jak sprawdzić średni poziom głośności mixu?
ja używam PAZa vst firmy Waves
ale na dłuzszym presponse pokazuje mi że poziom jest cichszy a na krótszym głośniejszy?
jaki responce jest własciwy do określenia prawdziwego RNS?
Poziom średni głośności
Re: Poziom średni głośności
Z duzym uproszczeniem przyjeto, ze poziom glosnosci mierzy sie miernikami wyskalowanymi w Volume Units (VU). Czas interacji sygnalu (stala czasowa filtra dolnoprzepustowego) w tych miernikach wynosi 100ms, a wskazana ustalaja sie z dokladnoscia 0,1 dB w ciagu 300ms. Stale czasowe "narastania i opadania" sa jednakowe 100ms.
...jak sprawdzić średni poziom głośności mixu?
ale na dłuzszym presponse pokazuje mi że poziom jest cichszy a na krótszym głośniejszy?
jaki responce jest własciwy do określenia prawdziwego RNS?...
Polecam zapoznać się z miernikiem RMS
jest w Samplitude np.
jaki responce jest własciwy do określenia prawdziwego RNS?...
Polecam zapoznać się z miernikiem RMS

Wlasciwie to nie wiadomo co kolega lee chce sprawdzic, wartosc srednia czy skuteczna ?
Miernik VU zmierzy wartosc srednia, bo dziala on na zasadzie pelnookresowego prostownika z ukladem wygladzajacym RC. Natomiast miernik RMS zmierzy (obliczy) prawdziwa wartosc skuteczna (sredniokwadratowa). Mimo rownych czasow integracji w drugim przypadku zmierzona wartosc bedzie nieco wieksza. Z ksiazek wynika, ze przy pomiarze glosnosci nagrania, mniej przeklamuja mierniki RMS.
Miernik VU zmierzy wartosc srednia, bo dziala on na zasadzie pelnookresowego prostownika z ukladem wygladzajacym RC. Natomiast miernik RMS zmierzy (obliczy) prawdziwa wartosc skuteczna (sredniokwadratowa). Mimo rownych czasow integracji w drugim przypadku zmierzona wartosc bedzie nieco wieksza. Z ksiazek wynika, ze przy pomiarze glosnosci nagrania, mniej przeklamuja mierniki RMS.

-
...Wlasciwie to nie wiadomo co kolega lee chce sprawdzic, wartosc srednia czy skuteczna ?
...
Czasy integracji pomiarow VU i RMS nie sa takie same. W przypadku VU jest to 300ms i jest to typowy czas trwania jednej sylaby, mierniki RMS moga miec czas integracji nawet 10ms co pozwala pominac tylko pomijalne szczyty sygnalu.
Pozdrawiam,
MW

Czasy integracji pomiarow VU i RMS nie sa takie same. W przypadku VU jest to 300ms i jest to typowy czas trwania jednej sylaby, mierniki RMS moga miec czas integracji nawet 10ms co pozwala pominac tylko pomijalne szczyty sygnalu.
Pozdrawiam,
MW
Czasy integracji pomiarow VU i RMS nie sa takie same. W przypadku VU jest to 300ms...
Te 300ms w przypadku VU okresla tylko zgrubnie charakter dynamiki miernika, mianowicie ze po podlaczeniu sygnalu 1kHz z poziomem studyjnym, wskazowka ustali sie na 0VU w czasie 0.3s i dokladnoscia 0,1dB. Nie jest to stala czasowa integratora usredniajacego sygnal (w tym wypadku czas integracji). Oczywiscie czasy integracji pomiarow VU i RMS moga byc rozne, ale wtedy wyniki pomiarow beda jeszcze bardziej odmienne.
pozdrowienia
Te 300ms w przypadku VU okresla tylko zgrubnie charakter dynamiki miernika, mianowicie ze po podlaczeniu sygnalu 1kHz z poziomem studyjnym, wskazowka ustali sie na 0VU w czasie 0.3s i dokladnoscia 0,1dB. Nie jest to stala czasowa integratora usredniajacego sygnal (w tym wypadku czas integracji). Oczywiscie czasy integracji pomiarow VU i RMS moga byc rozne, ale wtedy wyniki pomiarow beda jeszcze bardziej odmienne.
pozdrowienia