Monitor LCD pomiędzy monitorami

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
Master
Re: Monitor LCD pomiędzy monitorami

Post autor: Master » czwartek 14 lip 2005, 11:37

Dokładnie pisze o tym o czyn napisał Orbit , moje głośniki stały bardzo blisko Monitora i zdudnienie powstawało dokładanie gdzieś w okolicy 200 - 300 hz, a jak zapewne wiecie , te częstotliwości mogą powodować zamulanie sygnału , po prostu mój monitor dodawał od siebie częstotliwości , a wcale nie jest łatwo zlokalizować taki sygnał ... Oczywiście dodawałem góry lub wysoki środek aby rekompęsować utratę klarowności , lub tez inaczej odejmowałem zdudniające się częstotliwości , czego efektem było cienkie brzmienie ostre jak żyleta , teraz to słyszę nawet na moich monitorach

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 14 lip 2005, 11:52

...Dokładnie pisze o tym o czyn napisał Orbit...

Tak czy inaczej LCD górą. I wiem już na co pójdą moje zaskórniaki i to szybciutko...
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 14 lip 2005, 12:06

...

Hubi opowiadasz bzdury człowieku ! , miałem podobny przypadek w swoim studio ....... otóz Głosniki ustawione bardzo blisko monitora, powodowały dziwny przydzwiek w okolicy 250 Hz

Nie wiem czy uwaznie przeczytales watek, ale rozmawiamy o wyraznej poprawie jakosci wydobywanego dzwieku, a nie o efektach ubocznych generowanych przez wadliwy monitor, tudziez przez nedzne ekranowanie we wzmacniaczu zasilajacym monitory.

Hubi

...

własnie odnosze wrazenie ..... ze kolega zle przeczytał wątek

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 14 lip 2005, 13:49

własnie odnosze wrazenie ..... ze kolega zle przeczytał wątek ...

Nie, ja po prostu smieje sie z zabawnej sytuacji, ktora sie tu wytworzyla. Tu na forum zazwyczaj wysmiewano sie z audiofili, a teraz okazuje sie, ze wszyscy po trochu sa audiofilami, ot co

Hubi

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 14 lip 2005, 14:25

Nie, ja po prostu smieje sie z zabawnej sytuacji, ktora sie tu wytworzyla. Tu na forum zazwyczaj wysmiewano sie z audiofili, a teraz okazuje sie, ze wszyscy po trochu sa audiofilami, ot co

Hubi

...

A ja odnosze wrazenie , ze nie masz pojecia o czym jest ten wątek , najwyrazniej nie spotkałes sie z takim zjawiskiem a probujesz cwaniakowac na pewno spora czesc forumowiczow bedzie sie dziwiła , lecz w małych mocno wytłumionych pomieszczeniach gdzie kazdy metr ma znaczenie powstaja własnie takie zjawiska i nie ma to niec wspolnego z audiofilami

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 14 lip 2005, 15:29

Zgadzam się z Kol. Orbit'em. Nie ma tu mowy o audiofilii, ale nie zawężałbym tego problemu tyko do małych ( lub "zagraconych" ) studiów. Ponadto trzeba podkreślić: technologia LCD nie ma z tematem nic wspólnego. Chodzi po prostu o optymalne akustycznie warunki do pracy odsłuchów. Zastosowanie wyświetlacza LCD zamiast "kinola", jest tu pewnym sposobem, tak samo dobrym, jak wywalenie z biurka wszelkich zbędnych gratów, niestawianie odsłuchów bezpośrednio na blatach, mikserach, nie kładzenie ich na boku, unikanie sąsiedztwa szaf i innych półotwartych półek, regałów, dużych powierzchni szklanych...itp.

LCD jako technologia sprzyja tylko jednemu: zdrowiu oczu i (chyba) mniejszemu zużyciu energii.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » czwartek 14 lip 2005, 16:02

A ja odnosze wrazenie

Za duzo odnosisz wrazen jednego dnia, a za malo robisz testow . Nikt nie neguje celowosci prawidlowego ustawienia monitorow (m. in. wzgledem sluchacza i innych przedmiotow w pomieszczeniu odsluchowym, o czym chyba w kazdej instrukcji jest mowa, a zadziwia fakt, ze uzytkownik jeden z drugim nawet nie zadal sobie trudu aby sprawdzic rozne ustawienia odlsuchow), jedynie zwracam uwage na pewien fakt, ktorego jak widze nie rozumiesz. Mniej zajadlosci, a wiecej myslenia. Prawda jest taka, ze w slepych testach roznica nie bylaby juz tak oczywista na jaka wskazuja niektore tu wypowiedzi.

Hubi

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » czwartek 14 lip 2005, 16:28

, a zadziwia fakt, ze uzytkownik jeden z drugim nawet nie zadal sobie trudu aby sprawdzic rozne ustawienia odlsuchow),

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Smieszy mnie twoja odpowiedz, czy myslisz ze opprcz Ciebie reszta to Amatorzy ? i nikt nie wpadł na ten pomysł ?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Mniej zajadlosci, a wiecej myslenia.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Własnie ........ Kolego , dodam jeszcze mniej cwaniakowania, bo z tego co piszesz nic nie wynika .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 14 lip 2005, 16:39

...Zgadzam się z Kol. Orbit'em. Nie ma tu mowy o audiofilii, ale nie zawężałbym tego problemu tyko do małych ( lub "zagraconych" ) studiów. Ponadto trzeba podkreślić: technologia LCD nie ma z tematem nic wspólnego. Chodzi po prostu o optymalne akustycznie warunki do pracy odsłuchów. Zastosowanie wyświetlacza LCD zamiast "kinola", jest tu pewnym sposobem, t

Dokladnie tak ! narazie widze same zalety wyswietlacza LCD ,

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 14 lip 2005, 16:48

Dokladnie tak ! narazie widze same zalety wyswietlacza LCD , ...

poczekaj, aż będziesz musiał popracowac z kolorem

ODPOWIEDZ