "wydmuch" i bez kliku.
A co Ci broni zsamplować właśnie tę stopę którą nagrywasz, będziesz miał pełen "wydmuch" i bez kliku.
A co Ci broni zsamplować właśnie tę stopę którą nagrywasz, będziesz miał pełen "wydmuch" i bez kliku....
Satysfakcja.... Mam wiele radochy jak ukręcę coś żywego.... Jasne... można każdy instrument wziąć z próbek, ale czy o to chodzi w muzyce? Mam pewne wzory brzmieniowe i wiem, że zostały nagrane przez mikrofon i dąże do tego samego, choć wiem, że dużo mi jeszcze brakuje. Ale satysfakcja pozostaje.
Skoro jesteśmy przy domowych rozwiązaniach "jak to zrobić od tyłu" to proponuję w ogóle założyć bębniarzowi słuchawy, a na to wszystko zawiązać mu na głowię wór na ziemniaki wypełniony watą - trzeba tylko zrobić otwory na oczy, żeby pałkami nie rąbał w mikrofony zamiast w bębny, no i otwór na paszczę, żeby mógł sobie pojękiwać na czym ten świat stoi.
Złe rozwiązanie?
Złe rozwiązanie?

jezu to jak glosny jest ten klik ze go sluchac przez sluchawki az tak ze go nawet bebny nie zagluszaja?
cos chyba zle poustawiales...
cos chyba zle poustawiales...
...jezu to jak glosny jest ten klik ze go sluchac przez sluchawki az tak ze go nawet bebny nie zagluszaja?
cos chyba zle poustawiales......
Przy kompresji takiej, że aż słychać przelatującą muchę to ten klik będzie słyszalny, nawet jeśli się go całkiem wyłączy ;)
cos chyba zle poustawiales......
Przy kompresji takiej, że aż słychać przelatującą muchę to ten klik będzie słyszalny, nawet jeśli się go całkiem wyłączy ;)