Z AMD na Intela - warto?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
netes
Re: Z AMD na Intela - warto?

Post autor: netes » środa 15 cze 2005, 12:48

...Wybaczcie lamerskie pytanie, ale humanistyczna indoktrynacja kompletnie wyparła licealne strzępki wiedzy ścisłej.

Jak to jest z tymi zasilaczami komputerowymi? Czy one stale pracują z mocą np. 350W? Czy jest to wartość... hmm "maksymalna" którą są w stanie udźwignąć. Pytam bo zaczynają mi przychodzić potworne rachunki za prąd odkąd zacząłem więcej przesiadywać przed komputerem ....

Zasilacz komputerowy nie pracuje ze stałą mocą 350W. To jest maksymalna moc jaką może zasilacz podać na wszystkie linie razem przez krótki okres czasu. Zresztą na naklejce masz wszystko dokładnie opisane.

A jak już o zasilaczach odnośnie tej nowej platformy:

Jeżeli masz zamiar się przesiadać to zaopatrz się koniecznie w np. Chiefteca 420W, Tagana lub Enermaxa. Zapomnij lepiej o pracy na Codegenie, Megabajcie, Colorsicie itp., bo przypadek może chcieć, że właśnie Tobie się spali i weźmie za sobą pare innych sprzetów (u mnie była to ś.p. Gigabyte K8NS-939).
Pozdrawiam

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » środa 15 cze 2005, 18:49

Oj jakbym miał tyle kasy to bym brał ;), kolega pewnie też aż takimi funduszami nie dysponuje. A zasilacza wcale nie potrzebują wypasionego, potrzebują takiego jak każdy solidny komputer....

Ja napisałem żeby poczekał, a nie kupował teraz...A co do zasilacza opierałem się na tym, co pisali ludzie, którzy fizycznie testowali ów procesor i sorry, ale napisali zupełnie co innego (kłamią?). Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » środa 15 cze 2005, 23:01

...Oj jakbym miał tyle kasy to bym brał ;), kolega pewnie też aż takimi funduszami nie dysponuje. A zasilacza wcale nie potrzebują wypasionego, potrzebują takiego jak każdy solidny komputer....

Ja napisałem żeby poczekał, a nie kupował teraz...A co do zasilacza opierałem się na tym, co pisali ludzie, którzy fizycznie testowali ów procesor i sorry, ale napisali zupełnie co innego (kłamią?). Pozdrawiam....

Wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla mnie np. zasilacz Tagan 480W to nie jest jakiś strasznie wysoki próg, dla mnie to standard do mojego sprzętu (A64 4200+, dwa dyski SATA2 250GB, CD-RW, CD-ROM i parę innych pierdułek).
Pozdrawiam

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » czwartek 16 cze 2005, 18:13

Wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla mnie np. zasilacz Tagan 480W to nie jest jakiś strasznie wysoki próg, dla mnie to standard do mojego sprzętu (A64 4200+, dwa dyski SATA2 250GB, CD-RW, CD-ROM i parę innych pierdułek)....

Tu nie cghodzi o standard, ale o rzeczywisty pobór mocy przy starcie tego cudeńka. Niestety tak to bywa

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 cze 2005, 11:47

dyski nie potrzebuja 480 wat...

najwiecej prądu zuzywa procesor i karta graficzna - ale nie az tyle by przy 350 watach nie wystartowac - nie przesadzajmy....

laptopy na standartowych procesorach amd xp czy 64 i intelach p4 radza sobie z zasilaczami 150 wat...(okej energooszczedne ale niby skad az taka roznica?)

zanim bedziesz szukal wypasionego zasilacza to zaopatrz sie w porzadna listwe zasilajaca bo przy przepieciu w sieci polowa tych zasilaczy pojdzie z dymem.......

a ze zmiana to ja bym sie jeszcze wstrzymal z kilka miesiecy - wiadomo lepiej miec juz ale...

za kilka miesiecy bedziesz mial konkretny wybor i przejscie na szybszy srzet bardziej odczujesz:D

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » piątek 17 cze 2005, 12:15

a ze zmiana to ja bym sie jeszcze wstrzymal z kilka miesiecy - wiadomo lepiej miec juz ale...

za kilka miesiecy bedziesz mial konkretny wybor i przejscie na szybszy srzet bardziej odczujesz:D...

No tak, poczekać, co kilka miesięcy jest coś nowego i tak można czekać do śmierci i nic nie kupić :) A czy kolega mógłby uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć co będzie za kilka miesięcy? Jakaś rewolucja się szykuje w sprzęcie ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 17 cze 2005, 13:41

...dyski nie potrzebuja 480 wat...

najwiecej prądu zuzywa procesor i karta graficzna - ale nie az tyle by przy 350 watach nie wystartowac - nie przesadzajmy....

laptopy na standartowych procesorach amd xp czy 64 i intelach p4 radza sobie z zasilaczami 150 wat...(okej energooszczedne ale niby skad az taka roznica?)

zanim bedziesz szukal wypasionego zasilacza to zaopatrz sie w porzadna listwe zasilajaca bo przy przepieciu w sieci polowa tych zasilaczy pojdzie z dymem.......

za kilka miesiecy bedziesz mial konkretny wybor i przejscie na szybszy srzet bardziej odczujesz:D...

A gdzie ja napisałem, że nie wystarczy do odpalenia kompa? Wystartuje nawet na 250W, ale o stabilnym działaniu nie ma mowy. Co do listwy to się zgadzam, ale co do tego, że pójdzie z połowa już nie, Codegenów itp. owszem, ale markowe porządne zasilacze nie są takie "wyczulone".
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 17 cze 2005, 13:43

...

No tak, poczekać, co kilka miesięcy jest coś nowego i tak można czekać do śmierci i nic nie kupić :) A czy kolega mógłby uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć co będzie za kilka miesięcy? Jakaś rewolucja się szykuje w sprzęcie ?

Pozdrawiam...

Rewolucja się żadna nie szykuje... dwurdzeniowe Athlony za kosmiczną cenę, P4 dwurdzeniowe za jeszcze bardziej kosmiczną cenę... to jedyna rewolucja w najbliższym czasie... o ile można to rewolucją nazwać.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ