Czy warto kupić Yamahe 01V?
Przymierzam się do kupna miksera cyfrowego Yamaha 01V. Chciałbym używać go zarówno w domowym studio, jak i na scenach.
Ponieważ nie chciałbym popełnić głupstwa kupując mikser, mam w związku z tym kilka pytań do jego posiadaczy lub też do wszystkich tych, którzy mieli z nim bezpośrednio styczność.
Jak sprawuje się na występach Live taki mikser? Chodzi mi o dynamike - odstęp sygnału od szumu, czy jest on słyszalny czy też niezauważalny, jakość kompresorów, equalizerów, efektów?
Słyszałem też, tylko nie jestem pewien, bo być może chodziło o protoplaste 01V, czyli Yamaha ProMix 01, że przedwzmacniacze mikrofonowe są kiepskiej jakości, czy to prawda?
Czy opóźnienie sygnału w Yamaha 01V, które wg. opisu wynosi 2,5 ms ma znaczenie przy wykorzystaniu go na scenach, czy będę w stanie wyczuć je i czy nie wpływa to ujemnie na grę?
Czy na sumie można wpiąć kompresor, limiter i parametryczny equalizer?
Ile wyjść stereofonicznych ma ten mikser?
I w końcu czy można przy jego pomocy w domowym studio uzyskać profesjonalne brzmienie zgranego wokalu i innych instrumentów (jakość konwersji analogowo-cyfrowej - szumy)?
Zależy mi na dobrym brzmieniu i wysokiej jakości moich nagrań i miksów!
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie, bo szkoda mi wywalić tyle pieniążków w "błoto"?
Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Daniel
Ponieważ nie chciałbym popełnić głupstwa kupując mikser, mam w związku z tym kilka pytań do jego posiadaczy lub też do wszystkich tych, którzy mieli z nim bezpośrednio styczność.
Jak sprawuje się na występach Live taki mikser? Chodzi mi o dynamike - odstęp sygnału od szumu, czy jest on słyszalny czy też niezauważalny, jakość kompresorów, equalizerów, efektów?
Słyszałem też, tylko nie jestem pewien, bo być może chodziło o protoplaste 01V, czyli Yamaha ProMix 01, że przedwzmacniacze mikrofonowe są kiepskiej jakości, czy to prawda?
Czy opóźnienie sygnału w Yamaha 01V, które wg. opisu wynosi 2,5 ms ma znaczenie przy wykorzystaniu go na scenach, czy będę w stanie wyczuć je i czy nie wpływa to ujemnie na grę?
Czy na sumie można wpiąć kompresor, limiter i parametryczny equalizer?
Ile wyjść stereofonicznych ma ten mikser?
I w końcu czy można przy jego pomocy w domowym studio uzyskać profesjonalne brzmienie zgranego wokalu i innych instrumentów (jakość konwersji analogowo-cyfrowej - szumy)?
Zależy mi na dobrym brzmieniu i wysokiej jakości moich nagrań i miksów!
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie, bo szkoda mi wywalić tyle pieniążków w "błoto"?
Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Daniel
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
Re: Czy warto kupić Yamahe 01V?
...Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie, bo szkoda mi wywalić tyle pieniążków w "błoto"...
To oczywiste, ale czy przejrzałeś już Forum na okoliczność tego miksera?
To oczywiste, ale czy przejrzałeś już Forum na okoliczność tego miksera?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
To oczywiste, ale czy przejrzałeś już Forum na okoliczność tego miksera?...
Tak, ale to, co znalazłem nie dało mi odpowiedzi na moje pytania.
I jeszcze jedno, może akurat nie ten mikser cyfrowy wybrałem, co trzeba?
Może niepotrzebnie uczepiłem się Yamahy?
Może lepiej byłoby kupić Roland VM3100 Pro?
Który z nich bardziej by mnie usatysfakcjonował, Yamaha 01V czy Roland VM3100 Pro?
Naprawde, bardzo proszę o pomoc?
Tak, ale to, co znalazłem nie dało mi odpowiedzi na moje pytania.
I jeszcze jedno, może akurat nie ten mikser cyfrowy wybrałem, co trzeba?
Może niepotrzebnie uczepiłem się Yamahy?
Może lepiej byłoby kupić Roland VM3100 Pro?
Który z nich bardziej by mnie usatysfakcjonował, Yamaha 01V czy Roland VM3100 Pro?
Naprawde, bardzo proszę o pomoc?
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
sprawdz behringer ddx3216 - mam i nie narzekam - duzo wejsc naprawde duzo wyjsc dluzsze dokladniejsze fadery
cena ponizej 3000pln za nowke.....
- Miłaszewski
01V brzmi dosc kiepsko i przegrywa brzmieniowo w porownaniu z malymi mikserami analogowymi. Mozna ja wychaczyc za 2000-2500zl.
Zdecydowanie polecam 01V96, ktory reprezentuje funkcjonalnosc wieksza niz stara 02R, oferujac jednoczesnie nieporownywalnie lepsze brzmienie.
Zdecydowanie polecam 01V96, ktory reprezentuje funkcjonalnosc wieksza niz stara 02R, oferujac jednoczesnie nieporownywalnie lepsze brzmienie.
czy moze ktos powiedziec cos na temat jakosci brzmienia YAMAHA 03D ?
01V brzmi dosc kiepsko i przegrywa brzmieniowo w porownaniu z malymi mikserami analogowymi. Mozna ja wychaczyc za 2000-2500zl.
Zdecydowanie polecam 01V96, ktory reprezentuje funkcjonalnosc wieksza niz stara 02R, oferujac jednoczesnie nieporownywalnie lepsze brzmienie...
...Zgadzam się, ale 01v96 jest od 01V niemal dwa razy droższy. To nie na moją kieszeń. Chciałbym mieć dobry mikser (niskie szumy, niezłe brzmienie, procesor efektów, no i automatyka, której nie ma w analogowym mikserze.
sprawdz behringer ddx3216 - mam i nie narzekam - duzo wejsc naprawde duzo wyjsc dluzsze dokladniejsze fadery
...Teraz to już w ogóle mam mętlik w głowie.
Tak się składa, że na samym początku myślałem o tym mikserze, bo wg. ustaleń producenta za niewielkie pieniądze można mieć "bardzo dobry" cyfrowy mikser, tylko czy to, co producent napisał, to wszystko jest prawdą? Spora grupa osób narzeka na produkty Behringera, że szumią, mają kiepskie brzmienie, że czasami zdarzają się lepsze wersje i gorsze tego samego urządzenia. Sądziłem, że taka firma, jak Yamaha, i ich mikser (Yamaha 01V), który jest droższy, będą lepsze od Behringera. Już sam nie wiem, co mam myśleć. Może rzeczywiśćie zdecydować się i pokusić na tego Behringera ddx3216?
Czy głośno słychać w nim szumy?
I czy mógłby mi ktoś podać stronkę z dobrą ofertą sprzedaży tego miksera, żeby uniknąć nieudanej wersji, bo niby w jaki sposób później odróżnię, że coś w nim jest nie w porządku, jeżeli i tak nigdy nie będę miał możliwośći porównania dwóch tego typu urządzeń i sprawdzenia czy moja wersja jest udana. No bo jak coś będzie np. szumiało, to będę myślał, że tak ma być.
A może rzeczywiście zostawić "budżetowe" cyfrowe miksery, a zainteresować się analogowymi? Tylko, że nie chcę ciągać tej całej sterty gratów (oddzielne kompresory, procesory efektów). Ale może warto...?
Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale w swoim życiu i tak już sporo błedów popełniłem kupująć urządzenia, które teraz tylko leżą w domu i zagracają miejsce.
Proszę o pomoc i dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość!
Zdecydowanie polecam 01V96, ktory reprezentuje funkcjonalnosc wieksza niz stara 02R, oferujac jednoczesnie nieporownywalnie lepsze brzmienie...
...Zgadzam się, ale 01v96 jest od 01V niemal dwa razy droższy. To nie na moją kieszeń. Chciałbym mieć dobry mikser (niskie szumy, niezłe brzmienie, procesor efektów, no i automatyka, której nie ma w analogowym mikserze.
...Teraz to już w ogóle mam mętlik w głowie.
Tak się składa, że na samym początku myślałem o tym mikserze, bo wg. ustaleń producenta za niewielkie pieniądze można mieć "bardzo dobry" cyfrowy mikser, tylko czy to, co producent napisał, to wszystko jest prawdą? Spora grupa osób narzeka na produkty Behringera, że szumią, mają kiepskie brzmienie, że czasami zdarzają się lepsze wersje i gorsze tego samego urządzenia. Sądziłem, że taka firma, jak Yamaha, i ich mikser (Yamaha 01V), który jest droższy, będą lepsze od Behringera. Już sam nie wiem, co mam myśleć. Może rzeczywiśćie zdecydować się i pokusić na tego Behringera ddx3216?
Czy głośno słychać w nim szumy?
I czy mógłby mi ktoś podać stronkę z dobrą ofertą sprzedaży tego miksera, żeby uniknąć nieudanej wersji, bo niby w jaki sposób później odróżnię, że coś w nim jest nie w porządku, jeżeli i tak nigdy nie będę miał możliwośći porównania dwóch tego typu urządzeń i sprawdzenia czy moja wersja jest udana. No bo jak coś będzie np. szumiało, to będę myślał, że tak ma być.
A może rzeczywiście zostawić "budżetowe" cyfrowe miksery, a zainteresować się analogowymi? Tylko, że nie chcę ciągać tej całej sterty gratów (oddzielne kompresory, procesory efektów). Ale może warto...?
Przepraszam za tak dużą ilość pytań, ale w swoim życiu i tak już sporo błedów popełniłem kupująć urządzenia, które teraz tylko leżą w domu i zagracają miejsce.
Proszę o pomoc i dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość!
- Marc.De.Marx
Sprawdz Tascama DM-24 genialny mikser.do niego dokup jeszcze karte firewire. W musicstore niedawno jeszcze byla promocja za 1500 euro , sprawdz moze jeszcze jest.Daj sobie spokoj z jakims Behringerem.
dlaczego daj sobie spokoj?znasz ten mikser ze piszesz?
szumiec zaczyna jak heble odkrecisz na +6
standartowo malo - zupelnie jak 03D ktory juz jest dos leciwy....
masz 16 wysylek(adat lub tdif lub cyfra - oddzielnie kupywane karty - ale niedrogie)
4 auxy dowolnie konfigurowane
32 wejscia - standart 16 analog i reszta poprzez karty.....
efekty - 4 do wyboru - dwa pelne i dwa ograniczone do kompresorow i bramek....
midi
fadery 10mm mechanika
pamiec scen
99
pamiec ustawien efektow
gówno?nie sadze
zreszta za takie pieniadze to bije na leb kilka modeli - a jakosc naprawde nie najgorsza - male problemy bywaja z panorama po spdifie w strone kompa........
no i wlasnie:spdif i/o standart
polaczenie com do kompa
zwykla karta adat 16in/out
wada - 48kHz/24 bit......
nie namawiam - kupilem tylko ze wzgeldu na potrzeby i niestety brak wiekszych funduszy
ale sadze ze warto bylo i jest.........
szumiec zaczyna jak heble odkrecisz na +6
standartowo malo - zupelnie jak 03D ktory juz jest dos leciwy....
masz 16 wysylek(adat lub tdif lub cyfra - oddzielnie kupywane karty - ale niedrogie)
4 auxy dowolnie konfigurowane
32 wejscia - standart 16 analog i reszta poprzez karty.....
efekty - 4 do wyboru - dwa pelne i dwa ograniczone do kompresorow i bramek....
midi
fadery 10mm mechanika
pamiec scen
99
pamiec ustawien efektow
gówno?nie sadze
zreszta za takie pieniadze to bije na leb kilka modeli - a jakosc naprawde nie najgorsza - male problemy bywaja z panorama po spdifie w strone kompa........
no i wlasnie:spdif i/o standart
polaczenie com do kompa
zwykla karta adat 16in/out
wada - 48kHz/24 bit......
nie namawiam - kupilem tylko ze wzgeldu na potrzeby i niestety brak wiekszych funduszy
ale sadze ze warto bylo i jest.........
- Marc.De.Marx
Moze i paramtry nie sa najgorsze jak za ta cene, ale mi chodzilo bardziej o jakosc urzadzenia. Wiem co sie dzieje z mikserami dla Dj tej wlasnie firmy i naoogladalem sie ich troche po krotkim okresie uzytkowania. Wszystko w nich wysiada, robione sa z najtanszych elemntow.Nie wydaje mi sie zeby miksery studyjne robili lepszej jakosci, tymbardziej za tą cene.