Czy warto kupić Yamahe 01V?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
_megafon_
Re: Czy warto kupić Yamahe 01V?

Post autor: _megafon_ » środa 29 cze 2005, 09:27

...Moze i paramtry nie sa najgorsze jak za ta cene, ale mi chodzilo bardziej o jakosc urzadzenia. Wiem co sie dzieje z mikserami dla Dj tej wlasnie firmy i naoogladalem sie ich troche po krotkim okresie uzytkowania. Wszystko w nich wysiada, robione sa z najtanszych elemntow.Nie wydaje mi sie zeby miksery studyjne robili lepszej jakosci, tymbardziej za tą cene.

...

mam DDX3216 prawie od momentu, gdy pokazał sie na rynu (ponad 2 lata); przeszedł upgrade softu kilka razy (radziłbym nie zapominać o jego możliwości pracy w 5.1); robiłem na nim dosyć poważne nagrania oraz imprezy live; ani razu nie zawiódł - szczerze polecam ten sprzęt - jakość wykonania - bardzo dobra, jakość dźwięku - nie będę się zachwycał- zapraszam do siebie, można posłuchać i potestować;

jak ktoś już kiedyś tu napisał - nie wszystko ze znaczkiem behr. to lipa...rozsądku, Panowie, rozsądku i obiektywizmu....

pozdr

h

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » środa 29 cze 2005, 11:16

No dobra. Czyli Behringer DDX3216 jest lepszym cyfrowym mikserem od Yamahy 01V? Zawsze wydawało mi się, że Yamaha to jest dobra marka, na której zawsze można polegać, dlatego wolałem dopłacić za mikser i kupić właśnie Yamahe 01V, ale teraz to zgłupiałem

W końcu, który z mikserów ma lepsze parametry brzmieniowe i mniejsze szumy Yamaha 01V czy Behringer DDX3216? Jednak w szczególnośći zależy mi na tym, aby mój mikser miał jak najmniejsze szumy. Będę do niego podłączał 3 mikrofony, które wcześniejszą obróbke przejdą przez przedwzmacniacze lampowe Nady (chwalone w jednym z numerów EiS) i kompresory Behringera COMPOSER PRO XL MDX 2600 (zgadza się! i musze powiedzieć, że nie szumią!), gitarę akustyczną, którą chcę podłączyć bezpośrednio do cyfrowego miksera oraz dwa klawisze i odtwarzacz MP3. Który mikser spełni moje oczekiwania, Yamaha czy Behringer? Napewno ten i ten, ale który będzie robił to na lepszym poziomie?
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 29 cze 2005, 11:36

Jeśli tylko tyle to po co Ci mikser cyfrowy o tylu wejściach?

Awatar użytkownika
_megafon_

Post autor: _megafon_ » środa 29 cze 2005, 11:56

...Jeśli tylko tyle to po co Ci mikser cyfrowy o tylu wejściach?...

...i, coby nie mówić, dosyć spory gabarytowo...

pamiętaj, drogi twórco wątku,, żeby wysłac sygnał "po cyfrze" do komputera potrzebujesz jeszcze co najmniej jakąś kartę/interfejs do komp. ze złączem spdif (wtedy mamy stereo komp <--> mikser) lub, jeżeli chcesz wielokanałowo, to rozszerzenie ADAT1616 do ddx i kartę z adatem do kompa (lub podobnie z TDIF zamiast ADAT);zakładam , że po to może być Ci potrzebny cyfrowy mikser...

no i oczywiście nie zapominajmy o dużej możliwości ingerencji w sygnał w mikserach cyfrowych (eq param., bloki dynamiki, efekty global.); dodam, może nie dla wszystkich, ciekawy hint: dla 8 sygnałów wejściowych można na ddx zrobić 4 zupełnie niezależne miksy...czyli mamy równiez naprawdę duże możliwości konfiguracji...

pozdr.

h

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » środa 29 cze 2005, 12:51

......Jeśli tylko tyle to po co Ci mikser cyfrowy o tylu wejściach?...

Dysponuje nagłośńieniem 2,5 kW na strone i chciałbym zabezpieczyć głośniki przed spaleniem. Taki mikser cyfrowy daje mi Limiter i Kompresor, a takze parametryczny equalizer na wyjsciu, dzieki któremu mógłbym lepiej zarządzać brzmieniem zestawu.

Chciałbym również mieć dobry mikser na przyszłość. W razie gdybym potrzebował więcej kanałow, np. nagłaśniając jakieś kapele. A w cyfrze mam kompresor, limiter, bramke szumow i parametryczny equalizer na kazdym kanale. Chyba żaden mikser cyfrowy nie ma aż tylu funkcji.

Stąd pytanie:

Yamaha 01V czy Behringer DDX3216?

Który mniej szumi i jest no...po prostu lepszy?

Nie chciałbym wpakować kasy w błoto
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » środa 29 cze 2005, 12:54

...zapomniałem jeszcze dodać pamięć scen, która też ma znaczenie, kiedy nagłaśnia się w tym samym miejscu więcej kapel

Awatar użytkownika
_megafon_

Post autor: _megafon_ » środa 29 cze 2005, 14:30

......zapomniałem jeszcze dodać pamięć scen, która też ma znaczenie, kiedy nagłaśnia się w tym samym miejscu więcej kapel

...

sorry za tak kategoryczną odpowiedź, ale choćby ze wględu na różnicę 20/24bit oraz mnóstwo innych cech oraz "świeżość" kostrukcji i stosunek jakość/cena - bezwzględnie ddx wygrywa z 01V, natomiast podejżewam, że 01V96 bije na głowę ddx3216, ale to znaaacznie większa kasa....

jak chcesz zobaczyć jak to brzmi i działa - zapraszam; wiem, że nic tak nie przemawia jak możliwość zobaczenia jak coś tam działa w rzeczywistości...

pozdr.

h

Awatar użytkownika
Jimmy

Post autor: Jimmy » środa 29 cze 2005, 23:22

sorry za tak kategoryczną odpowiedź, ale choćby ze wględu na różnicę 20/24bit oraz mnóstwo innych cech oraz "świeżość" kostrukcji i stosunek jakość/cena - bezwzględnie ddx wygrywa z 01V, natomiast podejżewam, że 01V96 bije na głowę ddx3216, ale to znaaacznie większa kasa....

jak chcesz zobaczyć jak to brzmi i działa - zapraszam; wiem, że nic tak nie przemawia jak możliwość zobaczenia jak coś tam działa w rzeczywistości...

pozdr.

h...

Wiesz co, przekonałes mnie! Biorę tego Behringera! :)

Jak możesz, to podaj mi jakąś korzystną ofertę sprzedaży tego miksera.

Z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 30 cze 2005, 07:58

a handel sie kreci na forum

Awatar użytkownika
_megafon_

Post autor: _megafon_ » czwartek 30 cze 2005, 08:32

Wiesz co, przekonałes mnie! Biorę tego Behringera! :)

Jak możesz, to podaj mi jakąś korzystną ofertę sprzedaży tego miksera.

Z góry wielkie dzięki!

Pozdrawiam!...

poszukaj w necie - powinien nowy kosztować coś ok. 3500PLN brutto; pomyśla o rozszerzeniu ADAT1616...

pozdr.

h

ODPOWIEDZ