Jaki preamp - lampa czy class A?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Jaki preamp - lampa czy class A?

Post autor: Davi » środa 13 lip 2005, 23:24

Witam

chcialbym zainwestowac w dobrej klasy preamp mikro/instrum. dzieki ktoremu moglbym zarejestrowac przedewszystkim bebny , takrze wokale i instrum ( bas , git el. ) Do wydania mam max 4000 zl .Mam upatrzone 3,a w zasadzie 4 modele w mniej, lub w bardziej zblizonych cenach :

RME OctaMic

Focusrite OctoPre

PreSonus Digimax LT

i najtanszy - Focusrite OctoPre LE

Preamp ten chcialbym polaczyc z karta RME HDSP Multiface za pomoca we/wy. Adat , z tego co wiem do kazdego z tych preampow nalerzalo by dokupic opcje Adat , oprocz PreSonusa

Prosze podpowiedzcie mi ktory zaoferuje mi najciekawsze brzmienie , mam tu na mysli jakosc preampow ? i pozwoli w pelni profesjonalnie zarejestrowac caly zestaw bebnow i nie tylko ? ( 8 mikrof )Mikrofony jakie bede wykorzystywal to :

1x Shure sm 57 , 1x Sennheiser E602 , 3x Sennheiser E 604 , 2x SE Electronics Se 3 , 1x Rode NT 2 ,do wokalu : SE Electronics ZS 5600 A

Awatar użytkownika
mel

Re: Jaki preamp - lampa czy class A?

Post autor: mel » czwartek 14 lip 2005, 01:29

...Witam

chcialbym zainwestowac w dobrej klasy preamp mikro/instrum. dzieki ktoremu moglbym zarejestrowac przedewszystkim bebny , takrze wokale i instrum ( bas , git el. ) Do wydania mam max 4000 zl .Mam upatrzone 3,a w zasadzie 4 modele w mniej, lub w bardziej zblizonych cenach

Nie ma czegos takiego jak uniwersalny preamp do wszystkiego. Jakiegokolwiek bys nie kupil, zawsze po jakims czasie zaczniesz szukac jeszcze czegos innego. Dobra lampa i dobry tranzystor zawsze znajda zastosowanie. Ale jako pierwszy, radzilbym jednak tranzystor.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 14 lip 2005, 10:53

Kupiłbym Mackie Onyx 800 Rack. Zawodowe preampy, ADAT, AES/EBU, wejście Word Clocka, matryca MS, dopasowanie impedancji mikrofonu. I nie jest specjalnie drogi...

Jacek

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 14 lip 2005, 21:28

... Prosze podpowiedzcie mi ktory zaoferuje mi najciekawsze brzmienie , mam tu na mysli jakosc preampow ? ...

Musisz się zdecydować, czy zależy Ci na "ciekawym" brzmieniu (lampa) czy "wiernym" (półprzewodniki) - uproszczenia zamierzone.

Temat preampów wielokrotnie był tu dyskutowany. Szukaj a znajdziesz.

Davi

Post autor: Davi » czwartek 14 lip 2005, 22:27

Musisz się zdecydować, czy zależy Ci na "ciekawym" brzmieniu (lampa) czy "wiernym" (półprzewodniki) - uproszczenia zamierzone.

Temat preampów wielokrotnie był tu dyskutowany. Szukaj a znajdziesz.

znam brzmienie Tlaudio 5001 mk2 i przyznam sie szczeze ze bardzo mi odpowiada , niestety nie stac mnie na 2 takie urzadzenia i do tego dodatkowe opcje wy. Adat ,a chcialbym nagrac bebny na min. 8 sladach. Dlatego obawiam sie ze bede zmuszony poszukac czegos tanszego , wiec moze zaczne od czegos jak to nazawales " bardziej wiernego" a w przyszlosci jak znow cos odloze , postawie na np 2 kanalowy tor - lampowy , kto wie moze nawet TLAudio PA-1

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 14 lip 2005, 23:49

...Kupiłbym Mackie Onyx 800 Rack. Zawodowe preampy, ADAT, AES/EBU, wejście Word Clocka, matryca MS, dopasowanie impedancji mikrofonu. I nie jest specjalnie drogi...

Jacek...

Rzeczywiscie, cena nie jest wygorowana. W Stanach w zZound kosztuje 999USD (z 21% znizka), zatem kwota dosc przystepna. Wiadomo cos wiecej nt. tego preampu?

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 15 lip 2005, 00:19

......Kupiłbym Mackie Onyx 800 Rack.

Rzeczywiscie, cena nie jest wygorowana. W Stanach w zZound kosztuje 999USD (z 21% znizka), zatem kwota dosc przystepna. Wiadomo cos wiecej nt. tego preampu? ...

Wkrótce (jeśli czas pozwoli) będę miał okazję przyjrzeć się bliżej mikserkowi ONYX. Kto wie, czy nie skusimy się do radia na wersję rackową - jako uzupełnienie do Fireface'a 800 (RME). Preampy Mackie to może nie jest najwyższa półka, ale za te pieniążki na pewno warte zwrócenia uwagi. Zresztą, mam sentyment do produktów Mackie

Pozdrowienia,

Jacek

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » piątek 15 lip 2005, 00:27

Wkrótce (jeśli czas pozwoli) będę miał okazję przyjrzeć się bliżej mikserkowi ONYX. Kto wie, czy nie skusimy się do radia na wersję rackową - jako uzupełnienie do Fireface'a 800 (RME). Preampy Mackie to może nie jest najwyższa półka, ale za te pieniążki na pewno warte zwrócenia uwagi. Zresztą, mam sentyment do produktów Mackie

Pozdrowienia,

Jacek...

Ja mam zas sentyment do MIDASa, w ktorym preampy sa wprost rewelacyjne, ale to niestety nie producent stolow recordingowych :(

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » piątek 15 lip 2005, 09:32

Zresztą, mam sentyment do produktów Mackie

Ja mam zas sentyment do MIDASa, w ktorym preampy sa wprost rewelacyjne, ale to niestety nie producent stolow recordingowych :(...

Fakt, świetne rzeczy, szkoda, że tak drogie. A z ciekawych preampów polecam Siemensa - mamy w radiu dwa takie pancerne, na lampkach, militarne obudowy, dużo kosztowały - trafiły do nas od W.Chrósta o ile dobrze kojarzę, warte są każdej złotówki, idealny komplet do VM-1 Braunera

Pozdrawiam,

Jacek

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 15 lip 2005, 09:48

Jakos nikt nie napisze, ze jakiekolwiek by te preampy nie byly, to osiem to troche z malo, zeby dobrze nagrac bebny...

ODPOWIEDZ