Mastering PL - książka poszukiwana...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JM
Re: Mastering PL - książka poszukiwana...

Post autor: JM » niedziela 17 lip 2005, 22:13

... Inna sprawa, że (jak sama nazwa wskazuje) politechnika nie kształci artystycznie tylko technicznie, więc przygotowuje absolwentów do zawodów związanych z technologią ...

Drobne doprecyzowanie: raczej z techniką. Pomiędzy techniką i technologią jest różnica: technika zajmuje się ogólnie rzecz biorąc urządzeniami, ich konstrukcją, projektowaniem itp., a technologia zajmuje się sposobami, metodami realizacji (np. produkcji chemicznej, obróbki metalu itp.), to nauka typu know-how.

Przykład 1: projektant projektuje obrabiarkę, technolog określa proces produkcji jej części składowych, obróbki cieplno-chemicznej itp.

Przykład 2: technolog określa instalację chemiczną do produkcji jakiegoś związku chemicznego (schemat, parametry technologiczne procesu), konstruktor konstruuje potrzebne aparaty.

BRAF1

Post autor: BRAF1 » niedziela 17 lip 2005, 22:14

Właśnie się jej wyzbywam na allegro - oczywiście jako sprzedający zachwalam ją tak jak w księgarniach ;)

Tzn jest w niej pare ciekawych rzeczy - ale nie o masteringu - i nic czego by nie można było w sieci znaleźć

Pozdro...

Szukałem na allegro i nie widze tej ksiązki.Czy naprawde mówiłeś o tej ksiazce.Moze o innej?
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 22:22

...oj nie zdziw się - na politechnikach czy na takim agh'ach napakują ci głowę wiedzą (nie mówię że złą i niepotrzebną), a do studia zrobią wycieczkę, żebyś wiedział jak wygląda ;) - może trochę przesadzam, ale to jest chroniczna choroba trawiąca naszą edukację od podstawówki po studia: zamiast praktyka, praktyka, praktyka jest wiecznie tylko teoria teoria i teoria - powinno być przynajmniej po pół - ale to marzenia ściątej głowy...

a gdzie to mianowicie jest taka politechnika, która ma "Wydział Realizacji Dźwięku"? Obawiam się, że zarzut wyłącznie teoretycznego przygotowania na politechnikach jest wyssany z palca. To właśnie na politechnikach występują zajęcia laboratoryjne, które są w szczątkowej formie na innych uczelniach. Inna sprawa, że (jak sama nazwa wskazuje) politechnika nie kształci artystycznie tylko technicznie, więc przygotowuje absolwentów do zawodów związanych z technologią....

Swoją opinie wyraziłem na podstawie własnego doświadczenia z AGH, z politechniką nie miałem osobiście do czynienia powtarzam opinie tych studentów co mieli - nie musi być ona prawdziwa więc zapomnijmy o politechnice w tym co mam do powiedzenia.

Można, by się spierać, czy realizacja czy też inżynieria dźwięku to zajęcie bardziej artystyczne czy techniczne, więc nie widzę przeszkód, by gościła tak na Akademii Muzycznej jak na uczelniach technicznych. Na agh jest specjalizacja inżynierii dźwięku, i w informatorze wyraźnie pisze, o zajęciach z realizacji, akustyki itp a później w praniu wychodzi, że jest to tak tylko liźnięte, bo profesorów bardziej interesuje wyciszanie autostrad i badanie hałasu w hucie. Wielu się tak dało, lub też samemu się wyprowadziło w maliny - żeby nie było, że jestem jedyny taki to powiem, że na roku miałem coś 20 chłopa co kończyli szkoły muzyczne i tylko po to poszli na uczelnie techniczną borykać się z matematyką i fizyką, by w końcu doczekawszy specjalizacji siedzieć w tym upragnionym studio i kręcić gałami, kilku nawet nie poszło przez to na Akademię Muzyczną.

Więc, albo jest problem, że profesorzy na agh nie traktują tego zagadnienia na tyle poważnie na ile by życzyli sobie tego studenci, albo problem leży w słabym informowaniu przyszłych studentów na co tak na prawdę mogą liczy, a wypytywałem się dokładnie... to przykład z agh.

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 22:26

Szukałem na allegro i nie widze tej ksiązki.Czy naprawde mówiłeś o tej ksiazce.Moze o innej?...

litości...

masz na privie linka

BRAF1

Post autor: BRAF1 » niedziela 17 lip 2005, 22:41

...Szukałem na allegro i nie widze tej ksiązki.Czy naprawde mówiłeś o tej ksiazce.Moze o innej?...

litości...

masz na privie linka...

Klikam na tego Twojego linka, ale otwieraja sie jakieś strony angielskojezyczne.Nic z tego nie rozumiem.
Jestem w trakcie urządzania domowego mini studia nagran dla celów własnych.Komponuje muzykę pop-rock. Uczę się realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 17 lip 2005, 22:49

Drobne doprecyzowanie: raczej z techniką. Pomiędzy techniką i technologią jest różnica: technika zajmuje się ogólnie rzecz biorąc urządzeniami, ich konstrukcją, projektowaniem itp., a technologia zajmuje się sposobami, metodami realizacji (np. produkcji chemicznej, obróbki metalu itp.), to nauka typu know-how [...]

zgoda, tym bardziej będę się upierał, że politechnika kształci kompetencje technologiczne

Awatar użytkownika
DeEs

Post autor: DeEs » niedziela 17 lip 2005, 22:54

......Szukałem na allegro i nie widze tej ksiązki.Czy naprawde mówiłeś o tej ksiazce.Moze o innej?...

litości...

masz na privie linka...

Klikam na tego Twojego linka, ale otwieraja sie jakieś strony angielskojezyczne.Nic z tego nie rozumiem....

daj numer gg jakiś, bo albo masz jakiegoś trojana w kompie, albo w głowie ;)

BRAF1

Post autor: BRAF1 » niedziela 17 lip 2005, 23:02

.........Szukałem na allegro i nie widze tej ksiązki.Czy naprawde mówiłeś o tej ksiazce.Moze o innej?...

litości...

masz na privie linka...

Klikam na tego Twojego linka, ale otwieraja sie jakieś strony angielskojezyczne.Nic z tego nie rozumiem....

daj numer gg jakiś, bo albo masz jakiegoś trojana w kompie, albo w głowie ;)...

Jak mozesz, to wyślij mi ten adres mailem na: braf1@vp.pl

Z góry dziekuje

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 18 lip 2005, 07:33

...Drobne doprecyzowanie: raczej z techniką. Pomiędzy techniką i technologią jest różnica: technika zajmuje się ogólnie rzecz biorąc urządzeniami, ich konstrukcją, projektowaniem itp., a technologia zajmuje się sposobami, metodami realizacji (np. produkcji chemicznej, obróbki metalu itp.), to nauka typu know-how [...]

zgoda, tym bardziej będę się upierał, że politechnika kształci kompetencje technologiczne...

W przypadku realizacji dźwięku z całą pewnością. W przypadku konstrukcji urządzeń np. elektroakustycznych - nie.

Awatar użytkownika
rt_of_vnenture

Post autor: rt_of_vnenture » poniedziałek 18 lip 2005, 10:17

A gościu siedzi w londynie ... i takich jak on jest 95% ...

ODPOWIEDZ