Słuchawki do masteringu + dj

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
remarque
Słuchawki do masteringu + dj

Post autor: remarque » poniedziałek 18 lip 2005, 14:34

witam proszę o pomoc w wybraniu słuchawek do masteringu oraz zastosowań dj'skich.Modele słuchawek które mnie zainteresowały to sennheiser:

hd 25

hd 280 Pro<< stawiam bardziej na ten model bo narazie mnie na niego stać

jeśli macie jakieś inne propoycje godne uwagi bardzo prosze o pomoc,mail albo forum :) pozrawiam

Jeśli zdublowałem temat to przepraszam....
[addsig]
dj, produkcja muzyki elektronicznej djbravo :)

Zbynia

Re: Słuchawki do masteringu + dj

Post autor: Zbynia » poniedziałek 18 lip 2005, 15:10

po pierwsze masteringu nie robi sie na sluchawkach a co do sluchawek dla dj,i to napewno nie te

technics albo sony

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » poniedziałek 18 lip 2005, 15:13

a po 2 słuchawki do dj-ki nie nadaja sie nawet do mixu ( oczywiscie miksu w sensie miksu- nie takiego miksu na gramofonach, bo do takiego to sie oczywiscie nadaja )

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » poniedziałek 18 lip 2005, 16:22

i to napewno nie te

technics albo sony...

Moje soniaki musiała pokryć trzecia warstwa taśmy izolacyjnej, zanim HD25 odratowały mnie z tego srebrnego szaleństwa.

W przypadku słuchawek na djke klasy senh., sony, technics "jakość" (czyt. głośność) dźwięku nie pozostawia wiele do życzenia. Problematyczna kwestia to wytrzymałość. Soniaki przez ten tani plastik nigdy już nie zagoszczą w mojej torbie, Technicsy natomiast mają problemy ze wtyczką, którą czasami trzeba doglądać z lutownicą.

Nie są to oczywiście wady wyłażące zaraz po paru miesiącach, ale ja wydając powyżej 600zł na słuchawki wolę mieć pewność, że np. nie będę wkładał kabla od słuchawek pod nóżkę gramofonu, żeby przy jacku "stykało"...

Mój typ: Senheiser HD25.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » poniedziałek 18 lip 2005, 17:07

...po pierwsze masteringu nie robi sie na sluchawkach a co do sluchawek dla dj,i to napewno nie te

technics albo sony...

Dobre słuchawki to świetna rzecz przy robieniu mixu... pod warunkiem, że są uzupełnieniem pracy z monitorami, w homerec to jak ktoś ma badziewne monitory i nieprzystosowane pomieszczenie to nawet lepszy efekt można osiągnąć na słuchawkach (pod warunkiem, że się chodzi z materiałem po znajomych i sprawdza na różnych domowych grajkach jak to idzie).

A co do masteringu to proponowałbym wszystkim "dopiero zaczynam - jak się robi mastering, która książka/szkoła/słuchawki etc?" w ogóle nie wymawiać tego słowa. Skupcie się na tworzeniu dobrych mixów, a po minimum 10 latach praktyki i skompletowaniu odpowiedniego sprzętu możecie cichutko, cichutko zacząć wymawiać to słowo...

Pozdro

Awatar użytkownika
dj_jon-x

Post autor: dj_jon-x » poniedziałek 18 lip 2005, 21:27

Stanton DJ Pro 60. Za 170 zł to są najlepsze słuchawki jakie można sobie wymarzyć do tego celu. Jak dobrze założysz, najlepiej od tyłu głowy - jest idealna selecta. Jak założysz od góry, słyszysz dokładnie rzeczy których na żadnych kolumnach nie usłyszysz.

Co nie zmienia faktu że do miksu/masteringu na profesjonalnym poziomie słuchawki się nie nadają jako jeden jedyny odsłuch, a jako narzędzie pomocnicze.
everybody kombinerki

BRAF1

Post autor: BRAF1 » poniedziałek 18 lip 2005, 22:48

Rozumiem ze do mixu i masteringu nie wystarcza sluchawki.

A czy te DJ Pro 60 do mixu beda lepsze od w podobnej cenie firm AKG. Senheiser lub Koss?

Które polecacie?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » poniedziałek 18 lip 2005, 22:49

...Co nie zmienia faktu że do miksu/masteringu na profesjonalnym poziomie słuchawki się nie nadają jako jeden jedyny odsłuch, a jako narzędzie pomocnicze....

Ament.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
remarque

Post autor: remarque » wtorek 19 lip 2005, 09:08

teraz to mi troszke namieszaliście w głowie :) hi hi jednak uważam,ze kiedy narazie mam nędzne odsłuchy to słuchawki pomogą w pierwszym miksie i tak będe to jeszcze sprawdzał na rużnych innych grajkach i poruwnywał.... dzięki za odpowidzi jednak nadal czekam na więcej
[addsig]
dj, produkcja muzyki elektronicznej djbravo :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 19 lip 2005, 10:49

[...] dzięki za odpowidzi jednak nadal czekam na więcej

ależ proszę bardzo:

słuchawki nie nadają się do miksowania. Używanie słuchawek w zastępstwie głośników to zły pomysł, nawet jeśli te głośniki są kiepskie. W 99% przypadków miks zrobiony na słuchawkach, zwłaszcza przez osobę niedoświadczoną, nadaje się do wyłącznie śmietnika. W pozostałym 1% i tak trzeba wiele godzin pracy żeby doprowadzić go do sensownego kształtu.

ODPOWIEDZ