E-mu 1212m i AKG

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
skapiozza
E-mu 1212m i AKG

Post autor: skapiozza » czwartek 30 cze 2005, 00:17

Witam:) Znow chcialem prosic Was o porade i opinie. Nabylem karte Emu 1212m i zamierzam przystapic do nagran. Chcialem zaczac od bassu, bo kociolki juz zostaly zarejestrowane w studio. Nie jestem profesjonalista i niestety nie dysponuje odpowiednim sprzetem. Dlatego lekko bede improwizowal... No i tu moje pytanie i prosba o opinie - co myslicie o tym jakbym bass sprobowal zarejestrowac uzywajac mikrofonu AKG D 65 S bezposrednio wpiete w EMU1212m? ..wiem wiem, pewnie jakas profanacja, ale nie bijcie prosze, a podpowiedzcie co o tym sadzicie. Aha, a moze lepiej bassa liniowo z pieca? Czy rejestrowanie tym mikrofonem instrumentow ma w ogole jakis sens? Z gory dzieki za pomoc!

pozdrawiam

skapiozza

Awatar użytkownika
devil

Re: E-mu 1212m i AKG

Post autor: devil » czwartek 30 cze 2005, 06:40

Czy nie zapomniales o pewnym waznym urzadzeniu pomeidzy mikrofonem a karta.... a mianowicie o mikserze ?

proponuje nagrac sygnal zarowno z mikrofonu jak i z lini na 2 sciezkach i zmiksowac do woli

Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 30 cze 2005, 11:47

bez preampu nie podlaczysz mikrofonu

skapiozza

Post autor: skapiozza » czwartek 30 cze 2005, 23:49

Hej no wiem wiem, ze powinien byc preamp.

No nic, sprobuje rzezbic jak najmniej...

A skoro juz naduwywam Waszej cierpliwosci i zadaje glupi pytania, to czy moglibyscie skomentowac, czy taki zestaw bedzie wspolpracowal z karta EMU1212m i czy bezproblemowo?

zestaw

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 30 cze 2005, 23:50

W emu nie ma przedwzacniacza mikrofonowego, także bez dodatkowego sprzętu z AKG nie skorzystasz, a wyjście liniowe pieca możesz tam wrzucić i sprawdzoć, co z tego wyjdzie.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 01 lip 2005, 00:29

a niby dlaczego mialby nie pracowac?tylko gowniany sprzet komputerowy stwarza problemy....

skapiozza

Post autor: skapiozza » piątek 01 lip 2005, 07:10

No niestety wiem, ze ten zestaw, ktory pokazalem jest bardzo "budzetowy", ale to ma byc rozwiazanie awaryjne, ktore pozwoli mi mam nadzieje w spokoju dokonczyc nagrania, ktorych nie moge kontynuowac w studio ze wzgledu na ograniczenia czasowe i prace w "fabryce".

"Zbynia" widze, ze sie orientujesz w sprzecie komputerowym, zatem czy moglbym Cie prosic o podpowiedz jaka plyte glowna kupic najlepiej, biorac pod uwage, ze ma wspolpracowac z Sempronem, a caly komp ma byc skonfigurowany pod katem emu1212m i homerecordingu?

Moze ktos inny podrzuci mi pomysl na jakas w miare bezproblemowa mocno budzetowa konfiguracje kompa? ...marzeniem jest by komp uciagnal 8 sladow rownoczesnie, ale jak uciagnie 4 bede juz baaaardzo zadowolony.

pozdrawiam

skapiozza

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 01 lip 2005, 11:43

...No niestety wiem, ze ten zestaw, ktory pokazalem jest bardzo "budzetowy", ale to ma byc rozwiazanie awaryjne, ktore pozwoli mi mam nadzieje w spokoju dokonczyc nagrania, ktorych nie moge kontynuowac w studio ze wzgledu na ograniczenia czasowe i prace w "fabryce".

"Zbynia" widze, ze sie orientujesz w sprzecie komputerowym, zatem czy moglbym Cie prosic o podpowiedz jaka plyte glowna kupic najlepiej, biorac pod uwage, ze ma wspolpracowac z Sempronem, a caly komp ma byc skonfigurowany pod katem emu1212m i homerecordingu?

Moze ktos inny podrzuci mi pomysl na jakas w miare bezproblemowa mocno budzetowa konfiguracje kompa? ...marzeniem jest by komp uciagnal 8 sladow rownoczesnie, ale jak uciagnie 4 bede juz baaaardzo zadowolony.

pozdrawiam

skapiozza...

ten zestaw wystarczy....

ja mam emu i na asusie i na asrocku i gra jak nalezy

sterowniki koniecznie 1.80 do emu bo 1.71 maja blad ze po odpaleniu nie graja....czasami

skapiozza

Post autor: skapiozza » sobota 02 lip 2005, 15:41

ten zestaw wystarczy....

ja mam emu i na asusie i na asrocku i gra jak nalezy

sterowniki koniecznie 1.80 do emu bo 1.71 maja blad ze po odpaleniu nie graja....czasami...

dzieki za opinie. Hmmm, bylem dzis na gieldzie komputerowej i probowalem cos w miare taniego a w miare (podkreslam w miare) sensownego znalezc. Oczywiscie tam nikt nie wiem co to EMU 1212m itd.. Jakby ktos z Was (Zbynia?:) ) mogl mi doradzic czy lepiej brac

chipset - VIA v. INTEL?

procesor INTEL (celeron ;( ) v. AMD?

plyta gl. - Gigabyte ok (nie w ogole, a konkretnie do do Emu)?

Wiem, ze juz nie raz bylo na ten temat na forum, ale tak ogolnie, a ja chcialbym sie dowiedziec, czy ktos z WAS wie, co bezproblemowo sie "dogaduje" konkretnie z EMU1212m. Mnie nie chodzi o to, by ten komputer pozwalal mi na nagrywanie 8 sladow jednoczesnie z milionem wytczek, a by po prostu sprawnie komunikowal sie z emu i tyle. Mam zamiar kupic procek z plyta troche ponad 1 GB (1,2 Athlon?).

Jesli ktos zechcialby mi odpowiedziec przed jutrem to bylbym BARDZO wdzieczny, bo jutro jade znow na gielde i wolalbym nie narobic glupot :)

Poza tym pozdrawiam muzycznie

skapiozza

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 03 lip 2005, 01:59

nie kupuj starocia bo po co?niewiele taniej.....

celeron to syf,p4 to grzejnik

wez jakiegos semprona - sa tanie i wydajne

plyty gigabyte sa bardzo dore i przy okazji maloproblemowe w przeciwienstwie np.do asusa.....

ODPOWIEDZ