CD - trzaski między trackami
Prosze realizatorow opomoc.
Wlasnie wypalilem pierwsze CD z wlasnym materialem.
Wymyslilem sobie,ze utworki beda polaczone.Dokonalem wiec mixu.Nastepnie poprzecinalem w miejscach,gdzie kompakt ma rozpoznawac konce i poczatki piosenek.I tu zaczynaja sie schody.
Jak to zrobic,by nie bylo trzaskow?Sa co prawda bardzo ciche,ale jednak w przejsciach ,sluchajac na sluchawkach slychac:(
Pozdrawiam.
Wymyslilem sobie,ze utworki beda polaczone.Dokonalem wiec mixu.Nastepnie poprzecinalem w miejscach,gdzie kompakt ma rozpoznawac konce i poczatki piosenek.I tu zaczynaja sie schody.
Jak to zrobic,by nie bylo trzaskow?Sa co prawda bardzo ciche,ale jednak w przejsciach ,sluchajac na sluchawkach slychac:(
Pozdrawiam.
- AlfonsoRodeo
Re: CD - trzaski między trackami
...Prosze realizatorow opomoc.
Pozdrawiam....
Sprawdz na innym odtwarzaczu czy ten sam problem wystepuje, jesli tak, to kwestia jest jakosc wypalarki, badz oprogramowanie.
Pozdrawiam....
Sprawdz na innym odtwarzaczu czy ten sam problem wystepuje, jesli tak, to kwestia jest jakosc wypalarki, badz oprogramowanie.
...Prosze realizatorow opomoc.
Pozdrawiam....
Pewnie w programie do palenia masz zaznaczona opcje Track At Once (TAO), a powinienes miec wybrane Disc At Once (DAO)
pozdrawiam
Pozdrawiam....
Pewnie w programie do palenia masz zaznaczona opcje Track At Once (TAO), a powinienes miec wybrane Disc At Once (DAO)
pozdrawiam
pozdrawiam
Mam zaznaczone Disc At Once...
Ale ja mysle.ze tu raczej chodzi o samo ciecie.Jesli fala nie przechodzi dokladnie przez zero,to raczej zawsze pojawi sie drop.Niestety jesli nie ma ciszy na laczeniach, to trudno znalezc odpowiednie miejsce na przeciecie.
Sadze,ze musi byc jakis trik do zastosowania:)
Tylko jaki???
pozdrawiam
Ale ja mysle.ze tu raczej chodzi o samo ciecie.Jesli fala nie przechodzi dokladnie przez zero,to raczej zawsze pojawi sie drop.Niestety jesli nie ma ciszy na laczeniach, to trudno znalezc odpowiednie miejsce na przeciecie.
Sadze,ze musi byc jakis trik do zastosowania:)
Tylko jaki???
Ale ja mysle.ze tu raczej chodzi o samo ciecie.Jesli fala nie przechodzi dokladnie przez zero,to raczej zawsze pojawi sie drop
...
Raczej nie. Palilem plytki, gdzie w przerwach pojawialy sie zawsze jakies dzwieki, chociazby plyty koncertowe i nigdy nie pojawialy sie takie trzaski. Przyczyna pewnie lezy gdzie indziej. Zrob w takim razie tak, jak radzi AlfonsoRodeo.
pozdrawiam
Ale ja mysle.ze tu raczej chodzi o samo ciecie.Jesli fala nie przechodzi dokladnie przez zero,to raczej zawsze pojawi sie drop
...
Raczej nie. Palilem plytki, gdzie w przerwach pojawialy sie zawsze jakies dzwieki, chociazby plyty koncertowe i nigdy nie pojawialy sie takie trzaski. Przyczyna pewnie lezy gdzie indziej. Zrob w takim razie tak, jak radzi AlfonsoRodeo.
pozdrawiam
.. poprzecinalem w miejscach,gdzie kompakt ma rozpoznawac konce i poczatki piosenek.I tu zaczynaja sie schody.
Pozdrawiam....
Robiłem to w Wavelabie 4, to tam po prostu wstawiasz markery/indeksy praktycznie gdzie Ci się podoba i niczego nie musisz ciąć - nie masz trzasków, bo nie ma cięć. Tylko koniecznie ustawiasz w parametrach zero sekund przerwy miedzy indeksami. Nie wiem, ale pewnie jest też inny soft który oferuje takie rzeczy. To by było najlepsze wyjście, bo cięcie stereofonicznego materiału może byc kłopotliwe. Poza tym faktycznie odtwarzacze i nagrywarki mogą różnie reagować na takim sposobem przygotowaną płytę.
pozdr
[addsig]
Pozdrawiam....
Robiłem to w Wavelabie 4, to tam po prostu wstawiasz markery/indeksy praktycznie gdzie Ci się podoba i niczego nie musisz ciąć - nie masz trzasków, bo nie ma cięć. Tylko koniecznie ustawiasz w parametrach zero sekund przerwy miedzy indeksami. Nie wiem, ale pewnie jest też inny soft który oferuje takie rzeczy. To by było najlepsze wyjście, bo cięcie stereofonicznego materiału może byc kłopotliwe. Poza tym faktycznie odtwarzacze i nagrywarki mogą różnie reagować na takim sposobem przygotowaną płytę.
pozdr
[addsig]
bębniarz
Sprawdz na innym odtwarzaczu czy ten sam problem wystepuje, jesli tak, to kwestia jest jakosc wypalarki, badz oprogramowanie....
Sprawdzilem na innym odtwarzaczu i niestety jest to samo.
Dodam,ze nie na wszystkich cieciach jest drop,wiec moze faktycznie nie ciac tylko dac markery?Tylko jak to sie robi w SF.
Nagrywarke mam firmy Plextor z oprogramowaniem Nero.
Pozdrawiam.
Ja to robie tak. Zgrywam cały material jako jeden slad. Wczytuje go do NERO. Wchodzę w wlasciwosci tracku. Jest tam zakladka Index/... Tu pojawi sie caly wav. Twoim zadaniem jest podzielic track na dowolna ilosc kawałków za pomocą funkcji SPLIT - a na koncu dać OK! W lewym oknie od razu pojawi sie wlasciwa ilosc tracków. No i oczywicie zaznacz wczesniej zerowe przerwy miedzy trackami (wtym samym oknie - Proporties)
Gwarantuje ci ze nie bedzie żadnych klików na żadnym odtwarzaczu.
Gwarantuje ci ze nie bedzie żadnych klików na żadnym odtwarzaczu.
Najprawdopodobniej nie ustawiłeś fade in/out w kawałkach (kilka ms wystarczy). Jeśli utwór na CD nie będzie się zaczynał od ciszy, to trzaski mają prawo zawsze występować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
Kolega nie mogl zrobic fade out'ów ponieważ ma materiał wktorym nie wystepuja przerwy miedzy trackami.W innym przypadku to oczywiscte ze fade outy moszą byc.