...Z całwgo zbioru płyt które posiadam wybrałem kilka które nigdy mnie nie zawiodły , w sytacji kiedy udawałem się na test/odsłuch . Jedna z nich to ostatnia studyjna płyta Talk Talk "Laughing stock" **********************
ach jak ta płyt pięknie gada...
poleciłbym również d.sylvian - dead bees on a cake i d.bowie - oustide - moim zdaniem majstersztyki dla kogoś kto się para produkcjią nagrań...
Wzorce do porównania
Re: Wzorce do porównania
Mam jeszcze uwage - ostatnio dosc duzo podczas sesji sluchalem produkcji spod znaku "new metal" - moim zdaniem wiekszosc to masteringowo straszne KUPY! Przekompresowane i w ogole okropne.. Ja nie wiem na czym sie tu wzorowac :) Ale sa wyjatki - niezle brzmi np POD czy Limp Bizkit.. W kazdym razie ja nie korzystam z takich wzorcow przy kreceniu metalu - sa lepsze rzeczy

...
Zrób nagranie tak głośne i selektywne i dobrze brzmiące jak pierwsze lepsze newmetalowe zza Oceanu. Myslę, że problem leży w zazdrości a nie w jakości tych nagran. Spotkałem się niejednokronie już z opiniami, że te nagrania są takie a siakie. Jak się nie umie zrobic takiego nagrania to się go szkaluje. Ja też nie potrafię. Zielenieję z zazdrości, ale podziwiam i chwalę. Bo to najwyższa półka. Europa (nie tylko Polska) jest 20 lat z tyłu.
Mój typ to KORN - Untouchables.
...Mój typ to KORN - Untouchables....
Hmmm płyta brzmi świetnie gdyby nie to że jest prasowana na maxa. Po 20 min. słuchania na słuchawkach głowa mi pęka. Poziom średni (sprawdzony cały kawałek - nieco powyżej -9dB), a o ile pamiętam w mocniejszych momentach dochodzi nawet do -7dB. W edytorze dawno nie widziałem takiej "parówki" ale puszczana w samochodzie robi wrażenie.
Pozdrawiam
Hmmm płyta brzmi świetnie gdyby nie to że jest prasowana na maxa. Po 20 min. słuchania na słuchawkach głowa mi pęka. Poziom średni (sprawdzony cały kawałek - nieco powyżej -9dB), a o ile pamiętam w mocniejszych momentach dochodzi nawet do -7dB. W edytorze dawno nie widziałem takiej "parówki" ale puszczana w samochodzie robi wrażenie.
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
Hmmm płyta brzmi świetnie gdyby nie to że jest prasowana na maxa.
'Sprasowanie" to chyba nie wada? Jeśli wszystko gada jak trzeba, to może być RMS nawet -6. Warto też zwrócić uwagę na poszczególne instrumenty (abstrachując od tematu - chodziło o wzorce masteringu). Wszystko jest cięzkie i selektyne jak cholera. Jak oni zrobili takie kotły? Krótkie, twarde i niskie.
'Sprasowanie" to chyba nie wada? Jeśli wszystko gada jak trzeba, to może być RMS nawet -6.
W sumie masz racje, tylko słuchu mi szkoda, nie mówiąc już o takich szczegółach jak artykulacja i dynamika...
Ale to już było na tym forum nie raz...
W sumie masz racje, tylko słuchu mi szkoda, nie mówiąc już o takich szczegółach jak artykulacja i dynamika...
Ale to już było na tym forum nie raz...
Marck9 - Warszawa
W Polsce niezłe rzeczy robi Jacek Chraplak. Właściwie jedyny, który zrobił coś ciężkiego i sensownego.