Jakie części PC do audio?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
cichydd
Re: Jakie części PC do audio?

Post autor: cichydd » poniedziałek 20 cze 2005, 19:44

Ja bym sie nie do konca zgodzil ze zdaniem przedmowcy, bowiem komputer do pracy z audio z reguly posiada pewne ustawienia, ktore optymalizuja prace wlasnie pod katem audio (czyt. wylaczanie zbednych efktow graficznych, opcje buforowania i pliku wymiany tez chyba kreuja sie inaczej niz w komputerze do pracy z grafika).

Oczywiście tylko że ten wątek nazywa się "Części PC do audio"

a optymalizacja już została tak przwałkowana na forum że nie ma sensu do tego wracać aż do czasu pojawienia się nowego Windowsa. o ile temat optymalizacji do audio ma sens o tyle doboru części nie ma ponieważ jest zbyt dużo kombinacji z czego mnóstwo dobrych. Kwestia gustu, portfela upodobań zachcianek itp. Szkoda energii na polecanie tego co się akurat ma ( prawie kazdy ma co innego ) i powtarzanie mitów typu "warto inwestować w dobre pamięci" - to zależy, ja uważam że własnie w pamięci w ogóle nie warto - wszystkie mają dożywotnią gwarancję, a w działniu nie rónią się kompletnie niczym, chyba że bawimy się w powazny overclocking. Parowane zestawy można sobie sprawić kupując dwie takie same kosci tej samej firmy ( najtańsze ) nie płacąc za naklejkę "zestaw parowany"

Itp. - zresztą co wypowiedż to inne rady, prawda ? dlatego powtarzam - nie pytajcie o takie rzeczy na tym forum. jest tyle stron o komputerach..

Nie zgodze sie natomiast mocno co do zdania nt. tego, ze auto do wozenia naglosnienia powinny byc tylko DOBRE. Dobre to pokecie wzgledne. Ja np. balbym pod uwage przede wszystki wymiary paki (dokladne), rodzaj burt (plandeka, drewno, plyty metalowe), tonaz, zawieszenie (standardowe resory piorowe czy grusze pneumatyczne a moze hydrauliczna platforma a moze i to i to).

Oczywiście - nawet uważam ze to ciekawszy temat niz częsci do PC. Mnie na przykład nurtuje w jakich spodniach powienien chodzić realizator ? Ja preferuję bojówki ale nie wiem czy to dobrze bo na sesjach nie wiadomo kto ma grać na gitarze a kto kręcić suwakami...

PS. To oczywiście żart - jedynym muzykiem którego realizuję jestem ja sam. W obu rolach występuję w tych samych portkach.

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 20 cze 2005, 22:09

Czyli jaka w końcu ta płyta ? MSI, gigabyte czy abit ?

...

Lepszy będzie Abit. Na MSI miałem problemy z portami USB (raz działały, raz nie - w zależności od swojego humoru chyba) i ...wyłączaniem kompa. Po przesiadce na Abita te problemy zniknęły. Polecam Abita - niedrogi i raczej bezproblemowy (odpukać!). Może np. ASUS jest lepszy, ale na pewno dużo droższy. Podobno Gigabyte jest tez niezłyl...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 20 cze 2005, 23:01

...Czyli jaka w końcu ta płyta ? MSI, gigabyte czy abit ?

...

Lepszy będzie Abit. Na MSI miałem problemy z portami USB (raz działały, raz nie - w zależności od swojego humoru chyba) i ...wyłączaniem kompa. Po przesiadce na Abita te problemy zniknęły. Polecam Abita - niedrogi i raczej bezproblemowy (odpukać!). Może np. ASUS jest lepszy, ale na pewno dużo droższy. Podobno Gigabyte jest tez niezłyl......

Gwoli scislosci, ABit i Asus to producenci o podobnych cenach produktow - najwyzszych jakoscia. Gigabyte tez jest niezly, duzo dodatkow on-line i freeware.

ODPOWIEDZ