Win XP a WIN XP professional
Mam u siebie na kompie zainstalowany Win XP professional , działa dobrze nie wiesza sie praktycznie wcale , dzisiaj przyszedl do mnie kolega ze swoim kompem ktory ma zainstalowane WIN XP, normalny i takze działa poprawnie nie wiesza sie wcale , roznica jednak jest dramatyczna w uzyciu pamieci . Po załadowaniu systemu zwykle win zajmuje 99 mb , moj natomiat 202 mb, co prawda mam Norton Util. zainstalowany ktory siedzi w pamieci i moze troche smieci , ale on take cos tam ma ,Pytanie jaka jest roznica miedzy zwyklym win a prof, i jescze jedno pyt, ile zajmuje wam pamieci system po załadowaniu ? łatwo to ustalic , naciskajac Ctrl+ Alt + Del .. wyskakuje tabelka gdzie to mozna to sprawdzic , z gory dziekuje.
Re: Win XP a WIN XP professional
czlowieku jestes glupi czy ograniczony?
rozumiem amatorke ale jaka jest roznica miedzuy xp a xp profesional tym bardziej ze ten pierwszy nie istnieje?
sa tylko dwie wersje
xp home i xp pro
ciezko wejsc na strone i zobaczyc?
pozatym byle poradnik pisze o nie uzywanych uslugach,procesach ,wirusach i innym syfie.......
rusz glowa na przyszlosc
rozumiem amatorke ale jaka jest roznica miedzuy xp a xp profesional tym bardziej ze ten pierwszy nie istnieje?
sa tylko dwie wersje
xp home i xp pro
pozatym byle poradnik pisze o nie uzywanych uslugach,procesach ,wirusach i innym syfie.......
rusz glowa na przyszlosc
...czlowieku jestes glupi czy ograniczony?
sa tylko dwie wersje
xp home i xp pro
rusz glowa na przyszlosc...
, posłuchaj skad ty jestes ? z wiochy zabitej dziurami, bo słoma wystaje Ci z z butow . naucz sie troche kulty ....
Dla twojej tempej makowki ...... mowiac zwykły XP , miałem na mysli home E. ale skoro twoje ograniczenie nie pozwala aby sie tego domyslec, to poco sie odzywasz ?
sa tylko dwie wersje
xp home i xp pro
, posłuchaj skad ty jestes ? z wiochy zabitej dziurami, bo słoma wystaje Ci z z butow . naucz sie troche kulty ....
Dla twojej tempej makowki ...... mowiac zwykły XP , miałem na mysli home E. ale skoro twoje ograniczenie nie pozwala aby sie tego domyslec, to poco sie odzywasz ?
Witam.
Poniewaz moja druga praca polega na byciu "informatykiem" ja bym sobie nigdy wersji HOME nie kupil.
Obecnie do muzyki uzywam XP Pro, bez zadnych wodotryskow, ktory nawet nie jest do netu podalczony, wszystko co sie da powylaczane.
Po uruchomieniu, pamiec zajeta to ok 120MB.
Ale tym sie nie przejmuj, wystarczlo wlaczyc np ZONE ALARM, juz sie podnioslo do 165, dodatkowo antywirus = kolejene 20MB itd.
Grunt to skonfiguruj sobie system wg zalecen na www.musicxp.net
oraz wylaczac wszsytko co niepotrzebne podczas nagran, nawet programy typu gg.
no i ramu nigdy nie za duzo, polecam minimum 2x512
pozdrawiam
Poniewaz moja druga praca polega na byciu "informatykiem" ja bym sobie nigdy wersji HOME nie kupil.
Obecnie do muzyki uzywam XP Pro, bez zadnych wodotryskow, ktory nawet nie jest do netu podalczony, wszystko co sie da powylaczane.
Ale tym sie nie przejmuj, wystarczlo wlaczyc np ZONE ALARM, juz sie podnioslo do 165, dodatkowo antywirus = kolejene 20MB itd.
Grunt to skonfiguruj sobie system wg zalecen na www.musicxp.net
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...czlowieku jestes glupi czy ograniczony?
sa tylko dwie wersje
xp home i xp pro
Myślę, ze takie odzywki powinny być tępione na tym Forum.......
delikwent jak ""ZBYNIA"" który nie potrafi się wypowiadać , zaczyna swoja odpowiedz od "" głupi "" itd. powinno się izolować ....... odnoszę wrażenie ze kultura osobista oraz ubogie słownictwo tegoż ""kogoś"" nie pozwala mu na inna wypowiedz . Zbynia , jeśli nie potrafisz komuś pomóc, to się nie odzywaj , gdyż robisz sobie szkodę i jeszcze jedno zerknij do słownika ort.
Boluś .......
Zerknij tutaj
sa tylko dwie wersje
xp home i xp pro
Myślę, ze takie odzywki powinny być tępione na tym Forum.......
delikwent jak ""ZBYNIA"" który nie potrafi się wypowiadać , zaczyna swoja odpowiedz od "" głupi "" itd. powinno się izolować ....... odnoszę wrażenie ze kultura osobista oraz ubogie słownictwo tegoż ""kogoś"" nie pozwala mu na inna wypowiedz . Zbynia , jeśli nie potrafisz komuś pomóc, to się nie odzywaj , gdyż robisz sobie szkodę i jeszcze jedno zerknij do słownika ort.
Boluś .......
Zerknij tutaj
...Witam.
Grunt to skonfiguruj sobie system wg zalecen na http://www.musicxp.net
pozdrawiam...
no włansie, devil. moj komp ma takze wyłaczone praktycznie wszystko , juz dawno skorzystałem ze strony ktora podałes i zrobiłem praktycznie wszystko co jest zalecane , posiadam własnie 2 X 512 mb , Jednak mam właczony Zone Allarm po wyłaczeniu zyskuje 10 mb i oczywiscie internet jest na tym samym kompie .
Dzieki Master za strone porownawcza .
Grunt to skonfiguruj sobie system wg zalecen na http://www.musicxp.net
pozdrawiam...
no włansie, devil. moj komp ma takze wyłaczone praktycznie wszystko , juz dawno skorzystałem ze strony ktora podałes i zrobiłem praktycznie wszystko co jest zalecane , posiadam własnie 2 X 512 mb , Jednak mam właczony Zone Allarm po wyłaczeniu zyskuje 10 mb i oczywiscie internet jest na tym samym kompie .
Dzieki Master za strone porownawcza .
PS. Użycie pamięci nie wynika z wersji Home czy Pro !!!. Zarządzanie pamięcią jest dokładnie takie samo w obydwu wersjach !
W sprawach pamięciowych i wydajnościowych absolutnie żadna.
ja bym sobie nigdy wersji HOME nie kupil.
E tam. Nie jest tak źle. Nie wiem skąd te narzekania. Chyba, że masz ważne powody dla których wersja XP Home jest gorsza od Pro do zastosowań audio. Ja nie widzę przyczyn dla których XP Home miałby być zdecydowanie gorszy do audio.
Jeżeli chodzi TYLKO o audio to XP Home to bardzo dobry system.
Co do użycia pamięci. Ten typ tak ma. Niżej jak 100 MB ciężko zejść jeżeli chcemy aby system był raczej "wszechstronny" a nie okrojony z czegoś. Przede wszystkim to zależy od sterowników jakie mamy zainstalowane w komputerze. Taki Radeon np. potrafi zabrać aż 20-30 MB. Live! czy Audigy to również całkiem niezłe pochłaniacze RAM-u. W sumie zależy od składników. Podobnie może być z innymi programami rezydującymi stale w pamięci.
Inna sprawa. Windows mając więcej RAM-u do dyspozycji może stosować nieco inną strategię zarządzania pamięcią ale to tylko domysły.
Oczywiście. To jest bezwzględne minimum dzisiaj.
W sprawach pamięciowych i wydajnościowych absolutnie żadna.
ja bym sobie nigdy wersji HOME nie kupil.
E tam. Nie jest tak źle. Nie wiem skąd te narzekania. Chyba, że masz ważne powody dla których wersja XP Home jest gorsza od Pro do zastosowań audio. Ja nie widzę przyczyn dla których XP Home miałby być zdecydowanie gorszy do audio.
Jeżeli chodzi TYLKO o audio to XP Home to bardzo dobry system.
Co do użycia pamięci. Ten typ tak ma. Niżej jak 100 MB ciężko zejść jeżeli chcemy aby system był raczej "wszechstronny" a nie okrojony z czegoś. Przede wszystkim to zależy od sterowników jakie mamy zainstalowane w komputerze. Taki Radeon np. potrafi zabrać aż 20-30 MB. Live! czy Audigy to również całkiem niezłe pochłaniacze RAM-u. W sumie zależy od składników. Podobnie może być z innymi programami rezydującymi stale w pamięci.
Inna sprawa. Windows mając więcej RAM-u do dyspozycji może stosować nieco inną strategię zarządzania pamięcią ale to tylko domysły.
Oczywiście. To jest bezwzględne minimum dzisiaj.
A to dlaczego? Nie widzę związku między Home/Pro a audio. To po pierwsze, po drugie w wydajności różnicy żadnej, a kilka dodatkowych usług z wersji Pro, IIS, którego i tak można zastąpić Apachem nie ma najmniejszego związku z audio. Używam od dawna XP Home i w żaden sposób nie odczułem ułomności w "domowej" wersji; nawet mimo to, że na w dokumentacji Delphi 2005 Pro jako wymóg miałem napisane, że ma być Pro
A działa i to wyśmienicie. Więc jeżeli możesz wskaż jakiekolwiek sensowne powody zakupu wersji Pro do komputera muzycznego, powody dla których warto wydać o połowę więcej pieniędzy...
Pozdrawiam,
Jacek
A to dlaczego? Nie widzę związku między Home/Pro a audio. To po pierwsze, po drugie w wydajności różnicy żadnej, a kilka dodatkowych usług z wersji Pro, IIS, którego i tak można zastąpić Apachem nie ma najmniejszego związku z audio. Używam od dawna XP Home i w żaden sposób nie odczułem ułomności w "domowej" wersji; nawet mimo to, że na w dokumentacji Delphi 2005 Pro jako wymóg miałem napisane, że ma być Pro

Pozdrawiam,
Jacek
akurat nie mowilem o audio, mowilem ogolnie, po prostu w kazdym kompie mam kilka dodatkow ktore wymagaja wersji Pro
zreszta, gdyby np CEP albo Cubase oraz karty dzwiekowe dzialaly pod linuxem, juz dawno bym pracowal np na Debianie...
pozdrawiam
zreszta, gdyby np CEP albo Cubase oraz karty dzwiekowe dzialaly pod linuxem, juz dawno bym pracowal np na Debianie...
pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Niedawno rozmawiałem z informatykiem który twierdził że Home jest oparty na jądrze 98 a Pro na NT...
Wniosek - Pod latarnią jest najciemniej :)
Wniosek - Pod latarnią jest najciemniej :)