Witam
pare dni temu odebralem DVDka z filmem Joel Schumacher'a "The Phantom of the Opera" kupiona na amazon.com. Swietnie, plyta na USA i Kanade, ale cale szczescie Amazon nie interesuje sie takimi drobiazgami tylko jak sie placi to wysyla.
Ale do sprawy. Oprocz oryginalnej sciezki audio jest tam tez wersja francuska. uwaga - ZDUBBINGOWANA W CALOSCI. Zamiast Geralda Butlera, Emmy Rosum i Patricka Wilsona spiewaja artysci Francuscy.
Rozumiem ze we Francji moze byc wyjatkowo restrykcyjna "ustawa o jezyku", a skoro juz byla wersja francuska to dali to tez na DVDku do Kanady.
Ale czy to nie przesada? Czy plyty audio tez niedlugo beda dubbingowane? Ktos zdubbinguje nagrania Pavarottiego???
Poza tym - po pojawiajacych sie tutaj wielu krytycznych glosach co do jakosci polskiego dubbingu (slusznych co prawda), musze powiedziec ze tamten jest niewiele lepszy. Nie mozna wiele zarzucic artystom (poza moze tym ze spiewaja jednak ze znacznie mniejszym zaangazowaniem i nieporownywalnie mniejsza dawka emocji - co dotyczy szczeglnie roli Phantoma) ale mix... i potem master...
Powiem tak, oryginalna orkiestracja, nagrania i cala reszta trwaly 5 miesiecy i byly zrobione w slynnym Abbey Road Studio. Dubbing - nie wiadomo. A wyszlo tak:
- vocale jakies 10dB za glosno
- kompresor pompuje na calosci jakby mu za to placili extra
- czasami spiew nierowno z orkiestra (!!!)
- glosy jakby z "innej bajki" na tle precyzyjnie zmiksowanej orkiestry.
- poglosy... odwzorowanie akustyk wnetrz - uuuuuuuuu - jak u nas w "Garfieldzie" (czyli caly czas 1 plan i nie przejmujemy sie czy akurat jestesmy w jaskini czy w sali koncertowej)
Wiec nie mamy sie za bardzo czego wstydzic jezeli chodzi o dubbingi. Beznadziejne produkcje zdarzaja sie jak widac wszedzie. Podobnie jak perelki (ze wspomne "Shrecka" czy "Rogate Ranczo")
Ciekaw jestem waszych opinii co do dubbingowania produkcji typu sfilmowany musical.
[addsig]
Jak można DUBBINGOWAĆ musical?
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Jak można DUBBINGOWAĆ musical?
Ciekaw jestem waszych opinii co do dubbingowania produkcji typu sfilmowany musical.
Nie bede komentowal takich pomyslow, bo musialbym uzyc slow powszechnie uwazanych za obelrzywe.
Dla mnie dubbingowanie filmow jest juz glupim pomyslem, a co dopiero musical.
Hubi
filmy to spoko szczegolnie jak jest jakis Lucjan Pszczolajski..
no ale musical?to tak jak bys kupil plyte britney spears po polsku....
no ale musical?to tak jak bys kupil plyte britney spears po polsku....
to to nic najbardziej porazil mnie dubbing filmu Woodstock w niemieckiej telewizji.
Antoni
Antoni
Nie bede komentowal takich pomyslow, bo musialbym uzyc slow powszechnie uwazanych za obelrzywe.
Dla mnie dubbingowanie filmow jest juz glupim pomyslem, a co dopiero musical.
Hubi
...
A wiesz co, nieprawda. Nie w każdym przypadku.
Weźmy np super mega kultowy film pt "Epoka lodowcowa"

Pazura jaki jest, taki jest - ale akurat dubbing w jego wykaniu to mistrzostwo świata hehe

Natomiast dubbingowanie musicalu?? Bez sensu. Już lepiej dać lektora, żeby tłumaczył słowa (+10dB żeby go dobrze rozumieć oczywiście)

Pozdrawiam pogodnych ludzi

[addsig]
Nie ważne jak się gra, ważne jak się przy tym bawi :D
A wiesz co, nieprawda. Nie w każdym przypadku.
Zalezy jak na to spojrzec. Ja jestem przeciwnikiem wszelkiej masci dubbingow lektorow i podobnych. Przez te wszystkie dubbingi i lektorow mamy inwalidow jezykowych. W krajach skandynawskich, gdzie nic sie nie dubbinguje ani nie lektoruje dzieci mowia plynniej po angielsku niz dorosli niemcy, francuzi, polacy, o wlochach i hiszpanach nie wspominajac.
Sa oczywiscie dubbingi swietnie wykonane, nie watpie, ale one albo zabijaja albo ubarwiaja oryginalny charakter filmu, sztuki czy musicalu, a mi to osobiscie nie odpowiada.
Hubi